Chutné a rychlé cuketové recepty
Cuketa se stala nezbytnou součástí naší letní kuchyně díky své všestrannosti, nutriční hodnotě a schopnosti zpříjemnit každé jídlo. V tomto článku se budeme věnovat několika neodolatelným receptům, které představí cuketu v různých podobách a variacích. Od svěžích těstovin přes lahodnou buchtu až po křupavé řízky - zjistíte, jak můžete tuto skvělou zeleninu začlenit do svého jídelníčku tak, aby vám nikdy neomrzela. Připravte se na chutné dobroty a inspiraci, kterou vám přinesou naše cuketové recepty. Buďte s námi a objevte nové možnosti, jak si vychutnat tuto všestrannou a zdravou surovinu ve svém každodenním stravování.
Cuketové řízky
Čas na přípravu: 45 minut
Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny:
1 čerstvá cuketa
2 vajíčka
hladká mouka
sůl
strouhanka
koření dle chuti
Postup:
Čerstvou cuketu dobře omyjeme. Pokud je cuketa mladá můžeme ji použít i se slupkou, pokud se jedná o klasického cuketového obra, zbavíme jej slupky. Nakrájíme cuketu na plátky, které by měly být silné přibližně 1,5 cm. Tyto plátky z obou stran osolí a necháme tzv. vypotit (počkáme asi 15 minut aby pustly vodu), poté plátky důkladně osušíme.
V 3 různých miskách nebo talířích si připravíme trojobal: mouku, ve které budeme obalovat cuketové plátky, rozšlehaná vejce s troškou soli a kořením a strouhanku.
Osušené plátky cukety (pro ty, kdo mají rádi česnek, je možné potřít je utřeným česnekem) obalujeme v pořadí: nejprve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec v strouhance. Hotové plátky ihned pokládáme na pánev s dostatečně rozehřátým olejem.
Plátky smažíme z obou stran do doby, než získají zlatavou barvu. Nadbytečný tuk můžeme následně odstranit ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Cuketové řízky jsou skvělé samotné, nebo je můžeme podávat s vařenými brambory.
Tip: Pokud chceme mít více variací, není nutné tvar cuketových plátků omezovat na řízky. Můžeme cuketu nakrájet i na hranolky. Zejména děti je mají takhle rády třeba s kečupem. Navíc také můžete zkusit řízky místo v trojobalu v těstíčku, to připravíte z vajec, hladké mouky a trochu mléka. Vzniknout by mělo hustější ale pořád tekuté těsto ve kterém cuketu obalíte a usmažíte jako řízek.
Cuketová buchta
Čas přípravy: 60 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny:
400 g cukety
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
3 vejce
1 balíček prášku do pečiva
kávová lžička jedlé sody
200 g bílého jogurtu
mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi)
Postup:
Cuketu nastrouháme najemno (pokud je už velká zbavíme ji tvrdé slupky a velkých semen) a necháme ji odstát po dobu přibližně 15 minut, aby pustila přebytečnou vodu, tu z ní poté vymačkáme. Mezitím si v misce ušleháme bílky do tuhého sněhu.
V další misce smícháme žloutky s cukrem a postupně jogurt, nastrouhanou cuketu a mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva, sodou a skořicí.
Nastává čas na přidání vašich oblíbených ingrediencí – můžete přidat rozinky, čokoládové kousky a další.
Do těsta z cukety opatrně vmícháme sníh z bílků.
Hotové těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Posypeme ořechy a kokosem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu zhruba 40 minut.
Cuketové těstoviny
Čas na přípravu: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Bezlepkový recept
Veganský recept
Bez laktózy
Suroviny:
1 cuketa
špetka soli
pepř
olivový olej
česnek
cherry rajčata
hrst čerstvých bylinek
bazalkové pesto
(oříšky)
Postup:
Cuketu omyjeme, případně oloupeme.
V případě, že nemáte k dispozici spirálizér na zeleninu, můžete využít tradiční bramborovou škrabku – i když budou vaše nudle spíše v podobě tagliatelle než špaget, chuťový zážitek zůstane stejně vynikající. Začneme tím, že připravíme tagliatelle z cukety a necháme je krátce odpočinout.
Mezitím si ve vhodné míse smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nakrájenou bazalku. Pokud chceme, můžeme do této směsi přidat také nasekané oříšky. Vše důkladně promícháme a dochutíme podle své preference.
Na pánvi s olivovým olejem a česnekem necháme špagety z cukety krátce dusit, ale musíme být opatrní, abychom je nepoškodili. Stačí pouze 1–2 minuty, aby se špagety zahřály a získaly na své struktuře.
Následně přidáme připravenou směs s bazalkovým pestem a necháme je společně prohřát po dobu jedné minuty. Hotové jídlo podáváme na talíři společně s cherry rajčátky posypané čerstvými bylinkami.
Další články si můžete přečíst v naši rubrice Blog a recepty
Už teď tam najdete například:
Lasagne s cuketou a mletým masem
Poutě, jarmarky a svatý Vavřinec
Osvěžující okurka- zeleninová královna léta
Nově u nás také můžete zakoupit výhodná kartonová balení!
KARTONOVÁ BALENÍ ZA VÝHODNOU CENU!
Najdete tam třeba nápoje nebo drogistické zboží.