Milujete těstoviny, pizzu a podobné pochoutky? S naším receptem na malfatti se zimní zeleninou si rozšíříte kulinářské obzory o poměrně neznámou italskou specialitu. Tyto špenátové bylinkové noky si zamilujete!
⏱ Doba přípravy: 50 minut
👩🍳 Aktivní čas: 20 minut
⭐ Obtížnost: Střední
🔥 Kalorie na porci: 432 kcal; vegetariánský recept
Nutriční hodnoty (na porci)
- Energie: 1809 kJ (22 % doporučené denní dávky)
- Kalorie: 432 kcal (22 %)
- Sacharidy: 24 g (9 %)
- Tuky: 31 g (44 %)
- Bílkoviny: 13 g (26 %)
Suroviny:
- 80 g celých lískových oříšků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 12 lžic olivového oleje
- 300 g špenátu
- 140 g ricotty
- 50 g parmazánu
- 175 g hladké mouky
- 2 vejce (velikost M)
- Sůl, pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 900 g mrkve
- 600 g pastiňáku
- 350 g mangoldu
- 75 g másla
- 4 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky citronové kůry
Postup přípravy
- Příprava směsi na malfatti:
Lískové oříšky nasekejte nahrubo a nasucho opražte na pánvi. Odložte stranou. Cibuli a jeden stroužek česneku oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Otrhejte listy petrželky. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, orestujte cibuli a česnek (asi 1 minutu). Přidejte špenát a petrželku, přikryjte pokličkou a poduste na mírném ohni, dokud listy nezvadnou. Směs přeceďte, nechte vychladnout, dobře vymačkejte a nasekejte nadrobno. V míse ji smíchejte s ricottou, parmazánem, moukou a vejci. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte 20 minut odstát. - Příprava zeleniny:
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Mrkev a pastiňák oloupejte, podélně nakrájejte na čtvrtiny (tenčí mrkev pouze napůl). Mangold očistěte, oddělte stonky od listů. Stonky podélně rozpulte a nakrájejte na proužky široké asi 1 cm. Listy nakrájejte na pruhy široké 6 cm. Druhý stroužek česneku prolisujte a smíchejte se 7 lžícemi olivového oleje, mrkví a pastiňákem. Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Přidejte stonky mangoldu a pečte dalších 5 minut. Nakonec přimíchejte listy mangoldu a pečte ještě 5 minut. - Vaření malfatti:
Asi 10 minut před koncem pečení zeleniny přiveďte k varu větší hrnec osolené vody. Lžícemi tvořte noky ze špenátové směsi a vkládejte je opatrně do vody. Vařte asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte děrovanou lžící, nechte okapat a rozložte na plech vymazaný olejem. - Finální úprava:
V pánvi rozehřejte zbylý olej (4 lžíce) a máslo. Noky obalte v opražených oříšcích a krátce je opečte ze všech stran. - Podávání:
Zeleninu promíchejte s citronovou šťávou a kůrou, dochuťte solí a pepřem. Na talíř naaranžujte zeleninu, přidejte malfatti s oříšky a ihned podávejte.
Malfatti na zimní zelenině: Italský tajný tip
Máte rádi rafinovanou rustikální kuchyni? Pak jsou pro vás malfatti tou pravou volbou. Tyto tradiční italské noky jsou totiž ideálním pokrmem pro velký hlad, ale zároveň si získaly i přízeň gurmánů. Aromatické noky ze špenátu, ricotty, mouky, vajec a parmazánu se doslova rozplývají na jazyku.
V našem receptu na malfatti tuto specialitu ještě doplníte o nasekané vlašské ořechy a petrželku a nakombinujete ji s voňavou zimní zeleninou. Pečená mrkev, pastiňák a mangold promění vaše domácí malfatti v ideální vegetariánský pokrm pro chladné zimní dny. Lahodný výsledek vás však nadchne i v jiných ročních obdobích.
Jsme si jistí, že vaši blízcí budou nadšení! Praktické navíc je, že tento na první pohled složitý středomořský recept připravíte za méně než hodinu, a proto je skvělou volbou i pro neplánované vaření. Vyzkoušejte ho hned! Náš tip: Malfatti jsou velmi všestranné a skvěle se hodí i jako vložka do polévek, v kombinaci s hnědým máslem a šalvějí nebo zapečené s parmazánem na dušených rajčatech.
Co vlastně jsou malfatti?
Lahodné noky, ale s nevábným jménem. V italštině totiž „malfatti“ znamená něco jako „špatně udělané“ nebo „nepovedené“. Proč ten název? Na rozdíl od jiných italských nočků, například oblíbených gnocchi, si malfatti při vaření jen těžko drží svůj tvar. Výsledkem je poměrně nerovný povrch a nepravidelný tvar – což však na skvělou chuť nemá vůbec žádný vliv.
A odkud tento oblíbený pokrm pochází? Kořeny tradičních špenátovo-sýrových nočků leží v oblasti Emilia-Romagna, regionu na severu Itálie, který je také kolébkou tortellini, mortadelly, boloňské omáčky a mnoha dalších italských specialit. Odtud si tato specialita postupně podmanila zbytek země – a dnes je známá daleko za jejími hranicemi.
- V naší rubrice Blog a recepty naleznete spoustu zajímavých článků a receptů