Gratinované brambory
Důvodů pro odlehčená jídla po novém roce je hned několik. Nejeden z nás se chce v novém roce dostat zpátky do formy po svátcích, někteří dodržují veganský leden a někdo je zkrátka jen přecpaný a chce zkusit něco lehčího. Dnes vám proto přinášíme chutný a snadný pokrm – gratinované brambory a to hned na dva způsoby – veganské a se sýrem. Často se zapečené brambory podávají jako příloha k masu nebo rybám, ale uvidíte, že vám zachutnají i samotné.
Veganská varianta
Doba přípravy: 85 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 855 kcal / 3580 kJ
Veganský recept
Suroviny na 4 porce:
1 a 1/4 kg konzumních brambor
2 stroužky česneku
1 svazek pažitky
1/2 svazku petrželky
1 lžíce olivového oleje
200 ml veganské smetany
200 ml ovesného nápoje
1 lžička zeleninového vývaru
150 g crème fraîche, vegan
špetka muškátového oříšku
špetka soli
špetka pepře
200 g veganské alternativy sýra
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 3580 kJ/ 855 kcal (*43 %); sacharidy 71 g (*27 %); bílkoviny 41 g (*82 %); tuky 51 g (*73 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Pažitku a petržel omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme česnek a krátce orestujeme. Přidáme veganskou smetanu a ovesný nápoj a vmícháme zeleninový vývar. Chvilku povaříme a potom sundáme z plotny a vmícháme bylinky a crème fraîche a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů).
Pekáč vymažeme olejem a dno vyložíme plátky brambor. Zalijeme asi třetinou smetanové omáčky. Navrch položíme další vrstvu plátků brambor a zalijeme smetanovou omáčkou. To samé udělejte se zbývajícími bramborami a omáčkou. Posypeme strouhaným "sýrem" a gratinujeme v troubě 45–50 minut na střední mřížce.
Zapékané brambor vyjmeme z trouby, necháme mírně vychladnout a podáváme.
Varianta se sýrem
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 492 kcal / 2060 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
400 g brambor
400 g batátů
lžička soli
půl lžičky pepře
150 g Ementálu– strouhaného
200 ml mléka
150 ml crème fraîche
1 Bobkový list
lžička sušených bylinek
stroužek česneku
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2060 kJ/ 492 kcal (*25 %); sacharidy 49 g (*19 %); bílkoviny 17 g (*34 %); tuky 27 g (*39 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů a zapékací misku vymažeme kouskem másla.
V malém hrnci na středně vysokém ohni smícháme mléko a crème fraîche. Rozdrtíme stroužek česneku nožem a přidáme ho spolu s bobkovým listem a sušenými bylinkami do směsi mléka. Dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Hrnec stáhneme z plotny a vyjmeme bobkové listy a česnek. Do ještě teplé omáčky vmícháme 50 g sýra.
Brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně stejně velké plátky. V případě potřeby velké plátky rozpůlíme.
Plátky brambor klademe na střídačku vedle sebe a brambory přelijeme omáčkou a pečeme v troubě na 160 stupňů asi 45 minut, dokud brambory nezměknou. Poté brambory posypeme zbylým sýrem a pečte dalších 15 minut.
Hotové brambory posypeme nasekanými bylinkami podle chuti. Můžeme také podávat jako přílohu.
Pranostiky na leden:
V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.
Leden jasný, roček krásný.
V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína
Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání.
Jestliže země v lednu měsíci otevřena jest a obzvláště když poslední větrové přitom bouří, tehdy panují rozličné nemoce.
Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu.