Jahodový koláč
Přesto, že je teprve první polovina května venku už se to tváří jako léto. Teploty na mnoha místech překročily příjemných 20 stupňů. Pomalu ale jistě se nám blíží sezóna jahod. Je tedy na čase představit si recept na tento chutný jahodový koláč. Využijete na něj čerstvé jahody a piškotový korpus se vám bude rozplývat na jazyku, potěšíte s ním děti i dospělé. Uvidíte, že příprava korpusu není vůbec složitá, stačí dodržet správný postup.
K lahodné chuti jahod se výborně hodí bazalka, připravte si tedy podle našeho receptu i bazalkový krém. Určitě s tímto receptem zabodujete!
Doba přípravy: 70 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 12 porcí:
Na bazalkový krém:
2 balení smetany na šlehání, alespoň 30 % tuku, vyhlazené, aby šla lépe vyšlehat
60 g cukru
1 polévková lžíce čerstvé bazalky
Na piškot přijde:
70 g jahodového džemu
1 1/4 kg jahod
2 sáčky červeného dortového želé
80 g cukru
Na piškotové těsto:
4 vejce
130 g cukru
40 ml slunečnicového oleje
140 ml polotučného mléka
230 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1587/ 379 kJ/ kcal (*19 %); sacharidy 52 g (*20 %); bílkoviny 7 g (*14 %); tuky 17 g (*24 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Začneme předehřátím trouby, tu si zapneme na 180 °C horní/spodní ohřev (horkovzduch stačí na 160 °C).
Vejce na piškot si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky si ušleháme s cukrem do světle žluté, krémové pěny. Na pomoc si vezměte kuchyňského robota, chvilku to určitě zabere. Poté, co máme žloutky s cukrem ušlehané přidáme k nim mléko a olej. Přidáme mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem do pečiva. Poté si ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme vanilkový cukr. Vše smícháme v nadýchané těsto.
Plech si vyložíme pečicím papírem. Piškotovou směs rovnoměrně rozetřeme na plech a uhladíme ji. Piškot pečeme v troubě přibližně 25 minut. Poté necháme vychladnout!
Sundáme pečicí papír a vrátíme vychladlý piškot na plech. Potřeme jej rovnoměrně jahodovým džemem. Čerstvé jahody omyjeme a osušíme, odstraníme stopky a listy a nakrájíme je na plátky či na kousky dle libosti. Ty potom rozmístíme na piškotový základ namazaný džemem. Podle pokynů na obale si připravíme dortové želé, kterým přelijeme jahody na piškotu. Necháme ztuhnout na chladném místě. Dále si připravíme bazalkový krém. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do ni nadrobno nasekané bazalkové listy. Před podávání dort ozdobte tímto krémem. Dobrou chuť!