Grilujeme: Údržba grilu
Počasí nám dost přeje, teploty jsou více než příznivé a tak je grilovací sezóna již v plném proudu. Údržba grilu sice nepatří asi mezi vaše oblíbené činnosti, každopádně je opravdu nezbytná! Je důležité pečovat o váš gril tak, aby vám dlouho vydržel. Dnes se v našem článku podíváme na to jak udržovat různé typy grilů a proč je údržba tak důležitá.
Co můžeš udělat hned neodkládej na zítra
U čištění se vyplatí řídit se heslem: co můžeš udělati dnes, neodkládej na zítřek.
Zbytky jídel setřete z grilu, ještě když je teplý, půjde to tak nejlépe. Stačí papírem, hadříkem. Pozor, nepoužívejte čisticí prostředek, v kombinaci s teplotou by mohl na výrobek působit agresivně.
Proč je údržba důležitá?
Jedná se o zařízení na kterém připravujete jídlo. Je proto důležité udržovat jej čistý. Navíc nikdo nevidí rád maso připravované na roštu černém jako uhel navíc se zbytky z předchozí grilovačky. Děkuje vám nejen váš žaludek i peněženky, protože udržovaný gril, nejen že vám ušetří zdravotní problémy ale sám vydrží déle.
Rošt
Věnovat roštu náležitou péči je důležité i z bezpečnostního hlediska. Pokud na něm necháváme mastnotu, plameny šlehající z grilu mohou být vyšší a určitě nechcete, aby se někdo popálil. Nemluvě o tom, že tuk usazený na roštu po rozpálení grilu stéká dolů na uhlíky a karcinogenní kouř proniká do právě připravovaných pokrmů.
Co ještě čistit?
Záleží na typu zdroje. Prakticky všechny grily na dřevěné uhlí/brikety mají podobné nároky – po každém grilování vysypte zbytky paliva a popelu, popelník vyčistěte, případně i zakouřené části a jednou za čas omyjte celý gril. U elektrických je to ještě snazší, tam jen omyjete přístroj.
U plynových grilů záleží konkrétní údržba na konstrukčním řešení, kterých je více. Důležité je se zaměřit na hůře dostupná místa, kde se zpravidla zachytávají kousky jídla i různé mastnoty. Čištění hořáků u plynových grilů není nutné tak často provádět, samozřejmě jen v případě, že fungují jak mají. Pokud se ucpává je někde problém a je naopak nutné hořáky zkontrolovat, jinak postačí kontrolovat na začátku, jednou v průběhu sezony a pak na jejím konci. A nezapomeňte: nikde v grilu by neměla zůstat stát voda. Plynové a elektrické přístroje na několik minut zapněte, tím se rychle vysuší. Grily na dřevěné uhlí nechte otevřené, aby přirozeně vyschly, případně ještě vytřete suchým hadříkem.
Co budete potřebovat při údržbě vašeho grilu:
Rukavice – pro manipulaci s teplým roštem využijete ochranné rukavice. Gumové rukavice oceníte při umývání mastnoty a čištění roštu.
Fipp Jednorázové rukavice - nitrilové, velikost M, 60ks
Grilovací kartáče – patří mezi základní vybavení. Bývají opatřeny většinou ocelovými štětinami a jsou dostupné v různých velikostech a tvarech. Je dobré vědět, že ne každý kartáč se hodí na každý gril. Litinu a nerez potěší ocelové štětiny, smaltovaný zase mosazné.
Škrabka – plastovou škrabku využijete pro odstranění zbytkového tuku z vnitřních částí grilu.
Houbičky – speciální houbičky pro umývání grilu vás zbaví odolných skvrn a přitom nepoškrábou povrch.
G&G Mýdlové houbičky na čištění pánví, hrnců a grilu 8 ks
Edeka speciální houbičky na čistění hrnců a pánví 3ks
Čisticí prostředky na grily – vybírejte podle účelu použití. Existují čističe na gril, které se hodí pro údržbu roštu či smaltovaného nebo nerezového povrchu, apod.
Z naši nabídky vybíráme:
Dr. Beckmann Čistič a odmašťovač - žlučové mýdlo 500ml
G&G Čistič trouby a grilu s aktivní pěnou ve spreji 500 ml
Dr. Beckmann Aktivní čistič trouby, sporáku a grilu ve spreji 375ml
Mr.Proper Professional silný odstraňovač mastnot 750 ml
Utěrka z mikrovlákna – přijde na řadu při otírání a leštění povrchů vnějších částí. Skvěle se uplatní u výrobků z nerezové oceli a smaltu.
Aqualine Utěrky na mytí, utírání a leštění, perforované 10ks
G&G Univerzální mikrohadřík do domácnosti 40 x 40cm, 1 ks
Odkapávací misky – využijete je při grilování, kdy zachycující odkapávající tuk. Podle typu misku buď vyhodíte, nebo umyjete. Jejím používáním si usnadníte údržbu.
Ochranné obaly – ty neslouží ani tak k údržbě, jako spíše k ochraně grilu. Jestliže nemůžete svůj gril skladovat na suchém místě, opatřete jej obalem, který ho chrání před povětrnostními vlivy zejména před deštěm, ale zároveň umožňuje proudění vzduchu. Gril by vůbec neměl přijít do kontaktu s deštěm nebo sněhem, v letním období zase s pylem nebo prachem. Ideálně skladujte gril v garáži.
Podobně jako při čištění grilu se dá postupovat i při čištění hrnců a pánví.
Podívejte se na náš článek Jak vyzrát na čištění pánví, hrnců a grilu?
V rubrice Blog a recepty najdete mnoho další inspirace nejen co se receptů týče.
Pro ještě více čistících prostředků a pomůcek navštivte rubriku Úklidové pomůcky a Čisticí a mycí prostředky.