Grilujeme: Zelenina na grilu
Grilování, či po americku nazvané barbecue party, nemusí být jen o kopě naloženého masa. I u vegetariánů se stává "grilovačka" čím dál víc oblíbenější. Zvlášť v době, kdy je dostatek čerstvé a sezónní zeleniny a dokonce i ovoce. Přinášíme vám první část netradičních, avšak výtečných pochoutek na gril pro ty, co maso moc nemusí, ale i ti co mají rádi maso si na nich určitě pochutnají. Protože zkusit se má všechno, nebo ne? Dnes vám přinášíme recept na grilovaný batát s bylinkovou omáčkou a na grilovaný lilek s chutnou salsou. Obě jídla vás dostatečně zasytí a tak jsou klidně vhodná jako hlavní chod k obědu, ale zárověn je z nich i chutná večeře. Je to jen a vás, kdy se rozhodnete rozpálit gril.
Grilovaný sladký brambor alias batát z grilu
Doba přípravy: asi 50 minut, z toho asi 20 – 25 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 554 kcal /2320 kJ
Veganský recept
Bez laktózy
Bez lepku
Suroviny na 4 porce:
4 středně velké sladké brambory
150 g cherry rajčat
350 g zeleného chřestu
4 lžíce olivového oleje
1 zralé avokádo
2 jarní cibulky
sůl
Na bylinkovou omáčku:
1 stroužek česneku
12 listů čerstvého koriandru
10 listů čerstvé bazalky
10 listy máty
1 chemicky neošetřená limetka
8 lžíce olivového oleje
špetka soli
špetka pepře
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2320 kJ/ 554 kcal (*28 %); sacharidy 51 g (*20 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 41 g (*59 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Batáty omyjeme a dáme je do vařit do dostatečného množství osolené vroucí vody. PO dvaceti minutách batáty scedíme. Mezitím si dáme rozehřát gril. Rajčata omyjeme a rozpůlíme, chřest zbavíme dřevnatých konců a oloupeme jeho spodní třetinu. Potřeme jej olivovým oleje. Avokádo rozřízneme na půl a zbavíme jej pecky, lžící vydlabeme dužinu ze slupky a následně ji nakrájíme na větší kostičky Jarní cibulku omyjeme, zbavíme ji kořínků na konce a nakrájíme na šikmo na větší proužky.
Poté se dáme od přípravy bylinkové omáčky. Stroužek česneku si rozmáčkneme nožem a nakrájíme nadrobno. Bylinky omyjeme a osušíme, následně je nasekáme najemno. Limetku důkladně omyjeme a osušíme, poté její kůru najemno nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu. Přidáme zbytek ingrediencí a olivový olej, vše promícháme. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.
Chřest grilujeme na nepřímém žáru přiklopený pokličkou přímo na mřížce grilu asi 8 minut. Nesmíme však zapomenout ho každou chvilku obracet. Poté špalíčky chřestu nakrájíme asi na 3 centimetrové kousky. Předvařený batát podélně rozpůlíme, řezné plochy potřeme zbylým olivovým olejem a dáme přímo na gril. Grilujeme na přímém ohni s otevřeným víkem 1-2 minuty.
Lžící vydlabeme dužinu batátů, necháme asi 2 cm silný okraj a dáme stranou. Do grilovaného batátu naaranžujeme grilovaný chřest, rajčata, avokádo a jarní cibulku. Sladké brambory položíme na nádobu která se hodí na gril a grilujeme na nepřímém žáru se zavřeným víkem dalších 5–7 minut. Plněné batáty pokapeme bylinkovou omáčkou a podáváme.
Grilovaný lilek
Doba přípravy: asi 30 minut, z toho asi 10 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 538 kcal /2253 kJ
Vegetariánská recept
Bez lepku
Suroviny na 4 porce:
2 kusy lilku
6 lžic olivového oleje
kukuřičný klas
400 g barevných cherry rajčat
150 g sýru feta
2 jarní cibulky
60 g černých oliv
30 g kapary
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
trochu čerstvé bazalky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2253 kJ/ 538 kcal (*27 %); sacharidy 56 g (*22 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 32 g (*46 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Lilek omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme asi 1 cm hluboko. Otevřenou stranu osolíme, aby se vytáhla hořkost. Necháme působit 15 minut a poté důkladně potřeme olivovým olejem.
Kukuřičný klas osolíme, potřeme olivovým olejem a krátce ogrilujeme ze všech stran rovnoměrně na přímém žáru.
Cherry rajčata rozčtvrtíme a fetu nakrájíme na velmi malé kostičky. Jarní cibulky omyjeme, nakrájíme na kolečka. Olivy rozpůlíme a přidáme je k rajčatům spolu s kapary a jarní cibulkou. Vmícháme rajčatový protlak. Dochutíme solí a pepřem.
Kukuřici sundáme z grilu a okrájíme z ní zrníčka.
Lilek grilujeme otevřenou stranou na přímém ohni, dokud se neobjeví stopy po grilování. Poté otočíme a pokračujeme v grilování na slupce.
Ihned po otočení potřeme opečenou stranu rajčatovou salsou. Navrch dáme kukuřici a pokračujeme v grilování se zavřeným víkem grilu na mírném ohni, aby se prohřála i salsa. Před podáváním ozdobíme bazalkou. Podáváme s čerstvým pečivem či jen tak.
Pokud plánujete udělat grilovačku, nezapomeňte si zkontrolovat jestli máte vše potřebné a případně si věci doobjednat. V naši nabídce naleznete vše podstatné pro grilování. V naší nabídce Grilovací sezóna naleznete stovky produktů skladem!
Od výborné nabídky nápojů až po širokou škálu různých omáček a marinád. Najdete u nás i papírové tácky či zeleninovou přílohu. Tak neváhejte a doplňte si zásoby včas.