Burrito
Čerstvá zelenina, mleté maso a pikantní fazole. to vše zabalené do tortilly. A lahodný rychlý oběd či večeře je na světě. Hotové burrito lze zabalit do alobalu a máte oběd i pro sebe do práce nebo pro děti do školy. Máte-li trochu času navíc určitě vyzkoušejte recept na domácí tortilly.
Doba trvání: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
4 ks tortillových wrapů
400 g mletého hovězího masa
3 ks větších rajčat
2 ks jarní cibulky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce řepkového oleje
100 ml ananasové šťávy
špetka mleté skořice
lžička kmínu
sůl
pepř
chilli paprička sušená
6 listů římského salátu
1 avokádo
2 ks pálivých papriček Jalapeño
200 g konzervované kukuřice
200 g fazolí v konzervě
80 g strouhaného sýra čedar
200 g zakysané smetany francouzského typu (Crème fraîche)
Výživové údaje:
Energetická hodnota 3563 kJ/ 851 kcal; sacharidy 71 g, tuky 50 g, bílkoviny 41 g
Postup:
Ve větší pánvi si rozehřejeme řepkový olej a poté přidáme mleté maso, které jsme smíchali s rajčatovým protlakem, skořicí a kmínem. Smažíme na středním plameni asi 5 až 8 minut. Mezitím si rajčata omyjeme a rozčtvrtíme; jarní cibulku nakrájíme na jemné kroužky a chilli papričku nakrájíme na drobno.
K masu na pánvi pak přidáme nakrájená rajčata a ananasovou šťávu a necháme dusit dalších 5 minut na mírném ohni. Poté vmícháme nakrájenou chilli papričku a dochutíme solí a pepřem.
Salát omyjeme a nakrájíme na proužky. Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a dužinu beze slupky nakrájíme na kostičky. Jalapeños papričky nakrájíme na kroužky. Kukuřici a fazole scedíme. Čedar nastrouháme dle libosti na hrubo nebo na jemno.
Tortilly opečeme z obou stran na sucho na pánvi. Z každé strany jim bude stačit tak půl minutky, maximálně minutku. Pokud by se tortilly na pánvi nechaly déle nešli by potom zabalit. Po opečení jedné strany dáme na hořejší stranu strouhaný čedar, aby se rozpustil.
Ještě teplé tortilly naplníme směsí masa, poté salátem, kukuřicí a fazolemi a nakonec avokádem; jarní cibulkou a kroužky jalapeños papriček. Poté tortilly zabalíme – krátké strany dáme přes náplň a poté srolujeme. Podávejte se zakysanou smetanou francouzského typu.
TIP: Pokud plánujete připravovat domácí tortilly připravte je jako první a nechte je po dobu přípravy burrita v troubě zapnuté na 50 stupňů.
Pokud nejste fandou pikantních jídel nebo třeba mletého masa rozhodně se také podívejte na recept na tortilly plněné kuřecím masem.