Grilujeme: Chutné saláty 3x jinak
V dnešním článku vám přinášíme recepty na chutné saláty. Některé se hodí jako příloha, některé však plnohodnotně zastanou hlavní chod. Salát s kuřecím masem a cizrnou se skvěle hodí jako hlavní chod, pokud chcete můžete kuřecí prso klidně připravit na grilu. Salát s fíky si klidně připravte jako svačinu či oběd do práce a řecký salát vás překvapí rychlou přípravou, vlastně všechny saláty jsou rychlé a chutné. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si tyto saláty také oblíbíte.
Salát s gorgonzolou a fíky
Doba přípravy: asi 30 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 511 kcal/ 2139 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 2 porce:
1 menší čerstvý kadeřavý salát zelený
1 menší, čerstvý kadeřavý salát červený
1 sladká červená paprika
1 sladká žlutá paprika
4 čerstvé fíky
2 lžíce medu
150 g sýru Gorgonzola
sůl
100 g jader vlašských ořechů
40 ml kvalitního olivového oleje
10 ml balzamikového octa
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2139 kJ/ 511 kcal (*26 %); sacharidy 25 g (*10 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 40 g (*57 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Oba saláty důkladně propereme ve studené vodě a rozdělíme si je na jednotlivé listy. Poté je pomocí odstředivky na salát zbavíme zbytku vody. Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme a zbavíme vnitřku se semínky a nakrájíme je na proužky. Dáme do mísy i se salátem. Fíky rozpůlíme a potřeme je medem. Troubu zapneme na 160 stupňů. Fíky potřené medem osolíme špetkou soli a pečeme 10 minut. Gorgonzolu rozdrobíme do misky a přidáme k ní vlašské ořechy. Z olivového oleje a balzamikového octa si umícháme zálivku. Do mísy k salátu a paprikám přidáme zálivku promícháme a přidáme gorgonzolu s vlašskými ořechy. Znovu důkladně promícháme a nandáme na talíř. Na salát poté posadíme upečené fíky. Podáváme s čerstvým pečivem.
Salát s kuřecím masem a cizrnou
Doba přípravy: asi 30 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 267 kcal/ 1118 kJ
Bezlepkový recept
Bez laktózy
Suroviny na 4 porce:
Na dresink:
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce kvalitního olivového oleje
špetka soli
špetka pepře
Na salát:
150 g cizrny
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky kari
2 lžíce kvalitního olivového oleje
1 listový salát
80 g polníčku
1 šalotka
2 mrkve
1 sladká červená paprika
2 červené řepy
1 nektarinka
350 g kuřecích prsou
špetka soli
špetka pepře
1 lžička chilli vloček
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1118 kJ/ 267 kcal (*13 %); sacharidy 13 g (*5 %); bílkoviny 26 g (*52 %); tuky 11 g (*16 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů na horkovzduch, případně na 200 stupňů horní a spodní ohřev. Cizrnu propláchneme pod tekoucí studenou vodou necháme dobře okapat a přebytečnou vodu osušíme pomocí kuchyňských utěrek. Poté ji dáme na plech vyložený pečícím papírem. Sladkou papriku smícháme s kari a olivovým olejem a potřeme touto směsí cizrnu na plechu. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut na střední příčce.
Salát důkladně vypereme ve studené vodě a nakrájíme jej na kousky. Šalotku oloupeme a a nakrájíme nadrobno. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké tyčinky. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké proužky. Červenou řepu nakrájíme na tenké plátky. Nektarinku omyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké měsíčky. Vše rozdělíme mezi připravené salátové talíře.
Kuřecí prsní řízek opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme kuchyňským papírem a nakrájíme na nudličky, v případě, že jej budeme připravovat na grilu jej necháme vcelku. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékáme asi 5 minut dozlatova ze všech stran. Dochutíme solí, pepřem a chilli vločkami.
Cizrnu vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a nasypeme na salát spolu s nudličkami kuřecích prsou.
Na zálivku smícháme bílý vinný ocet, pomerančovou šťávu a olivový olej, dochutím solí a pepřem a nalijeme na salát.
Řecký salát s fetou
Doba přípravy: asi 20 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 558 kcal/ 2336 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
200 g sýru Feta
2 vejce
4 lžíce špaldové krupice nebo strouhanky
2 římské saláty
1 salátová okurka
6 nakládaných zelených papriček
4 rajčata
1 svazek hladkolisté petrželky
12 černých oliv
5 lžic olivového oleje lisovaného za studena
1 citrón
5 lžic červeného vinného octa
sůl
pepř
cukr
20 g klíčků
čerstvé bagetky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2336 kJ/ 558 kcal (*28 %); sacharidy 52 g (*20 %); bílkoviny 19 g (*38 %); tuky 30 g (*43 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy
Fetu nakrájíme na proužky široké 1,5 centimetru. V hlubokém talíři rozšleháme vejce, do dalšího talíře dáme špaldovou krupici nebo strouhanku. Proužky jeden po druhém namáčejte ve vejci a krupici/strouhance.
Římský salát natrháme na kousky velikosti sousta. Okurku podélně rozpůlíme a nakrájíme. Papriku omyjeme a odstraníme z ní semínka. Rajčata nakrájíme na měsíčky a petrželku nasekáme najemno. Vše dáme do misky a přidáme k tomu i olivy. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm sýr do zlatohněda. Zabere to asi 5 minut.
Z citronu vymačkáme šťávu a přidáme ocet, koření a olej. Důkladně promícháme a přidáme do salátu. Salát promícháme a rozdělíme na talíře. Na salát pak dáme sýr a nakládané zelené papriky. Vše posypeme klíčky a podáváme s čerstvým pečivem.
Bez zálivky nebo dresinku nebude salát tak dobrý. Pokud se vám nechce připravovat zálivku vyberte si z naši široké nabídky dresinků a omáček. V nabídce najdete produkty vhodné do salátů ale také nezbytné omáčky k masu či grilované zelenině.
K zelenině se skvěle hodí například
G&G Směs na přípravu dresinku se zahradními bylinkami na 450ml, 50g
V kategorii Omáčky, kečupy, hořčice najdete i výtečné omáčky k masu. Při grilování by u vás neměly chybět tyto základní omáčky:
Thomy excelentní delikátní majonéza 250g
Hellmanns hořčičná omáčka 250ml
Více inspirace a zajímavostí nejen o vaření naleznete v naši rubrice Blog a recepty.