Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Co jíst v postním období? Brambory!

Jak už víte, pomasopustní období je obdobím 40 denního půstu před Velikonocemi.  Dnes je potravin tolik, že se jimi dokonce plýtvá. To bylo za dob našich babiček a prababiček naprosto nemyslitelné. Neměli možnost plýtvat, naopak, to co si neobstaraly během sezóny to neměli – žádné supermarkety nebyly. Pokud jste se i vy rozhodli využít postního období k odlehčení jídelníčku můžete se inspirovat právě jídelníčkem našich předků, který byl plný prostých jídel. V zimě si například nejčastěji dopřávali čočku, hrách, brambory, kysané zelí, kroupy, obilné kaše, kořenovou zeleninu, sušené ovoce a chléb. Mezi tradiční postní jídla patřila polévka couračka (zelná polévka) nebo pučálka (opečený hrách). Než však začnete nakupovat další potraviny, třeba právě luštěniny atd. zkontrolujte si pečlivě, co vše doma máte a jakou to má trvanlivost. Je hezké zkusit držet půst ale ne všechny potraviny vydrží až do jeho konce. A plýtvat přece nechce nikdo. V dnešním receptu se blíže podíváme na pokrmy z brambor.

 

Bramborové lokše

Recepty z brambory byly velmi oblíbené nejen v postním období, brambory byly snadno uskladnitelnou surovinou, která navíc nebyla tak drahá. Proto se z nich dalo uvařit za málo peněz celkem dost jídla. Prvním receptem jsou bramborové lokše.

Na ně budete potřebovat:

500 g brambor

100–150 g polohrubé mouky

1 lžičku soli

sádlo nebo máslo na maštění placek

Brambory uvaříme ve slupce, necháme dobře zchladnout a oloupáme je. Poté je nastrouháme najemno nebo rozmačkáme vidličkou.

Do brambor postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne vláčné těsto.

Z těsta vyvalujeme placky velikosti palačinek a na rozpálené pánvi nasucho pečeme dozlatova.

Hotové placky potírejte máslem nebo sádlem.

Lokše si můžete dát na sladko s povidly nebo mákem.

Skvěle budou chutnat i  se zakysaným zelím naslano.
Mimo postní období si do lokšů zkuste připravit třeba i trhané vepřové maso, cibulové chutney, zeleninu a oblíbený dresing a zabalte to jako tortillu. 



Bramborové škubánky

1 kg brambor

200 g sádla (nebo másla)

200 g moučkového cukru

250 g hrubé mouky

150 g máku

Oloupané nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě téměř doměkka.

Vodu zpola scedíme a koncem vařečky uděláme v bramborách několik důlků, které posypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme ještě deset minut pařit.

Pak brambory rozšťoucháme  a vypracujeme hladké těsto.

Z něj vykrajujeme lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.

Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem nebo máslem.

Škubánky můžete připravit naslano: lžící vykrájené škubánky zmáčkněte na placičky a osmažíme je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podáváme salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.

 

Bramborový kucmoch

Olejem vymaštěný pekáč nebo plech se pokryl slabší vrstvou plátků syrových brambor a bez koření i soli se pekl v troubě. Zapečenou bramborovou placku pak naši předkové potřeli česnekem utřeným se solí a nakonec zalili vejcem rozšlehaným v mléce a nechali v horku zapéct.


Věděli jste, že v postním období byly velmi oblíbené i kaše? Ty se dělaly z obilí, luštěnin i zeleniny. Z kaší, které se nesnědly, se pak spíše sušily než pekly placky, které se přikusovaly k polévkám.

Pranostiky na březen:

Závěj svaté Albíny zaplavuje doliny.

Svatá Eudoxie psa až po uši zavěje.

Eudoxie příznivá, ale blátivá.

Mrzne-li o Kunhutě, mrzne ještě čtyřicet dní

Skřivan si v březnu musí vrznout, i kdyby měl zmrznout.

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je sice na začátku ale jedná se v podstatě o stejně dlouhé období jako od Nového roku do dnes, přišlo vám to jako 40 dní? Uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce

Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například: 

 

Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení

Svačina na výlet

Svátek zamilovaných - Valentýn

Láska prochází žaludkem...  

Únor – nejkratší měsíc v roce 

Na Hromnice o (den) hodinu více… 1. Díl

Na Hromnice o (den) hodinu více... 2. Díl 
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz