Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Grilujeme: Grilované krevety na špízu

Letní grilovačky jsou už v plném proudu, dosud jsme vám přinášely recepty na gril převážně se zeleninou ale je na čase pomalu se podívat i na pokrmy z masa. Ale začněme postupně – krevetami. Jedná se o vhodnou alternativu grilovaného masa a uvidíte, že když se budete držet našeho receptu budou chutnat úplně všem. Ke špízu si navíc připravme výborný jogurtovo-mascarponový dip, který vás přenese svou vůní i chutí k moři. Vyzkoušejte náš recept na grilované krevety co nejdříve!

Doba přípravy:  asi 90 minut, z toho asi 30 minut aktivní přípravy

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 519 kcal /2173 kJ

Vegetariánský recept

Bez lepku

Suroviny na 4 porce:

Na samotné špízy:

360 g černých tygřích krevet

1 citron

2 stroužky česneku

3 snítky oregana

3 snítky tymiánu

80 ml panenského olivového oleje

2 lžíce medu

špetka soli

špetka pepře

Na dip:

12 listů čerstvé bazalky

10 listů čerstvé máty

200 g jogurtu ( 3,5 % tuku)

150 g mascarpone

špetka soli

špetka pepře

Na ozdobu:

1 citron

i palička čerstvého česneku

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2173 kJ/ 519 kcal (*26 %); sacharidy 11 g (*4 %); bílkoviny 21 g (*42%); tuky 44 g (*63 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

 

Pokud je to nutné dejte rozmrazit krevety a připravte si věci na marinádu. Citrony opláchneme horkou vodou a osušíme je. Kůru z nich si nastrouháme do mističky a do druhé z nich vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme, zbavíme případně zelené části klíčku uprostřed a nakrájíme jej na tenké plátky. V misce smícháme olivový olej s medem, bylinkami, plátky česneku, citronovou šťávou a kůrou a také trochou soli a pepře – tím vytvoříme marinádu.

Rozmražené krevety důkladně opláchneme pod čistou tekoucí vodou a osušíme je. Odloupneme již otevřenou skořápku a vložíme krevety do nádoby do které následné přidáme marinádu a dobře promícháme. Přikryjeme a dáme do chladu marinovat asi na 1 hodinu. Předehřejeme si gril. 

Mezitím si připravíme dip. Na dip omyjeme lístky bazalky a máty, osušíme je a nahrubo je nasekáme, v misce si smícháme jogurt a mascarpone a mícháme dohladka. Potom vmícháme byliny a dochutíme solí a pepřem.

Na ozdobu nakrájejte zbývající citrony na silné plátky. Odstraňte vnější obal palice česneku, aby byly vidět jednotlivé stroužky. Ostrým nožem odřízneme horní třetinu stroužků česneku a potřeme je polovinou olivového oleje. Plátky citronu potřeme zbylým olejem.

Marinované krevety napíchneme na dřevěné špejle nad skořápkou přes ocas a hlavu a grilujeme na přímém žáru (asi 160 stupňů) a s otevřeným víkem asi 3 minuty z každé strany. 

Palici česneku dáme na gril řezem dolů a na okraj položíme i plátky citronu. Grilujeme asi 2–3 minuty. Grilované špízy z krevet naaranžujeme s česnekovou palicí, plátky citronu a jogurtovým dipem a podáváme s čerstvým pečivem.

TIP:

Pro náš recept používáme černé tygří krevety, které patří mezi tzv. obří krevety. Jejich pevná dužina a jemná ořechová chuť dělají z královských krevet ideální grilované mořské plody. Krevety se před opékáním na jehle na grilu marinují ve voňavé marinádě z bylinek, citronové šťávy a medu. Marináda je důležitá pro chuť a texturu grilovaných krevet. Jako dochucovadlo v podstatě stačí olivový olej, sůl, pepř, česnek a citronová šťáva – ochucené čerstvými bylinkami a obohacujícími vůněmi chutnají naše krevetové špízy z grilu ještě lépe.

Mimochodem, krevety můžete grilovat se skořápkou nebo i bez ní. Bez skořápky se maso snadněji připálí nebo se může rychle vysušit – marináda se ale dobře vsakuje. Krevety zůstávají šťavnaté i se slupkou, ale to zajistí i marináda. Přejeme dobrou chuť!

Pokud plánujete udělat grilovačku, nezapomeňte si zkontrolovat jestli máte vše potřebné a případně si věci doobjednat. V naši nabídce naleznete vše podstatné pro grilování. V naší nabídce Grilovací sezóna naleznete stovky produktů skladem!

Od výborné nabídky nápojů až po širokou škálu různých omáček a marinád. Najdete u nás i papírové tácky či zeleninovou přílohu. Tak neváhejte a doplňte si zásoby včas. V rubrice Blog a recepty navíc naleznete spoustu dalších receptů nejen na gril a také další inspiraci do vaší domácnosti. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz