Jak uchovat letní úrodu: Díl 2. – Mražení
Mezi další oblíbené způsoby uchovávání přebytků po sklizni je mražení. Tento způsob je vhodný pro ty, jež mají dostatek místa v mrazáku a chtějí zachovat úrodu bez použití chemie. Není k tomu potřeba žádné extra vybavení, mrazák má doma snad každý a jediné co tedy je nutné mít je dostatek vhodných nádob, či sáčků, dost místa v mrazáku a samozřejmě je nutné mít co zamrazit.
Proč a jak mrazit?
Nechcete-li ovoce či zeleninu sušit, je také možnost ji zamrazit. Tímto způsobem si plod zachová mnoho zdraví prospěšných látek a v mrazáku nám může vydržet až více než 12 měsíců při teplotě - 18 stupňů. Důležité je pamatovat na pravidla zmrazování, jež platí pro všechny potraviny. V mrazáku je nutné mít stálou teplotu. Veškeré potraviny po rozmrazení spotřebujte, nikdy znovu nezmrazujte. Rozmrazování provádějte pomalu a postupně, ideálně napřed v chladničce a poté při pokojové teplotě. Také mějte na paměti, že každá potravina podléhá zubu času a to i ta zmražená. Po více než roce stráveném v mrazáku ztrácí svou chuť a i konzistenci. Pakliže vyndáte po letech z mrazáku borůvky pravděpodobně budou vypadat pořád stejně, alespoň do té doby než je rozmrazíte a budete z nich mít kaši. Potraviny mrazte v sáčcích určených pro mražení, máte-li vakuovačku můžete plody zavakuovat a tím prodloužit jejich životnost. Také můžete použít plastové dózy, pokud tedy je možné vystavovat je nízkým teplotám, většina jich to má na dně vyznačené.
Mražení ovoce
Pro mražení vybíráme jen vhodné plody, to znamená plody zralé, bez vad a poškození. Ovoce po sklizni důkladně omyjeme a necháme oschnout, poté je vykládáme na tác a dáme do mrazáku zmrznout. Teprve zmrzlé ovoce sesypeme do sáčku či jiné nádoby, zabráníme tak tomu aby se nám ovoce k sobě slepilo a nešlo by oddělit. Vhodné jsou třeba bobuloviny jako borůvky, ostružiny, rybíz ale také třeba maliny a jahody. Trochu nezvyklé ale také možné je zmrazit banány- ty pak využijete především na přípravu koláčů, palačinek nebo ovocných nápojů. Mražené ovoce výborné třeba do pití, různých kaší a koláčů ale třeba i na přípravu zmrzlin. Uchovávat se samozřejmě dají i jiné druhy ovoce – švestky, jablka, hrušky nebo třeba i broskve. U tohoto typu ovoce se doporučuje je zbavit pecek a pokud chcete tak rovnou i slupky. Jablka můžete v mrazáku uchovávat už nastrouhaná a pak štrúdl budete mít hotový raz dva. Rozpůlené a pecek zbavené švestky zas přivítáte, když vás v zimě přepadne chuť na švestkové knedlíky. Protože ty ze sušených švestek nebo povidel neuděláte, nebo vlastně jo ale nebylo by to ono. Některé ovoce můžete posypat moučkovým cukrem a ono si tak lépe udrží své aroma i chuť. Na mrazení nejsou vhodné tropické druhy ovoce, po rozmrazení by zěnilo konzistenci a už by to nebylo ono.
Mražení zeleniny a bylinek
Pokud chceme zmrazit zeleninu, je nutné ji nejdříve omýt a očistit, poté oloupat zbavit slupky a případných semínek, je vhodné ji také "rozporcovat" podle způsobu dalšího použití – nakrájet na kostičky, nastrouhat atd. Pokud se jedná o plody malé je možné je ponechat v celku. Vhodné je zeleninu před zmražením blanšírovat – krátce povařit a následně hned zchladit– zelenina si tak lépe udrží svou barvu, chuť i konzistenci a zůstane hezky křupavá. A až poté co je dost vychladlá, ji dáme zmrazit tak jako ovoce. V mrazáku vydrží až rok.
Pozor! Brambory, kvůli vysokému obsahu škrobu jsou pro mrazení nevhodné. Nevhodná je také veškerá zelenina s vysokým obsahem vody– okurky, saláty, rajčata nebo třeba ředkvičky. Po rozmrazení by nebyla dobrá– stala by se z ní hmota divné konzistence bez chuti.
Populární je také používání čerstvých bylinek. Ty lze v mrazáku také uchovat a to také až 12 měsíců. Lze je dát do tvořítek na led a zalít vodu, vývarem nebo olejem, ale také rozpuštěným máslem. Poté je pouze hodíte do polévky, použijete na maso nebo na omáčku. Aromatičtější bylinky je vhodné po zmrznutí přesunout do uzavřené nádoby, jinak po nich bude cítit celý mrazák.
Mražení hub
Houby očistíme a nakrájíme dle libosti. Můžeme zmrazit syrové na plátky nakrájené houby, ale také na kostičky nakrájené, povařené houby. Povařené houby je možné použít do omáček, pod maso nebo do polévky. Za vyzkoušení také rozhodně stojí nakrájet větší hřiby na trochu tlustší plátky na řízky a zamrazit je syrové. V zimě pak stačí ještě mražené obalit a smažit jako obvykle. Houby v mrazáku uchováváme v dobře uzavřených nádobách, aby nám od nich “nenačichly” ostatní potraviny. Houby před použití nerozmrazujeme jen je na sítu propláchneme studenou vodou a rovnou přidáváme do připravovaného pokrmu. Houby v mrazáku vydrží až do příští sezóny. Nejchutnější jsou však spotřebované do šesti měsíců.
Více o zpracování hub najdete v našem článku Jak zpracovat houby, aby vám vydrželi až do zimy
Chcete-li se dozvědět více o uchovávání potravin můžete se podívat na náš předchozí článek, kde jsem se zaměřili na sušení potravin: Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení
A máte-li rovnou chuť na oříšky či jiné sušené plody koukněte na naši nabídku Sušených plodů a ořechů