Čokoláda, pokrm bohů
Čokoláda. Kdo by ji neměl rád? Oblíbená pochutina všech věkových generací. Od dětí až po babičky a dědečky. Hořká, mléčná, oříšková a hlavně sladká a hříšně dobrá. To všechno může čokoláda být. Na trhu dnes najdeme opravdu veliké množství čokolády různých druhů, tvarů i chutí. Říkáte si že čokoláda není zdravá? Ale je. A my se na to dnes podíváme zblízka.
Co to je vlastně čokoláda?
Bezesporu nejpopulárnější sladkost na světě. Na začátku bylo kakao, nebo spíše hořkosladký nápoj z něj vyráběný, který se ochucoval například vanilkou. Je tu s námi už tisíce let. Kakao bylo vyráběno z kvašených, pražených a následně namletých zrnek kakaovníku. Botanický název je “Theobroma Cacao”, slovo Theombra pochází z řečtiny a znamená v překladu pokrm bohů, slovo Cacao pak z aztéckého cacahuatl, což znamená hořká voda. Poté, co si z něj Aztékové začali připravovat hořký nápoj, který postupně ochucovali vzniklo slovo chocolatl, původní označení čokolády. Do Evropy se k nám kakaová zrna dostala za pomoci Španělů v 16. století a to ze Střední Ameriky, konkrétně z území dnešního Mexika. Spolu s ním se k nám dostalo i samotné označení čokoláda. Postupně se začala vyrábět i v tuhé podobě. Ze začátku se rozšiřovala jen v nejvyšších vrstvách. Kakaové boby byly velmi ceněné, dokonce se používaly jako platidlo, ještě v 18. století se s nimi platilo na tržištích ve střední a jižní Americe.
Jaké podoby má čokoláda?
Dnes seženeme opravdu velké množství tvarů i druhů. Od různých, tematicky zaměřených figurek – například velikonoční vajíčka a zajíčci, vánoční postavičky jako je anděl či čert, v podobě valentýnských srdcí, klasických tabulkových čokolád – až po tzv. kočičí jazýčky. Máme také různé druhy čokoládových pralinek či bonbonů.
Mezi základní druhy čokolád patří čokoláda neslazená na vaření v prášku, spíše známá jako kakao. To je vhodné na přípravu lahodného nápoje nebo jako příměs do dezertů. Hořká čokoláda je bez mléka a s vysokým obsahem kakaa. Dnes ji najdeme i s různými příchutěmi. Například v luxusní kombinaci mátového krému v potahu z hořké čokolády After Eight či Sarotti hořké čokolády s pomerančem. Za vyzkoušení stojí i čokolády polohořké s obsahem kakaa kolem 50 %, takovou je třeba čokoláda Ritter Sport Halbbitter - polohořká čokoláda. Dalším druhem a to patrně nejrozšířenějším je čokoláda mléčná. Vzniká smícháním kakaa a přidáním mléka. Najdeme ji v mnoha formách například ve formě Truffout čokoládových bankovek, Sarotti kočičích jazýčků, lahodných Lindt lindor čokoládových kuliček nebo třeba klasické tabulkové čokolády Milka. Mléčná čokoláda se vyskytuje v mnoha dalších variantách, všichni určitě známe dětmi oblíbenou Kinder čokoládu, kdy je mléčná čokoláda ještě navíc doplněna o mléčnou náplň, oblíbené jsou také čokoládové polštářky Schogetten, v tomto případě s jahodovo-jogurtovou náplní. Dalším oblíbeným doplňkem čokolád jsou ořechy či rozinky.
Z naši nabídky zkuste: G&G jemnou čokoládu s rozinkami a oříšky nebo třeba právě G&G rozinky v mléčné čokoládě
G&G smetanovou čokoládu s lískovými ořechy nebo čokoládu s mandlemi
Zajímavá je také kombinace brusinek a oříšků kterou můžete ochutnat v čokoládě Ritter Sport brusinky a oříšky. A když už jsme u těch oříšků rozhodně nesmíme opomenout nugát. Patří-li nugát mezi vaše oblíbené příchutě čokolády rozhodně musíte vyzkoušet Lindt tyčinku s jemným nugátem, který se vám rozplyne na jazyku a nebo výborné Schogetten kousky s mléčnou čokoládou s nugátovou náplní.
Dalším neopomenutelným druhem jsou čokolády bíle. V tomto případě se jedná o cukrářský výrobek, jež vzniká z kakaového másla. Nestlé švýcarská bílá čokoláda nebo Nestlé bílá čokoláda s křupinkami chutnají výtečně!
A proč ji vlastně jíst?
Samozřejmě proto, že chutná božsky! Ale proč ještě?
Pravidelná konzumace hořké čokolády s obsahem kakaa minimálně 70 % prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění a to až o celou třetinu! Čokoláda obsahuje kofein a teobromin, což jsou látky které snižující únavu a podporují funkci nervového systému.
Čokoláda má také afrodiziakální účinky.
Obsahuje i antioxidanty a tak posiluje imunitu.
Další výhodou je její vliv na náš chrup, i když se to zdá jako paradox, konzumace hořké čokolády chrání naše zuby, protože obsahuje fluor. Navíc kakaové máslo obsažené v mléčných čokoládách tvoří na zubech povlak chránící naše zuby před bakteriemi.
Čokoláda vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti.
A to už jsou celkem pádné důvody k její konzumaci, nemyslíte?
Co ještě o čokoládě možná nevíte:
V USA se každou vteřinu zkonzumuje asi 50kg čokolády.
Aztécký vládce Montezuma II. vypil každý den asi 50 šálků čokolády, to z něj dělá největšího milovníka čokolády v historii.
Tabulková čokoláda vznikla až v polovině 19.století a největší tabulka čokolády na světě váží 5 792 kg.
Smrtelná dávka čokolády je pro člověka asi 11 kg.
Čokoláda byla po 90 % své historie konzumována jen jako nápoj.
S největší pravděpodobností bychom si uměli objednat kakao všude na světě – slovo kakao je totiž ve všech jazycích, stejně jako čokoláda, stejné nebo podobné.
Nevíte jakou čokoládu ochutnat dřív? A co takhle všechny?
Zkuste z naši nabídky mix čokolád a nebo čokoládových pralinek a tím ochutnáte všechny.
Ritter Sport mini exotický mix, 9ks
Ritter Sport mix pro sportovní fanoušky, 28ks
Milka mix delikátních pralinek, 19ks
Merci mix čokoládových bonbonů
To vše a ještě více najdete v naší rozsáhlé nabídce čokolády.