Chili con carne a použití chilli v kuchyni

Chilli papričky jsou nejen symbolem pálivosti, ale také důležitou surovinou, která obohacuje pokrmy po celém světě. Jejich využití v kuchyni je nesmírně rozmanité, ať už je používáte čerstvé, sušené, nebo ve formě prášku. V tomto pokračování se zaměříme na konkrétní možnosti, jak chilli papričky využít při vaření, představíme si několik receptů a tipů, a také se podíváme na jejich kombinaci s dalšími surovinami. Na závěr nabídneme recept na tradiční pokrm, kde chilli papričky hrají hlavní roli.

Využití chilli papriček v kuchyni:

Chilli papričky se hodí do mnoha druhů jídel a jejich využití je téměř neomezené. Můžete je použít k dochucení masa, zeleniny, polévek, omáček, nebo dokonce sladkých pokrmů. V závislosti na druhu a intenzitě pálivosti papričky můžete jídlu dodat jen jemný pikantní nádech, nebo ho proměnit v ohnivé zážitky. Zde je několik způsobů, jak chilli papričky využít v kuchyni:

  1. Omáčky a marinády – Chilli papričky jsou ideální surovinou pro přípravu omáček a marinád. Můžete je použít čerstvé nebo sušené, rozmixovat je do jemné pasty, nebo je jen nasekat a přidat do směsi bylinek a koření. Pro extra pikantní marinádu zkombinujte chilli papričky s limetkovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Tato marináda se hodí na kuřecí maso, ryby nebo tofu.
  2. Polévky a dušená jídla – Přidání chilli papriček do polévek a dušených pokrmů dodá jídlu hloubku a intenzitu. Zkuste přidat trochu chilli do rajčatové polévky, fazolové polévky, nebo do tradičního guláše. Pouze několik malých kousků čerstvé papričky, nebo špetka chilli prášku může zcela proměnit chuť pokrmu.
  3. Kari a další asijské pokrmy – V indické a thajské kuchyni jsou chilli papričky neodmyslitelnou součástí kari a dalších pokrmů. Kari pasta vyrobená z čerstvých papriček, zázvoru, česneku a kokosového mléka je základní složkou mnoha oblíbených jídel. Pro thajské zelené kari je obvykle používáno zelené chilli, které jídlu dodává jak pálivost, tak výraznou barvu.
  4. Sladké a slané kombinace – Chilli papričky mohou překvapivě dobře fungovat i ve sladkých pokrmech. Čokoládové dezerty s přídavkem chilli mají jemný, ale přesto výrazný říz. Vyzkoušejte přidat špetku chilli do čokoládového dortu, brownies, nebo dokonce do čokoládové omáčky k dezertům. Kombinace sladkého a pikantního vytváří harmonii chutí, která zaujme každého gurmána.
  5. Saláty a přílohy – Pro ty, kteří mají rádi ostrá jídla, může být přidání chilli papriček do salátů nebo příloh skvělým zpestřením. Do klasických salátů zkuste přidat čerstvé nakrájené chilli papričky, nebo je smíchat s olivovým olejem a citronovou šťávou pro pikantní zálivku. Pečená zelenina s chilli, česnekem a bylinkami je další jednoduchou, ale lahodnou přílohou.

Recept na chilli con carne:

Chilli con carne je tradiční mexický pokrm, který v překladu znamená „chilli s masem“. Tento pokrm je známý svou pikantností a intenzivní chutí. Níže vám přinášíme recept na klasické chilli con carne. Budete potřebovat:

500 g mletého hovězího masa

1 velká cibule, nasekaná nadrobno

 2 stroužky česneku, prolisované

 2 čerstvé chilli papričky (např. jalapeño nebo habanero), nakrájené na tenké plátky

 1 lžička mletého chilli

 1 lžička mletého kmínu

 1 lžička mleté papriky

 1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat

 1 plechovka (400 g) červených fazolí, slité a propláchnuté

 1 plechovka (200 g) kukuřice

 200 ml hovězího vývaru

 2 lžíce rajčatového protlaku

 1 lžíce olivového oleje

 Sůl a pepř podle chuti

 Koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do měkka. Přidejte česnek a chilli papričky a krátce opražte.
  2. Přidejte mleté maso a restujte, dokud se maso nezatáhne a nezmění barvu.
  3. Vmíchejte mletý chilli, kmín a papriku, a nechte koření krátce opražit, aby se rozvinula jeho chuť.
  4. Přidejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata, poté přilijte hovězí vývar. Přiveďte směs k varu a poté snižte teplotu.
  5. Přidejte fazole a kukuřici, osolte a opepřete podle chuti. Zakryjte a nechte pokrm na mírném ohni dusit asi 30 minut, dokud nebude maso měkké a chutě se krásně prolnou.
  6. Na závěr můžete posypat nasekaným koriandrem a podávat s rýží, tortillami, nebo jen tak.

Další tipy a zajímavosti:

Kromě výše uvedených způsobů využití chilli papriček můžete vyzkoušet i méně tradiční kombinace, jako je chilli v čokoládě nebo ovocných salátech. Například mango salsa s přídavkem jemně nasekaného chilli papričky může být skvělou přílohou k rybám nebo grilovanému masu. Chilli papričky se také často používají v fermentovaných pokrmech, jako je kimchi nebo různé druhy kysaného zelí, kde přidávají nejen chuť, ale i další zdravotní benefity.

Pokud se chystáte experimentovat s různými druhy chilli papriček, nezapomeňte, že pálivost se může výrazně lišit, a je důležité najít správnou míru, která vyhovuje vašemu vkusu. Ať už preferujete jemnou pikantnost, nebo extrémní pálivost, chilli papričky jsou skvělým nástrojem k objevování nových chuťových kombinací a obohacení vašich jídel.

Chilli papričky jsou nejen symbolem pikantnosti, ale i surovinou, která má v kuchyni široké uplatnění. Jejich kombinace s různými pokrmy umožňuje vytvořit rozmanité chuťové zážitky, od jemně pikantních až po ohnivě pálivé. Díky jejich univerzálnosti se hodí do téměř každého pokrmu, ať už vaříte tradiční mexickou kuchyni, experimentujete s asijskými chutěmi, nebo chcete přidat trochu pálivosti do sladkých dezertů. 

Chilli papričky skvěle doplní i vaše grilování, ať už v marinádě na maso či nějaké omáčce. 

Více věcí, receptů a tipů na grilování najdete: GRILOVACÍ SEZÓNA

Pro více receptů a inspirace navštivte naši rubriku  Blog a recepty  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz