Čokoládové brownies s jablky a karamelem
Sezóna jablek je už v plném proudu. Všichni známe a milujeme jablečný štrúdl ale i toho nejlepšího štrúdlu od babičky se dá přejíst. Dnes vám proto přinášíme recept na tradiční čokoládové brownies ale s jablky. Tento tradiční americký dezert se připravuje z těsta ś čokoládou a je možné do něj přidat právě ovoce nebo ořechy. V našem receptu použijeme pekanové ořechy, avšak lískové oříšky, mandle nebo vlašské ořechy by chutnaly také výborně. Pokud se snažíte vyhýbat cukru můžete jej nahradit třeba banánem nebo datlemi. Chcete-li zdravější verzi nahraďte pšeničnou mouku třeba kokosovou nebo mandlovou. Nemluvě o změně ovoce, nemusí to být jen jablka, obdobně lze připravit brownies s cuketou nebo dýní. Variací je zkrátka spoustu. Dnes to však bude čokoládové brownies s jablky a karamelem, které skvěle doplní kávu v sychravých dnech. Tak pojďme na to!
Doba přípravy: 85 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 325 kcal /1361 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
175 g hořké čokolády s minimálním obsahem 75% kakaa
125 g měkkého másla
125 g bílého cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/4 lžičky soli
100 g krémových karamel
50 g pekanových ořechů
3 jablka, sladkokyselá
1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
3 střední vejce
175 g pšeničné mouky hladké
1/2 sáčku prášku do pečiva
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1362 kJ/ 325 kcal (*16 %); sacharidy 29 g (*11 %); bílkoviny 4 g (*8 %); tuky 13 g (*19 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji spolu s máslem v horké vodní lázni. Smícháme cukr, vanilkový cukr a sůl a vmícháme jej do čokoládového krému. Necháme vychladnout. Karamelky nakrájíme na malé kostičky a ořechy nakrájíme nahrubo. Jablka omyjeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko navíc oloupeme a nakrájíme na kostičky, zbylá dvě nakrájíme na tenké plátky. Obě nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou aby nám nezhnědli.
Vejce rozklepneme do mističky a rozšleháme je. Potom je přimícháme do čokoládové směsi. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ji do směsi na těsto. Směs důkladně promícháme a nakonec vmícháme karamelky, ořechy a kostičky jablek. Formu si vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto a uhladíme. Navrch naskládáme plátky jablek, která lehce vtlačíme do těsta. Můžeme posypat ořechy.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C na horní i dolní ohřev na prostřední polici asi 50 minut. Po 30 minutách pečení můžeme jablka potřít jablečnými povidly. Po upečení necháme vystydnout a poté nakrájíme na kousky a podáváme s oblíbeným nápojem.
Dobrou chuť!
Pranostiky na 38. týden roku 2022
Pohoda o svatém Matouši čtyři týdny se neruší.
Na svatého Matouše, kdo nemá chleba ať nekouše.
Svatý Matouš svačinu zakous. (na pastvě se kvůli krátkým dnům už nesvačí)
Jaké počasí zařídí Matouš, takové trvá čtyři neděle.
Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň.
Po svatým Matouši (Matúši) čepici na uši.
Kdo nezaseje do svatého Matouše, nemá-li starého, nového nekouše.
Svatý Mauricí dělá snětivou pšenici (kdo pro ni oře nebo ji sije)
Na svatého Maurice nesej pšenice, bude samá metlice.
Je-li jasno na svatého Maurica, bude v zimě mnoho větrů
Svatá Teklička maluje jablíčka.
Hledáte další recepty s jablky?
V naši rubrice už jsou tyto: