Bramboračka jako od babičky
Vítejte u dalšího skvělého receptu z naší kuchyně! Dnes vám přinášíme klasickou chuťovou lahůdku, která zahřeje tělo i duši - bramboračku. Tato jednoduchá, ale bohatá polévka je oblíbená pro svou sytost, jemnou chuť a snadnou přípravu. S námi objevíte krok za krokem, jak připravit tu nejlepší bramboračku, která vás bude hýčkat a pohladit vaše chuťové buňky. Připravte se na cestu do světa vůní a chutí, které vám zaručeně rozveselí den!
Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Suroviny:
5 středně velkých brambor (500 g v neoloupaném a neočištěném stavu)
2 mrkve (160 g v neočištěném stavu)
1 menší petržel
1/4 celeru (můžete vynechat)
1 středně velká cibule
hrst sušených hub nebo mražených hub
3 stroužky česneku
2 lžičky sušené majoránky
½ lžičky kmínu
60 g másla
20 g hladké mouky
zelené bylinky na odzobu (petrželová nať, libeček apod.)
jedna vrchovatá lžička soli
Příprava ingrediencí:
Houby zalijeme studenou vodou a nechte je minimálně hodinu odstát na kuchyňské lince. Ideálně je namočíme den předem a uschovejte v lednici. Pokud nestíháte je možné sušené houby zalít horkou vodou z rychlovarné konvice. Pokud použijete houby mražené, dejte je až do vařící polévky.
Oloupeme cibuli a oškrábeme zeleninu a brambory. Nakrájíme cibuli nadrobno, zeleninu a brambory na zhruba centimetrové kostičky. Na hrubou nasekáme namočené houby. Opatrně přelijeme vodu z hub do odměrky, abyste se vyhnuli nečistotám u dna, a doplníme ji studenou vodou abychom měli dohromady asi 1 litr.
Vaření:
- V hrnci rozpustíme polovinu másla a přidáme kořenovou zeleninu, půlku majoránky a kmín. Osolíme velkou špetkou soli a opékámee na středním plameni po dobu alespoň 5 minut, dokud zelenina nechytí trošku barvy.
- Přidáme nakrájenou cibuli a pokračujte 1-2 minuty, až cibule změkne a zesklovatí. Nakonec přidáme čtvrtinu brambor. Pokračujte v míchání ještě minutu nebo dvě, dokud základu polévky nezačne hrozit, že se připálí. Povlak na dně hrnce by měl být hnědě-zlatavý, ne černý!
- Teprve nyní přilijeme připravený litr vody s vodou z hub a samotné houby, zbytek brambor a zbytek soli. Nechte velmi pomalu přijít k varu.
- Mezitím si připravíme jíšku. Rozehřejeme zbytek másla a přisypeme mouku. Mícháme, dokud nezískáme světle hnědou jíšku, to může trvat i několik minut.
- Jakmile začne polévka vařit, přilijeme pozvolna jíšku a nepřetržitě mícháme. Nechte zahuštěnou polévku vařit 15 minut, dokud brambory a zelenina nezměknou a jíška se provaří. Občas promícháme od dna hrnce, aby se zabránilo připálení.
- V poslední minutě vaření přidáme druhou lžičku majoránky a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a posypeme čerstvě nasekanou petrželovou natí. Hotovou bramboračku podáváme ihned, ideálně s čerstvým rohlíkem.
Tip: Do polévky jde kromě kořenové zeleniny přidat i květák, porék nebo uzeninu v podobě párku, zkrátka to, co máte rádi. Místo vody z hub můžete použít zeleninový ale i masový vývar, uvidíte, jak to přidá na chuti.
Doufáme, že jsme vám s naším receptem na bramboračku přinesli nejen inspiraci, ale i potěšení pro vaše chuťové pohárky. Tato jednoduchá, avšak chutná polévka, je skvělou volbou nejen pro chladné dny, ale i pro jakoukoliv příležitost, kdy toužíte po hřejivém, rychlém a sytém jídle. Neváhejte tedy a pusťte se do vaření této lahodné bramboračky, která rozhodně neurazí a zaručeně vás zahřeje i v chladnějších jarních dnech. Přejeme vám dobrou chuť!
V naší rubrice Blog a recepty najdete ještě více tipů a inspirace
- Jaro je tu!
- Na Hromnice o (den) hodinu více… 1. Díl
- Na Hromnice o (den) hodinu více... 2. Díl
- Velikonoce jsou tady! Díl 1.
- Svatý Josef s tváří milou končí zimu plnou…
- Na svatého Řehoře čáp letí od moře
- Medvědí česnek: Vše co potřebujete vědět
- Gratinované brambory
- Brambory a zelí, živobytí celý!- Díl 2.
- Co jíst v postním období? Brambory!
- Brambory a zelí, živobytí celý! Díl 1.
- Brambory a zelí – živobytí celý – Vaříme (z) brambor
- Brambory a zelí, živobytí celý – Vaříme (ze) zelí