Banánové recepty
V minulém článku jsme se podívali na to, jak správně skladovat banány, jaké vitamíny mají a také na pár zajímavostí o nich. Dnes se podíváme na to, co už nich připravit a to ať už ze zralých nebo přezrálých kusů. Přezrálé kusy totiž určitě nepatří do koše. Stále se jedná o dobrou surovinu, kterou upotřebíte v mnoha sladkých lahůdkách.
Rychlá zmrzlina
Při přípravě zmrzliny máte v podstatě dvě možnosti. Zralé banány dejte na noc do lednice a poté rozmixujte do hladkého krému, přidejte k nim smetanu (asi 75 ml na 2ks, záleží podle velikosti) přidat můžete trochu citronové šťávy nebo mléka. Jedná se o nejsnazší způsob přípravy zmrzliny. Případně jestli máte zmrzlinovač je možné tam dat ingredience a nechat zmrzlinovač pracovat. Pokud chcete připravit zmrzlinu jinak můžete banány rozmixovat, přidat vanilkový lusk, smetanu, nastrouhanou čokoládu a dát to zamíchané do mrazáku, kde to každou hodinu je nutné promíchat. (Poměr pro přípravu je asi 400 ml smetany, 6 zralých banánů, jeden vanilkový lusk a čokoláda podle chuti.)
Pyré
Zralé banány rozvaříme s dalším ovocem (např. jahodami, borůvkami, broskvemi nebo jablky) a citronovou šťávou. Rozmixujeme do hladka. Pyré můžete jíst samotné, s palačinkami nebo přidávat do pečených i nepečených zákusků.
Jelikož se velice snadno tráví, jsou banány perfektním jídlem pro malé děti, které zrovna začínají s pevnou stravou.
Oživení snídaně
Přezrálé banány se také hodí do snídaňové kaše, ať už z ovesných vloček, jáhlové, rýžové nebo třeba bulgurové, banány kaši ideálně zahustí. Díky vyššímu obsahu cukru také přirozeně osladí každé smoothie, stejně tak jsou skvělé rozmačkané do tvarohu, jogurtu a kaší (například za studena připravované ovesné kaše, tzv. overnight).
Na jednu porci vám stačí jeden banán a asi 200 g ovesných vloček.
Pečeme s banány
Přezrálé banány nebo banánové pyré vám může při pečení nahradit vajíčka. To oceníte hlavně při přípravě veganských receptů. Přezrálé banány se díky své měkké konzistenci a vysoké cukernatosti výborně hodí pro přípravu mnohých dezertů. Doporučujeme vyzkoušet banánový chlebíček, muffiny, bábovku nebo lívance. My vám dnes přinášíme recept na banánovou bábovku.
TIP: Přezrálé banány můžete dát také do mrazáku, po vyndání se nejlépe hodí na pečení nebo na zmrzlinu.
Banánová bábovka
karamelem, které skvěle doplní kávu v sychravých dnech. Tak pojďme na to!
Doba přípravy: 75 minut, z toho doba přípravy asi 25 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 266 kcal /1114 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 12 porcí:
150 g kokosového cukru
špetka soli
130 ml rostlinného oleje
3 střední vejce
80 ml mléka
4 ks zralých banánů
1 balíček vanilkového cukru
2 lžička kypřícího prášku do pečiva
250 g hladké špaldové mouky
trochu moučkového cukru na posypání
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 266 kcal /1114 kJ (*13 %); sacharidy 35 g (*13 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 11 g (*16 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Formu, ve které budete péct si vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou, doporučujeme formu na bábovku nebo srnčí hřbet. Předehřejte troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů).
Na těsto smícháme cukr s olejem a špetkou soli a zamícháme, poté přidáme vejce, vanilkový cukr a mléko. Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou najemno. Přidáme je do směsi.
Prášek do pečiva smícháme s moukou, prosejeme do mísy a promícháme.
Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme povrch a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, těsto vyzkoušíme špejlí!
Buchtu vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnou ve formě a poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.
Bez banánů se neobejde ani známý a oblíbený krtkův dort, na ten se spolu podíváme ale zas někdy jindy.
Dostali jste při čtení článku chuť na něco s banány?
U nás najdete:
Corny čokoláda a banán cereální tyčinky 6 ks, 150g
Nesquik Banana Crush Cerealie 350g
Sir Charles Banány v čokoládě 300g
Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například:
Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení
Mlsání zdravě a vegansky: Ovesné sušenky a palačinky
Na Hromnice o (den) hodinu více… 1. Díl
Na Hromnice o (den) hodinu více... 2. Díl
Pranostiky:
Na svatého Blažeje slunce ještě nehřeje.
Na svatého Blažeje kamínek se ohřeje.
Na svatého Blažeje pije skřivan z koleje..
Svatá Agáta bývá na sníh bohatá.
Svatá Agáta na ranní mlhy bývá bohatá.
O svaté Dorotě uschne košile na plotě.
Na svatou Dorotu odmeť sníh od plotu.
Svatá Dorota - sněhu forota.
Když na Dorotu svítí slunce, ponesou hodně slepice.