Jak se vyhnout plýtvání potravinami?
Je tu leden, který bývá plný předsevzetí. Těch může být opravdu mnoho, a ne vždy bývá snadné vytrvat a svým předsevzetím dostát. V našem dnešním článku se podíváme, jak zamezit plýtvání potravinami, co je to minimální trvanlivost, a kdy je možné prošlé potraviny ještě konzumovat. Neplýtvat potravinami by měl být cíl nás všech, poděkuje vám planeta i vaše peněženka.
Plánování základ všeho
Plýtvání a vyhazování potravin je problém, který se týká mnoha domácností. Něco zbyde, něco se nedojí, něco se zkazí a něco zkrátka vyhodí. Proč? Protože neumíme plánovat. Nakoupíme víc, než jsme schopni sníst– to se týká třeba pečiva, uzenin nebo banánů. Protože, kdo by odolal akcím, že? Jak tedy zbytečnému vyhazování a plýtvání jídlem a tím vlastně i penězi předcházet? Zkuste si poctivě evidovat, kolik za jídlo utratíte a kolik ho zhruba vyhodíte. Když si to pak spočítáte, dozajista se budete divit o jakou částku jste ve vyhozených potravinách vlastně přišli.
Základní pravidla pro nakupování
Podle evidence toho, co za určité období nakoupíte a (ne)spotřebujete, můžete následně začít nakupovat podle následujících snadných pravidel:
Nenakupujte v akcích víc, než potřebujete – Ať už se jedná o akce typu „2+1 zdarma“ nebo zlevněné produkty typu „no nekup to za tuhle cenu“ – a rovnou alespoň tři místo jednoho, který by vám bohatě stačil. Když pak ale nestihnete všechny věci spotřebovat, může se stát, že v přepočtu za jeden kus zaplatíte mnohem více, než byla jeho běžná cena. Tak se vyplatí nakupovat pouze trvanlivé potraviny.
Porovnávejte slevy – Pokud potravina běžně stojí 40 Kč a akční balení 3+1 zdarma, které sice vyjde na 120 namísto 160. Co když ale z balení sníte jen dva kusy? Ty zbylé dva musíte vyhodit, protože se zkazili a tak vás nakonec vyšel kus na 60Kč. To už tak výhodná cena není co? Vždy si proto přepočítejte cenu za jeden produkt z balení a porovnejte ji s cenou stejného výrobku prodávaného samostatně. A především si promyslete, zda všechny produkty z výhodného balení dokážete spotřebovat a zda vám nevyjde levněji nakoupit méně zboží bez akce.
A poslední poučku určitě znáte: Nechoďte nakupovat hladoví! Nakoupíte spoustu zbytečných produktů, protože hlad má velké oči.
Dobré je také napsat si seznam a toho se držet! S plánováním nákupu rozhodně pomůže i plánování jídelníčku.
Obecně platí, že mléčné výrobky, uzeniny, ovoce a zeleninu a pečivo se vyplatí nakupovat v menším množství a častěji, protože snadno podléhají zkáze. U každé položky si také kontrolujte datum spotřeby.
Mějte přehled o zásobách, které doma máte abyste předešli hromadění nevyužitých potravin. Klíčem k čerstvosti je pořádek a čistota nejen v lednici.
Typy na vaření
Pokud se naučíte vařit větší množství jídla – které si například dáte na večeři a další den si ho vezmete i s sebou na oběd do práce – ušetříte tím spoustu času i peněz. Zvláště, pokud takto budete vařit i pro partnera nebo další členy domácnosti. Hlavně nebudete muset vařit a nakupovat více druhů jídla. Jen si představte, kolikrát se vám stalo, že jste nakoupili a uvařili večeři, ze které vám něco zbylo, ale další den jste vařili jiné jídlo nebo šli do restaurace a ke zbytkům se již nikdo nedostal. A tak skončily v koši. Za vyzkoušení stojí i tzv. krabičkování, kdy si jeden den v týdnu připravíte oběd do krabiček na zbytek týdne. Ideální je přitom projít potraviny, co máte doma a připravit jídla z těch potravin, co se blíží k datumu spotřeby.
Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby
Zdánlivě podobné, avšak zcela odlišné výrazy. Zatímco datum spotřeby se objevuje na rychle se kazících potravinách a určuje do kdy by se měly dané potraviny zkonzumovat, datum minimální trvanlivosti je pouze přibližné datum, po kterém už sice není zaručen nejlepší a nejchutnější stav dané potraviny, avšak jedlá je stále. Vždy bychom se však měli řídit tím, jak se nám daná potravina zdá. Například zkyslé mléko rozhodně není vhodné ke konzumaci, to však ale neznamená, že mléko týden po datu spotřeby bude prošlé. Před nalitím do kávy doporučujeme nalít jej do jiného hrníčku a ochutnat. Pokud není kyselé, je pitné. Toustový chléb nebo veku můžete také konzumovat po datu spotřeby, pokud však nenese žádné známky plísně! Pokud se na potravině objeví plíseň je nutné ji celou vyhodit, odebráním plesnivé části se plísně nezbavíte, její zárodky nemusí být vidět ale často prostoupí celou potravinou.
Velmi často zůstává v lednici nesnězený jogurt, i ten je většinou jedlý po datu spotřeby, pokud se vám do něj nechce a nenese žádné známky zkazení můžete jej použít na naložení masa, pleťovou masku nebo třeba na výrobu zmrzliny.
Ke konzumaci se v žádném případě nehodí prošlé maso!
Pokud máte doma přebytek trvanlivých potravin, které víte, že nespotřebujte darujte je do potravinové banky.
Vánoce jsou sice pryč, ale zima rozhodně ještě neřekla svoje poslední slovo. V našem POVÁNOČNÍM VÝPRODEJI můžete koupit něco na zahřátí:
Stettner Starobavorské svařené víno 1l
Proč si v lednu nedopřát i pár sladkostí? Z naši nabídky vybíráme:
Edeka perníková srdíčka, preclíčky a hvězdičky v mléčné čokoládě 500g
Lindt vánoční čokoláda Classic 100g
G&G Dominové kostičky v hořké čokoládě 250 g
Lindt Vánoční Kalligrafie Pralinés 175 g
V naší rubrice Blog a recepty najdete spoustu zajímavých receptů a informací:
Tři Králové – konec Vánoc a začátek masopustu
Pranostiky:
Svatý Virgil z ledu mosty zřídil; a když nezřídil, to je břídil.
Svatý Hilarius - vyndej saně, schovej vůz.
Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den - dobrý rok; větrný den - mokrý rok.
Na svatého Marcela zima leze do těla
Svatý Antonín poustevník přináší led, nebo jej láme; nemá-li žádný, vyrobí hned.