Hovězí polévka dvakrát jinak
Hovězí vývar se těší velké oblibě napříč kraji i roční dobou, na zimu je však obzvlášť potřebný protože všude řádí různé chřipky a nachlazení. Hovězí vývar nebo i jiný vývar krásně zahřeje a dodá tělu potřebné tekutiny, my vám dnes přinášíme dva recepty na hovězí polévku.
Polévka s nudličkami
Doba přípravy: 150 minut, z toho asi 20 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 264 kcal /1105 kJ
Bez laktózy
Suroviny na 8 porcí:
Na vývar:
1 1/2 kg hovězího masa na polévku (doporučujeme například žebra, či mix masa a kostí)
1 větší cibule
2 mrkve
150 g řapíkatého celeru
2 bobkové listy
hrst petrželky
lžička celého černého pepře
sůl
Na dokončení polévky:
200 g polévkových nudlí
sůl
dvě mrkve
4 jarní cibulky
2 tyčinky řapíkatého celeru
půl svazku pažitky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1105 kJ/ 264 kcal (*13 %); sacharidy 22 g (*8 %); bílkoviny 24 g (*48 %); tuky 9 g (*13 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Maso vložíme do hrnce s 3,5 litry studené vody. Přikryjeme a přivedeme k varu, osolíme a odkryté dusíme na mírném ohni cca 90 minut.
Mezitím si připravíme zeleninu na vývar, rozpůlíme cibuli i se slupkou, řezné plochy opečeme na nepřilnavé pánvi do tmavě hnědé barvy. Mrkev a celer omyjeme a oloupeme, nakrájíme na velké kousky. Vše přidáme k masu spolu s bobkovými listy, petrželkou a kuličkami pepře. V případě potřeby přidáme trochu vody, dokud nebudou všechny ingredience mírně zakryté. Pokračujte ve vaření vývaru asi 45 minut.
Mezitím uvaříme nudle v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme a necháme okapat. Mrkev oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme šikmo na tenké plátky. Jarní cibulku a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pažitku nakrájíme.
Vývar přelijeme přes jemné sítko do jiného kastrůlku. Maso necháme nejprve vychladnout. Poté odstraníme šlachy a kosti a nakrájíme na kostky.
Vývar dochutíme solí a přivedeme k varu. Mrkev a celer necháme na mírném ohni asi 3 minuty provařit. Maso, nudle a jarní cibulku krátce prohřejeme ve vývaru. Polévku podáváme posypanou pažitkou.
Polévka se zeleninou
Doba přípravy: 125 minut, z toho asi 45 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 299 kcal /1252 kJ
Bezlepkový recept
Suroviny na 4 porce:
Na vývar:
2 plátek hovězího masa
4 morkové kosti
1 cibule
2 mrkve
300 g celeru
1 tyčinka pórku
2 bobkové listy
3 hřebíčky
3 kuličky nového koření
3 kuličky jalovce
10 zrnek černého pepře
1 lžička soli
Na dokončení polévky:
400 g brambor
2 pastináky
1 kedluben
3 mrkve
1 tyčinka pórku
svazek hladkolisté petrželky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1252 kJ/ 299 kcal (*15 %); sacharidy 34 g (*13 %); bílkoviny 37 g (*74 %); tuky 3 g (*4 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Plátky masa omyjeme pod tekoucí vodou, odstraníme při tom případné úlomky kostí a vložíme do hrnce se studenou vodou. Také morkové kosti dobře omyjeme a přidáme k masu do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut na středním teplotním stupni. Vzniklou pěnu odebíráme.
Cibuli rozpůlíme, půlky opečeme na řezných plochách na pánvi bez oleje téměř do černa. Mrkev a celer oloupeme, pórek omyjeme. Zeleninu nakrájíme nahrubo, přidáme do hrnce k hovězímu masu spolu s cibulí, bobkovými listy a kořením. Přikryjeme a na mírném ohni dusíme 1 hodinu.
Mezitím si připravíme věci na dokončení polévky. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a zalijeme vodou. Pastinák očistíme, v případě potřeby oloupeme, odřízneme konce a nakrájíme na malé kostičky. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme, odkrojíme konce a nakrájíme na tenké plátky. Pórek omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme na kolečka. Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme.
Maso, morkové kosti a zeleninu vyndáme z hrnce a vývar přelijeme přes síto.. Polévkové maso vyjmeme a nakrájíme na velikosti sousta. Hovězí vývar opět přivedeme k varu. Přidáme připravenou zeleninu a přikryté dusíme na mírném ohni dalších 20–25 minut. Dochutíme solí a podáváme.
Máte chuť na polévku, ale nemáte čas, sílu nebo zkrátka náladu na její poněkud delší přípravu? Nevadí! U nás najdete spoustu hotových polévek, které máte hotové raz dva.
Vybíráme například:
Maggi pohádková polévka pro 3 talíře
Erasco smetanová polévka s liškami 390 ml
G&G Krémová rajčatová polévka se smetanou 400 ml
V naši rubrice Blog a recepty naleznete spoustu dalších receptů a článků, které vám poradí co uvařit, nebo jak zatočit s nachlazením
Polévky, které zatočí s vaším nachlazením
Jaké koření by vám nemělo chybět v kuchyni?
Pranostiky:
Na svatého Pavla pohoda - jistá Boží úroda a když sníh neb déšť, to je pro hospodáře zlá zvěst.
Na Pavla obrácení též i zima se promění: buď popustí nebo zhustí.
V den obrácení svatého Pavla když teče voda po silnici, šetřte pro dobytek píci.
Na svatého Pavla když jsou mlhy, bude rok mnoho nemocí. Je-li však ten den jasný, bude úrodný rok.
Medvěd na svatého Pavla obrácení obrací se na druhý bok.
Potí-li se Dominik, bude Marek ještě v kožiše.
Na svatého Pavla pohoda - jistá Boží úroda, a když sníh neb déšť, to je pro hospodáře zlá zvěst.
Když je voda v koleji, šetřte v žlabě odjedí (píce, neboť nastane znovu tuhá zima).
Na svatého Polykarpa plná sněhu každá škarpa.