Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Gratinované brambory

Důvodů pro odlehčená jídla po novém roce je hned několik. Nejeden z nás se chce v novém roce dostat zpátky do formy po svátcích, někteří dodržují veganský leden a někdo je zkrátka jen přecpaný a chce zkusit něco lehčího. Dnes vám proto přinášíme chutný a snadný pokrm – gratinované brambory a to hned na dva způsoby – veganské a se sýrem. Často se zapečené brambory podávají jako příloha k masu nebo rybám, ale uvidíte, že vám zachutnají i samotné.

Veganská varianta

Doba přípravy: 85 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci:  855 kcal / 3580 kJ

Veganský recept

Suroviny na 4 porce:

1 a 1/4 kg konzumních brambor

2 stroužky česneku

1 svazek pažitky

1/2 svazku petrželky

1 lžíce olivového oleje

200 ml veganské smetany

200 ml ovesného nápoje

1 lžička zeleninového vývaru

150 g crème fraîche, vegan

špetka muškátového oříšku

špetka soli

špetka pepře

200 g veganské alternativy sýra

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 3580 kJ/ 855 kcal (*43 %); sacharidy 71 g (*27 %); bílkoviny 41 g (*82 %); tuky 51  g (*73 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Pažitku a petržel omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.

V hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme česnek a krátce orestujeme. Přidáme veganskou smetanu a ovesný nápoj a vmícháme zeleninový vývar. Chvilku povaříme a potom sundáme z plotny a vmícháme bylinky a crème fraîche a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Předehřejte troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů).

Pekáč vymažeme olejem a dno vyložíme plátky brambor. Zalijeme asi třetinou smetanové omáčky. Navrch položíme další vrstvu plátků brambor a zalijeme smetanovou omáčkou. To samé udělejte se zbývajícími bramborami a omáčkou. Posypeme strouhaným "sýrem" a gratinujeme v troubě 45–50 minut na střední mřížce.

Zapékané brambor vyjmeme z trouby, necháme mírně vychladnout a podáváme.



Varianta se sýrem

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci:  492 kcal / 2060 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

400 g brambor

400 g batátů

lžička soli

půl lžičky pepře

150 g Ementálu– strouhaného

200 ml mléka

150 ml crème fraîche

1 Bobkový list

lžička sušených bylinek

stroužek česneku

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2060 kJ/ 492 kcal (*25 %); sacharidy 49 g (*19 %); bílkoviny 17 g (*34 %); tuky 27 g (*39 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 160 stupňů a zapékací misku vymažeme kouskem másla.

V malém hrnci na středně vysokém ohni smícháme mléko a crème fraîche. Rozdrtíme stroužek česneku nožem a přidáme ho spolu s bobkovým listem a sušenými bylinkami do směsi mléka. Dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Hrnec stáhneme z plotny a vyjmeme bobkové listy a česnek. Do ještě teplé omáčky vmícháme 50 g sýra.

Brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně stejně velké plátky. V případě potřeby velké plátky rozpůlíme.

Plátky brambor klademe na střídačku vedle sebe a brambory přelijeme omáčkou a pečeme v troubě na 160 stupňů asi 45 minut, dokud brambory nezměknou. Poté brambory posypeme zbylým sýrem a pečte dalších 15 minut.

Hotové brambory posypeme nasekanými bylinkami podle chuti. Můžeme také podávat jako přílohu.

 

Pranostiky na leden:

V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Leden jasný, roček krásný.

V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína

Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání.

Jestliže země v lednu měsíci otevřena jest a obzvláště když poslední větrové přitom bouří, tehdy panují rozličné nemoce.

Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz