Bleskové dobroty z jahod
Červen je tady a s ním přichází pomalu, ale jistě jahodová sezóna. Dnes vám přinášíme pár receptů s jahodami, které jsou rychlé, snadné a chutné. Uvidíte, že si je oblíbíte, kdo totiž nemá rád jahody? Uděláme si jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet a jahodový pohár. Všechny tyto dobroty budete mít připravená do půl hodinky s výjimkou jahodové zmrzliny, která navíc potřebuje zmrznout.
Jahodová zmrzlina
Doba přípravy: asi 6 hodin, aktivní pracovní doba asi 20 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 444 kcal
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
125 g čerstvých jahod
90 gramů moučkového cukru
2 vejce
300 ml tučné smetany minimálně 33 %
2 tyčinky citronové trávy
50 ml vody
1 lžíce olivového oleje
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1859 kJ/ 444 kcal (*22 %); sacharidy 27 g (*17 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 35 g (*50 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Citronovou trávu nakrájíme na malé kousky a přivedeme k varu s 1/3 moučkového cukru a vodou. Jahody omyjeme a rozmixujeme s polovinou zbývajícího moučkového cukru.
Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme zbylý cukr, aby sníh lépe držel tvar.
Jahody zbavíme stopek a pomocí tyčového mixerů je rozmixujeme. Nyní je smícháme vývar z citronové trávy se žloutky a přidáme jahodové pyré. Poté vmícháme smetanu, sníh z bílků a lžičku olivového oleje. Takto připravenou zmrzlinu dáme zamrazit do kovové misky do mrazáku.
Jahodový sorbet
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 61 kcal
Bezlepkový a veganský recept
Bez laktózy
Suroviny na 4 porce:
Na sorbet:
500 gramů čerstvých jahod
2 lžíce agávového sirupu
2 lžíce citronové šťávy
K podávání:
2 stonky máty
50 gramů nakrájených jahod
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 255 kJ/ 61 kcal (*3 %); sacharidy 14 g (*5 %); bílkoviny 1 g (*2 %); tuky 1 g (*2 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Jahody zbavíme stopky a rozpůlíme. Poté rozmixujeme v mixéru spolu s agávovým sirupem a citronovou šťávou. Jahodovou hmotu vložíme do zmrzlinovače a zmrazte asi 20 minut do požadované konzistence. Nebo můžete v mixéru rozmixovat jahody předem mražené.
Sorbet podáváme s lístky máty a čerstvými jahodami nakrájených na čtvrtky.
Jahodový pohár
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 268 kcal
Suroviny na 4 porce:
250 gramů jahod
2 balíčky vanilkového cukru
1 lžička bio pomerančové kůry
8 plátků bílé želatiny
1 litr mléka
1 hrnek jogurtu z ovčího mléka
1 lžíce medu
50 g čokoládových hoblin
nějaké lístky máty
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1122 kJ/ 268 kcal (*13 %); sacharidy 31 g (*12 %); bílkoviny 13 g (*26 %); tuky 10 g (*14 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Jahody nakrájíme na malé plátky, přidáme vanilkový cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru a necháme odležet. Želatinu namočíme a mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu, vmícháme želatinu dokud se nerozpustí. Ideálně vždy postupujeme podle návodu na sáčku od želatiny. Poté necháme trochu vychladnout.
Vmícháme jogurt, med, jahody a čokoládu. Nalijte do sklenic a dejte do ledničky. Ozdobíme lístky máty.