Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Grilujeme: Jaké maso vybrat?

V dnešním článku se podíváme na jednotlivé druhy masa a řekneme si, které části daného druhu jsou nejvhodnější na gril. Ať už se jedná o vepřové, hovězí, kuřecí nebo krůtí. Podíváme se nejen na to jaký druh vybrat ale také jak dlouho se dané maso připravuje. 

2 cm silné maso = 10 až 15 minut přímého grilování

3 cm silné maso = 8 minut přímého grilování a potom 6 až 10 min mimo plamen.

Marinovaný kotlet o síle cca 2 cm grilujeme 10 až 12 min.

Vepřová panenka 25 až 30 minut nepřímého grilování

Vepřové

Nejčastěji sáhneme v obchodě po vepřovém mase. Při přípravě na grilování vybereme nejčastěji vepřové kotlety nebo krkovici. Krkovice je výrazně prorostlá a tak snese před přípravou olejovou marinádu. Kotlety by měli zůstat asi 2, 5 centimetru tlusté a ideálně i s kostí. Na grilu se dá také připravit bůček ale je nutné počítat s tím, že je to tučná pochoutka. Žebra připravená na grilu jsou výtečnou lahůdkou ale je nutné je před přípravou nechat marinovat a to třeba v medové marinádě. Za zkoušku stojí i grilované vepřové koleno ale je nutné počítat s opravdu dlouhou přípravou.

Hovězí

Bez pořádného steaku by nebyla pořádná grilovačka. Hovězí maso je na steaky samozřejmě nejlepší. Třeba takový vysoký roštěnec. Má ideální podíl tukové části, která mu zajistí šťavnatost.  Při přípravě steaku je nesmírně důležitá také teplota a především doba. Teplota grilu by měla být mezi 170 a 230°C. Pokud chcete rare steak, dělejte jej 8 minut a v polovině času jednou otočte. Medium chce 10 minut, well done až 14 minut.

Kuřecí a krůtí

V obou případech se jedná o dietní maso. Bohužel má však tendenci se vysušovat. Při grilování bývá drůbež velmi oblíbená. Z kuřete se hodí na gril stehenní řízky, protože na stehnech má kuře nejšťavnatější masíčko. Kuřecí prsa bychom měli grilovat vždy s kůží, která zmírní riziko vysušení. Skvělé jsou na gril i paličky nebo kuřecí křídla. Setkáme se však i s celými grilovanými kuřaty. Stejně jako u jiných druhů masa je vhodné je dopředu naložit. V tomto případě však neplatí, že čím dýl tím líp. Na kuřecí maso stačí naložit maso na 2 – 4 hodiny. Při delším marinování by maso až příliš zkřehlo a mohlo by se během tepelné úpravy rozpadat. Na prsa se skvěle hodí jogurtová marináda s bylinkami, na křidélka se zas hodí marináda pikantní. Krůtí maso se dá připravovat stejně jako kuřecí. Z výživového hlediska je na tom krůtí maso trošku lépe co se do obsahu bílkovin týká. Na gril jsou dobré letky nebo třeba  prsa.

To ostatní

Pokud jde o ryby, platí pro ně totéž, co pro jiná masa - čím tučnější, tím lepší. Proto se na gril hodí losos nebo tuňák. Grilovaní pstruzi jsou skvělí, ale je třeba dělat je krátce a potírat je při tom olejem nebo lépe rozpuštěným máslem. Ryby grilujeme vždy čerstvé maximálně chlazené. Čerstvost ryby poznáme podle čirosti jejich očí, čím jasnější tím je ryba čerstvější.

Na grilu nám stačí položit rybu nebo mořské plody z každé strany pár minut, podle tloušťky masa 2 – 10 min. Mořské plody jako jsou krevety, ústřice, kalamáry a chobotnice na kolečka postačí grilovat z každé strany 2-3 min. U krevet poznáte že jsou hotové, jakmile začnou hezky růžovět. Celé chobotnice nebo kalamáry z každé strany cca 4 – 5 min. Ryby v celku kolem 10 minut, rybí filé pak i kratší dobu.

 

Pár zajímavostí a tipů

150 g krůtího masa dodá našemu organismu denní dávku zinku. Obsahuje také látku tryptofan, který stimuluje tvorbu serotoninu v mozku, jenž přispívá k dobré náladě a snižuje dopady stresu.

Maso musí být před grilovačkou rozmražené na pokojovou teplotu, aby se při grilování nespálilo a vevnitř nezůstalo syrové. Naopak zprudka opečený steak je vhodné nechat 10 minut odležet, získá ideální barvu, tedy hnědou kůrku a růžový střed.

Při grilování do masa nepíchejte, ani jej nemačkejte, aby nevytekla šťáva a maso nebylo na skus příliš tuhé a gumové.

 U burgerů si dávejte pozor, neuplácávejte je, jen je zlehka zformujte, dochuťte před mletím a použijte maso co nejvíce načechrané z mlýnku.

Větším kusům masa prospěje, pokud je na grilu přiklopíte - rychleji a rovnoměrněji se propečou.

 

Grilovací sezóna jeden naplno, počasí nám přeje a dny, přesto že se pomalu ale jistě už zkracují, jsou pořád dost dlouhé na to užít si grilovačku. V dnešním článku jsme vám přiblížili jaké druhy masa můžete grilovat. Nezapomeňte však doplnit ostatní věci jako jsou třeba omáčky nebo nápoje. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Vše potřebné naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, najdete tu stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim! 

K dobrému masu se hodí dobrá omáčka. Nezapomeňte je zkontrolovat. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice. 

V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat! Ze série Grilujeme: vybíráme:

Grilujeme: Chutné saláty 3x jinak

Grilujeme: Grilované krevety na špízu

Grilujeme: Plněné žampiony a těstovinový salát

Grilujeme: Údržba grilu   

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz