Co jíst v postním období? Brambory!
Jak už víte, pomasopustní období je obdobím 40 denního půstu před Velikonocemi. Dnes je potravin tolik, že se jimi dokonce plýtvá. To bylo za dob našich babiček a prababiček naprosto nemyslitelné. Neměli možnost plýtvat, naopak, to co si neobstaraly během sezóny to neměli – žádné supermarkety nebyly. Pokud jste se i vy rozhodli využít postního období k odlehčení jídelníčku můžete se inspirovat právě jídelníčkem našich předků, který byl plný prostých jídel. V zimě si například nejčastěji dopřávali čočku, hrách, brambory, kysané zelí, kroupy, obilné kaše, kořenovou zeleninu, sušené ovoce a chléb. Mezi tradiční postní jídla patřila polévka couračka (zelná polévka) nebo pučálka (opečený hrách). Než však začnete nakupovat další potraviny, třeba právě luštěniny atd. zkontrolujte si pečlivě, co vše doma máte a jakou to má trvanlivost. Je hezké zkusit držet půst ale ne všechny potraviny vydrží až do jeho konce. A plýtvat přece nechce nikdo. V dnešním receptu se blíže podíváme na pokrmy z brambor.
Bramborové lokše
Recepty z brambory byly velmi oblíbené nejen v postním období, brambory byly snadno uskladnitelnou surovinou, která navíc nebyla tak drahá. Proto se z nich dalo uvařit za málo peněz celkem dost jídla. Prvním receptem jsou bramborové lokše.
Na ně budete potřebovat:
500 g brambor
100–150 g polohrubé mouky
1 lžičku soli
sádlo nebo máslo na maštění placek
Brambory uvaříme ve slupce, necháme dobře zchladnout a oloupáme je. Poté je nastrouháme najemno nebo rozmačkáme vidličkou.
Do brambor postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne vláčné těsto.
Z těsta vyvalujeme placky velikosti palačinek a na rozpálené pánvi nasucho pečeme dozlatova.
Hotové placky potírejte máslem nebo sádlem.
Lokše si můžete dát na sladko s povidly nebo mákem.
Skvěle budou chutnat i se zakysaným zelím naslano.
Mimo postní období si do lokšů zkuste připravit třeba i trhané vepřové maso, cibulové chutney, zeleninu a oblíbený dresing a zabalte to jako tortillu.
Bramborové škubánky
1 kg brambor
200 g sádla (nebo másla)
200 g moučkového cukru
250 g hrubé mouky
150 g máku
Oloupané nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě téměř doměkka.
Vodu zpola scedíme a koncem vařečky uděláme v bramborách několik důlků, které posypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme ještě deset minut pařit.
Pak brambory rozšťoucháme a vypracujeme hladké těsto.
Z něj vykrajujeme lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem nebo máslem.
Škubánky můžete připravit naslano: lžící vykrájené škubánky zmáčkněte na placičky a osmažíme je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podáváme salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.
Bramborový kucmoch
Olejem vymaštěný pekáč nebo plech se pokryl slabší vrstvou plátků syrových brambor a bez koření i soli se pekl v troubě. Zapečenou bramborovou placku pak naši předkové potřeli česnekem utřeným se solí a nakonec zalili vejcem rozšlehaným v mléce a nechali v horku zapéct.
Věděli jste, že v postním období byly velmi oblíbené i kaše? Ty se dělaly z obilí, luštěnin i zeleniny. Z kaší, které se nesnědly, se pak spíše sušily než pekly placky, které se přikusovaly k polévkám.
Pranostiky na březen:
Závěj svaté Albíny zaplavuje doliny.
Svatá Eudoxie psa až po uši zavěje.
Eudoxie příznivá, ale blátivá.
Mrzne-li o Kunhutě, mrzne ještě čtyřicet dní
Skřivan si v březnu musí vrznout, i kdyby měl zmrznout.
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je sice na začátku ale jedná se v podstatě o stejně dlouhé období jako od Nového roku do dnes, přišlo vám to jako 40 dní? Uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například:
Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení
Svátek zamilovaných - Valentýn
Na Hromnice o (den) hodinu více… 1. Díl
Na Hromnice o (den) hodinu více... 2. Díl
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.