Grilovaný chřest
Chřestová sezóna jede na plno a grilovací se pomalu, ale jistě rozjíždí, díky příznivému počasí. Proč tyto dvě nezkombinovat dokud to jen jde? Chřestová sezóna totiž potrvá jen do konce června. Díky našemu receptu se vám to podaří! Přinášíme vám vynikající a snadný recept na grilovaný chřest, který zvládne každý. Uvidíte že během grilování budete s tímto receptem za hvězdu!
Doba přípravy: 1, 5 hodiny
Obtížnost: Snadné
Veganský recept
Suroviny na 4 porce:
Na marinádu:
30 g sušených rajčat
40 g jarní cibulky
5 lžic suchého bílého vína
4 lžíce olivového oleje lisovaného za studena
sůl
pepř namletý čerstvě na hrubo
1 lžička koření estragon
Na chřest:
500 g bílého chřestu
300 g zeleného chřestu
sůl
citron
cukr
Výživové údaje:
Energetická hodnota 808/ 193 kJ/ kcal (*10 %); sacharidy 6 g (*2 %); bílkoviny 4 g (*8 %); tuky 15 g (*21 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Bílý chřest zbavíme spodního konce a pomocí škrabky na zeleninu jej oloupeme. Oloupeme jej od shora dolů. Začneme těsně pod hlavičkou a pokračujeme až na jeho konec. Obdobně postupujeme u chřestu zeleného, tam stačí odříznout spodní konec a oloupat jej, loupání však není nezbytné. Buďto si můžeme tyčinku chřestu chytit do ruky hlavičkou od nás a směrem k nám jej oloupat nebo jej položit na prkýnko a oloupat jej položený naležato.
V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody se solí, plátkem citronu a trochou cukru. Bílý chřest v něm vaříme asi 6–8 minut. Na poslední 2 minuty přidáme zelený chřest. Chřest vyjmeme a propláchneme jej studenou vodou, necháme okapat. Poté jej podélně rozpůlíme.
Na marinádu vložíme sušená rajčata na 10 minut do horké vody, dobře scedíme a nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na jemná kolečka. V misce smícháme bílé víno, 5 lžic vody, ve které jsme vařili chřest a sůl. Mícháme dokud se sůl nerozpustí. Poté vmícháme olej, pepř, estragon, kolečka cibule a sušená rajčata a nalijeme na chřest. Přikryjeme a necháme 1 hodinu marinovat.
Poté vyndáme chřest z marinády a necháme. Bílý chřest položíme řeznou stranou dolů na předehřátý gril a grilujeme asi 1 minutu z každé strany. Přidáme zelený chřest a grilujeme další minutu. Nandejte chřest na talíř a pokapejte jej marinádou, vyzkoušet také můžete:
Thomy Les Sauces Béarnaise 250 ml, která se výborně hodí ke steaku i ke chřestu. Podávejte s čerstvým pečivem, to si připravíte raz dva a to díky již předpečenému pečivu, které stačí jen dopéct, můžete tak mít čerstvé pečivo a to kdykoliv budete chtít, zkuste například G&G žitné housky 8 ks, 560g.
V naši rubrice grilovací sezóna najdete spoustu nezbytných produktů pro grilování skladem! Tak neváhejte a doplňte zásoby, než se sezóna naplno rozjede.
Tipy a zajímavosti:
Slupky a konce chřestu nemusíte vyhazovat, připravte z nich polévku.
Pokud se vám chřest zdá zvadlý zkuste jej oživit, dejte jej do ledové osolené vody.
Pokud budete chřest vařit, dejte jej do vody svázaný a hlavičkami nahoru, ty jsou nejkřehčí a mohli by se delším varem rozvařit
Bílý, zelený a fialový chřest se liší jen způsobem pěstování, jedná se o stejný druh. Bílý chřest roste přihrnutý zeminounebo přikrytý folií, zelený se pěstuje na světle.
Nejchutnější je chřest úplně čerstvý tedy do 36 hodin od sklizně.