Curry z květákové rýže
Spousta vitamínů, téměř žádné sacharidy – s tímto důmyslným nízkosacharidovým receptem připravíte lahodné kari s květákovou rýží. Květákovou rýži si můžete vyrobit sami z čerstvého květáku nebo ji koupit jako mražený výrobek. Jen to zkuste, je připravené rychle a uvidíte, že vám zachutná!
Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 258 kcal / 1080 kJ
Veganský recept
Bez laktózy
Bez lepku
Suroviny na 4 porce:
1 čerstvý květák (případně 500 g mražené květákové rýže)
2 pomeranče
1 stroužek česneku
3 stonek jarní cibulky
15 g zázvor
150 g hráškových lusků
2 větší mrkve
1 žlutá paprika
2 lžíce arašídového oleje
400 ml kokosového mléka
1 lžička kurkumy
1 lžička curry koření
1 lžička garam masala (směs koření)
1 lžička chilli vloček (záleží jak moc máte rádi pálivé, lze vynechat)
1 lžička sojové omáčky
1 limetka ( šťáva z ní)
kokosový cukr
špetka soli
špetka pepře
50 g arašídů
1/2 svazku koriandru
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 258 kcal / 1080 kJ (* 13 %); sacharidy 32 g (*12 %); bílkoviny 11 g (*22 %); tuky 14 g (*20 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Květák oddělíme od vnějších listů a rozdělíme na růžičky. Růžičky omyjeme v cedníku, scedíme, nastrouháme na velikost rýže. Případně lze použít mraženou květákovou rýži.
Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Jarní cibulky zbavíme kořínků, omyjeme a nakrájíme šikmo na kousky dlouhé cca 2 cm. Zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Cukrový hrášek očistíme, omyjeme a osušíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké tyčinky. Papriky omyjeme, zbavíme stopky a jádřince a nakrájíme na proužky.
Na pánvi nebo woku rozehřejeme polovinu arašídového oleje, přidáme tyčinky mrkve, proužky papriky, jarní cibulku, zázvor a česnek a nechám 3–5 minut opékat. Zalijeme kokosovým mlékem, krátce povaříme.
Přidáme pomerančovou šťávu a kůru, ochutíme kořením a sójovou omáčkou. Vaříme 5-6 minut na mírném ohni se zavřenou pokličkou.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající arašídový olej, květák opékáme 5–6 minut na středním plameni. Občas promícháme a dochutíme limetkovou šťávou, cukrem, solí a pepřem.
Arašídy opečeme na pánvi 1–2 minuty ze všech stran bez přidání oleje. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme.
Květákovou rýži naaranžujte na talíře a podáváme se zeleninovým kari, praženými arašídy a čerstvým koriandrem.
Pranostiky
Konec masopustu jasný - len krásný.
Krátký masopust - dlouhá zima.
Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky.
Masopust na slunci - pomlázka u kamen.
Masopust na slunci - pomlázka v senci.
Masopust na mrazu – někdo přijde k úrazu.
Právě probíhají oslavy masopustu. Klasickým pokrmem masopustu jsou koblihy, na našich stránkách najdete recept na Koblihy s borůvkami. Tyto koblihy však můžete připravit i na masopust, místo borůvek použijte oblíbený džem nebo marmeládu. V naši nabídce najdete opravdu velké množství Džemů a marmelád z Německa, do koblih se skvěle hodí například G&G Červený rybíz džem s 50% ovoce, 450g. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.