Filet Wellington
Dřív býval advent postním obdobím, dnes to však neplatí. Mimo období klidu a pokoje se s adventem čím dál častěji pojí i dobré jídlo. Mezi to rozhodně patří filet Wellington. Jedná se o výtečný pokrm vhodný na různé oslavy a rodinná setkání.
Jedná se o hovězí maso, obalené v houbách a zakryté listovým těstem. Dříve se k houbám přidávalo i foie gras (kachní játra). Uvidíte však, že podle našeho receptu jej zvládnete připravit i vy.
Doba přípravy: 85 minut, z toho aktivní pracovní doba asi 40 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 872 kcal /3 651 kJ
Suroviny na 4 porce:
4 listy mangoldu
trochu soli
2 kg kostek ledu
600 g žampionů/ či jiných hub
2 šalotky
1 stroužek česneku
4 stonky hladkolisté petržele
2 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
30 g másla
trochu soli
trochu pepře
800 g hovězí filet
2 lžíce hořčice
400 g listového těsta
trochu mouky
1 žloutek
1 lžíce smetany
Výživové údaje:
Energetická hodnota:872 kcal /3 651 kJ (*44 %); sacharidy 41 g (*16 %); bílkoviny 54 g (*104); tuky 58 g (* 83 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Listy mangoldu spaříme 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Vložíme kostky ledu do studené vody a poté v ní zchladíme mangold. Po vychladnutí vyjmeme z ledové vody, osušíme a dáme stranou.
Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel, rozmarýn a tymián omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme polovinu másla. Houby v něm restujeme asi 5 minut. Přidáme šalotku a česnek a orestujeme 1-2 minuty. Smícháme s petrželkou. Vše osolíme a opepříme.
Hovězí filet zbavíme blan a dochutíme solí a pepřem.
Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, filet opečeme ze všech stran, z každé asi 1 až 2 minuty. Dochutíme rozmarýnem a tymiánem. Maso vyjmeme, osušíme kuchyňským papírem a potřeme hořčicí. Plech vyložíme pečícím papírem. Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na obdélník, část těsta dáme stranou. Předehřejeme troubu na 180 °C – horkovzduch. Na spodní polovinu listového těsta položíme listy mangoldu a navrch rozprostřeme v širokém pruhu houbovou směs. Na houbovou hmotu pak položíme filet. Filet zabalíme do těsta. Položíme filet na plech. Vyšleháme žloutek a smetanu a rozetřeme na těsto. Těsto co jsme si dali stranou nakrájíme na tenké proužky a libovolně je naaranžujeme do vzoru na zabalený filet. Poté proužky potřeme smetanou a žloutkovou směsí.
Filet pečeme ve střední části trouby 30–40 minut do zlatohněda. Poté podáváme.
Klasikou mezi přílohami k hovězímu masu jsou brambory v jakékoli podobě. Vhodné jsou krokety nebo bramborová kaše. Vhodné je doplnit pokrm ještě o dušenou, jemně kořeněnou zeleninu. K dochucení je nejlepší použít bylinky, které se nacházejí i v roládě z listového těsta – například trocha rozmarýnu a tymiánu.
Dopřejte si i vy, v adventním období, ale i kdykoliv jindy, odpočinek od každodenních povinností. K tomu si uvařte lahodnou kávu z naši nabídky kvalitní kávy a dopřejte si klidně i něco sladkého na zub. Spoustu receptů najdete v naši rubrice blog a recepty , a pokud to chcete vzít doslova vyberte si, namísto pečení doma, něco dobrého z nabídky vánočního sortimentu sladkostí a pochutin.
Mimo sladkosti tam najdete třeba i výborný Stettner Alpenfeuer svařák podle alpské receptury.
Čekání na Ježíška si můžete zkrátit u našich článků a receptů:
Vánoční tradice: Svatá Lucie noci upije
Vánoční pečení: Jablečný závin
Vánoční tradice: Barborky a sv. Barbora
Podívejte se také na naši vánoční nabídku, kde najde spoustu dobrot a nebo do nabídky vánočního pečení, kde najdete veškeré potřebné suroviny na pro ty pravé Vánoce!