Grilujeme: Dezerty
Že to nejde? Ale ano i na grilu se dají připravit dezerty. My vám dnes přinášíme tři recepty se kterými můžete zakončit svou grilovačku. Protože je léto v plném proudu bude v hlavní roli především ovoce. Připravíme si crumble s lesními plody, grilované broskve se zmrzlinou a čokoládové dortíky s třešněmi. A to vše na grilu. Ale nebojte, pokud se na to necítíte klidně si tyto dezerty zvládnete připravit i v troubě.
Crumble s lesním ovoce
Doba přípravy: asi 70 minut, z toho aktivní pracovní doba 40 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 494 kcal/ 2068 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 8 porcí:
50 g čerstvých nebo mražených jahod
100 g čerstvých nebo mražených malin
100 g čerstvých nebo mražených ostružin
150 g čerstvých nebo mražených borůvek
150 g čerstvých případně kompotovaných třešní
(doporučujeme crumble připravit z čerstvého ovoce)
1 celý chemicky neošetřený citron
2 lžíce medu
150 g polohrubé mouky
100 g máslo
100 g cukru
50 g mandlí, nasekaných
Na vanilkový krém:
1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
500 g šlehačky
1 balíček vanilkového cukru
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 494 kcal/ 2068 kJ (*25 %); sacharidy 45 g (*17 %); bílkoviny 6 g (*12 %); tuky 34 g (*49 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy
Jahody, maliny, ostružiny a borůvky očistíme, zbavíme stopek a omyjeme. Necháme okapat a případně jej nakrájíme. Poté je dáme je do mísy. Přidáme třešně zbavené stopek a pecek. K ovoci poté přidáme dvě lžíce medu. Pokud nemáte med tekutý můžete si jej dát rozehřát do horké vody. Požadované množství medu dáme do misky a tu poté umístíme do větší misky s horkou vodou. Z citronu si do misky nastrouháme žlutou část kůry a potom z něj vymačkáme šťávu. Vše promícháme. Takto připravené ovoce si dáme do nádoby vhodné do trouby nebo na gril. Ideální je kulatý plech.
Mouku, změklé máslo, cukr a mandle prohněteme na drobivou drobenku a tu nandáme na ovoce, které už máme na plechu.
Na vanilkový krém vyškrábneme vanilkové lusky nebo přidáme vanilkovou pastu a ušleháme ji spolu se šlehačkou a vanilkovým cukrem do krémova. Necháme ji v chladu, dokud nebude crumble upečený a připravený k podávání. Crumble pečeme v uzavřeném grilu asi 40 minut. Teplota by se měla pohybovat okolo 170 stupňů. Stejně tak dlouho bychom crumble pekli v troubě. Až zezlátne je hotovo.
Hotový crumble necháme vystydnout a pak porcujeme pomocí polévkové lžíce. Podáváme s vanilkovým krémem.
Pokud se vám při představě tohoto dezertu sbíhají sliny jako nám podívejte se i na náš článek: 2+1 recept na lahodné crumble, kde najdete více takových receptů
Grilované broskve se zmrzlinou
Doba přípravy: asi 25 minut, z toho aktivní pracovní doba 20 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 347 kcal/ 1453 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 6 porcí:
6 broskví
100 g Amarettini sušenek (případně jiných oblíbených sušenek)
6 listů máty
20 gramů moučkového cukru
500 g vanilkové či jiné oblíbené zmrzliny
Na omáčku:
300 ml pomerančového džusu
1 lžíce hnědého cukru
1 bio citron– šťáva z něj
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 347 kcal/ 1453 kJ (*17 %); sacharidy 37 g (*14 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 20 g (*29 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy
Broskve omyjeme, rozpůlíme a opatrně vyjmeme pecku. Amarettini sušenky nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a nebo je dáme do sáčku a pomůžeme si třeba paličkou na maso.
Na omáčku si dáme do kastrůlku hnědý cukr a necháme ho zkaramelizovat. Poté přilijeme pomerančovou šťávou a citronovou šťávu. Vše svaříme do sirupové konzistence a poté necháme vychladnout.
Z omáčky si dáme stranou asi dvě až tři lžíce a do zbytku dáme drcené sušenky.
Nakrájené broskve orestujeme řeznou stranou dolů po dobu asi 3–5 minut. Ještě horké broskve potřete omáčkou, kterou jsme si dali stranou. Poté je naplníme směsí sušenek, poklademe lístečky máty a ozdobíme moučkovým cukrem. Podáváme s oblíbenou zmrzlinou. Nejlépe tento dezert chutná ještě za tepla.
Čokoládový dortík s třešněmi
Doba přípravy: asi 40 minut, z toho aktivní pracovní doba 20 minut
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 365 kcal/ 1528 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 8 porcí:
100 g čokolády
100 g sušených datlí
100 ml pomerančového džusu
100 g másla
4 vejce
50 g cukru
100 g celozrnné špaldové mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
50 g mandlí, nasekaných
250 g třešní nebo višní
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 365 kcal/ 1528 kJ (*18 %); sacharidy 34 g (*13 %); bílkoviny 8 g (*16 %); tuky 21 g (*30 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Čokoládu nasekáme nahrubo a poté ji rozpustíme v misce nad vodní lázní. Datle rozmixujeme s pomerančovým džusem a poté k tomu přimícháme máslo.
Vejce ušleháme s cukrem do nadýchané pěny. Do máslové směsi vmícháme rozpuštěnou čokoládu a poté vmícháme vaječnou směs, mouku s práškem do pečiva a nasekané mandle.
Těsto rozdělíme mezi formičky a rovnoměrně na ně rozdělíme třešně.
Grilujeme na grilu při střední teplotě po dobu 15 minut přikryté alobalem. Poté snížíme teplotu a grilujeme dalších 10 minut bez alobalu. Nebo pečeme v troubě na střední příčce při 175 stupních po dobu 25 minut. Propečení vyzkoušíme dřevěnou špejlí, pokud na špejli neulpívají žádné drobky těsta, jsou dortíky hotové.
Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim!
Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice.
V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!