3 rychlé a chutné snídaně
Snídaně je základ dne. Snídat by měl každý. Ne nadarmo se říká, že jaké je ráno, takový bude celý den. A právě správnou snídaní si ten den můžete dost zpříjemnit. Díky snídani dostane naše tělo energii, a to se poté pozitivně projeví na produktivitě po celý den. Pokud nesnídáte, začněte! Uvidíte, že výsledky se brzy dostaví. Potěší vás určitě zpráva, že snídaně pomáhá s hubnutím. Jak? Když si dáte pořádnou snídani, sníží se šance, že vás během dne přepadne tzv. vlčí hlad, kdy sníte na co přijdete. Pomáhá nastartovat váš mozek a snižuje riziko různých onemocnění, díky zvýšenému příjmu vitamínu a minerálů. V závislosti na druhu snídaně. My si dnes představíme recept na ovesnou kaši, banánovou kaši a proteinové lívanečky. Uvidíte, že chutnou snídani budete mít hotovou raz dva.
Ovesná kaše
Doba přípravy: 15 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
400 ml plnotučného mléka
12 lžic extra jemných ovesných vloček
2 hrušky
4 lžíce medu
2 jablka
2 lžíce nasekaných pistácií
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1415/ 338 kJ/ kcal (*17 %); sacharidy 60 g (*23 %); bílkoviny 10 g (*20%); tuky 10 g (*14 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Do malého kastrůlku si dáme vařit mléko a přidáme ovesné vločky. Za stálého míchání přivedeme k varu a po minutě vaření stáhneme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme 3-č minutky odležet a nabobtnat
Mezitím si hrušky omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců. V hrnci rozehřejeme med a přidáme nakrájené hrušky, necháme 2-3 minutky zkaramelizovat v medu a přilijeme asi 2 lžíce vody.
Jablko omyjeme a nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhané jablka vmícháme do ovesné kaše. Kaši přendáme na talíř nebo do misky, nandáme na ni karamelizované hrušky a posypeme pistáciemi.
Banánová kaše
Doba přípravy: 10 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 1 porci:
20 g pšeničných nebo ovesných vloček
1 banán
125 ml vody
lžíce másla
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1093/ 261 kJ/ kcal (*13 %); sacharidy 32 g (*12 %); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 13 g (*19 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Do malého hrnce si nalijeme 125 ml vody a přimícháme vločky dle výběru. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty. Necháme asi 2 minutky dojít mimo plotnu. Banán oloupeme a nakrájíme nebo nalámeme do hrnce k vločkám. K nim přidáme také lžíci másla a za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na jemnou pastu. Můžeme podávat s čerstvým ovocem nebo kaši doplnit třeba o kousek čokolády, případně kaši poprášit trochou skořice. Tato kaše je rychlá a skvělá snídaně nebo svačina, banány vám poskytnou spoustu vitamínu B6, draslíku a hořčíku. Vůbec nevadí, když na kaši použijete přezrálé banány. Vločky také můžete uvařit místo ve vodě v mléce.
Proteinové lívanečky
Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na polevu:
200 g mražených lesních plodů, či ovoce dle chuti
10 lžic horké vody
50 g lžíce nasekaných pistácií
Na palačinkové těsto:
6 vajec
8 lžic mléka
6 lžic proteinového vanilkového prášku
špetka soli
- lžíce másla na pečení
Výživové údaje:
Energetická hodnota 993/ 237 kJ/ kcal (*12 %); sacharidy 7 g (*3 %); bílkoviny 18 g (*36%); tuky 15 g (*21 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a žloutky smícháme s mlékem. Do směsi žloutků a mléka vmícháme proteinový prášek a postupné vmícháme sníh z bílků. Rozpálenou pánev potřeme máslem a pečeme lívance z obou stran asi 3 minuty do zlatova. Hotové palačinky udržujeme v teplé troubě.
Na polevu dáme zmrzlé ovoce do mixéru a přidáme horkou vodu, rozmixujeme a vzniklou omáčkou přeléváme lívanečky. Posypeme pistáciemi.
K lívanečkům se také výborně hodí různé marmelády a pomazánky. Vyberte si z naši široké nabídky v kategorii Džemy, medy a čokokrémy.