Jak zpracovat houby, aby vám vydrželi až do zimy
Houbařská sezona je už v plném proudu. Po lese chodí mnoho houbařů s košíky a nosí je domů plné hnědých pokladů z lesa, ze kterých poté připravují různé pochoutky. Ať už jde o smaženice, omáčky nebo řízky. Všechny tyto pokrmy jsou výborné a neodmyslitelně patří k chuti léta a pobytu třeba na chalupě. Ale člověk se jich rychle přejí. Co tedy dělat, aby jste z hub měli požitek i v zimě nebo snad celý rok? Na to se dnes podíváme. Protože, a každý houbař mi dá určitě za pravdu, je přece škoda je nechat v lese!
Čím začít?
Na všechny níže zmíněné postupy úprav je nezbytné mít houby, konkrétně tedy spíš dobře očištěné houby. Někdo je čistí rovnou v lese, což je podle odborníků nejlepší, někdo až doma. Ať patříte k první či druhé skupině tady je pár tipů: Houby z největšího rozhodně očistěte už v lese. Uvidíte, že doma pak budete mít rychleji hotovo. Houby také pokládejte do košíku tak jak rostou, aby vám do výtrusnic či lupenů nepadal bordel v podobě hlíny a jehličí. V závislosti na druhu dalšího zpracování si houby dále připravíme, ale o tom až níže. Pro všechny postupy je nutné mít houby čerstvé. To znamená ne déle jak 3 dny sebrané a uchovávané v lednici. Sbírejte vždy jen ty houby co spolehlivě poznáte. A také vždy jen houby zdravé. Seberete-li houbu plesnivou s tím, že plesnivý kus odkrojíte, pak vězte, že to rozhodně nestačí. V tom lepším případě se plíseň rozšíří na ostatní kusy, které se tím pádem také stanou na vyhození a v tom horším si zaděláte na žaludeční potíže.
Sušení
Začneme asi tím nejznámějším a nejoblíbenějším postupem a to sušením hub. Postup není nikterak složitý ani náročný. Pro tento způsob zpracování je nutné vybrat zdravé, mladé houby nenacucané vodou. Před zpracováním je nemyjte! Nasákli by do sebe ještě více vody. Houby nakrájíme na plátky tenké asi 3 milimetry. Máte-li sušičku je to pro vás o to jednodušší. Nakrájené houby do ní umístěte a postupujte jako obvykle či podle návodu k ní. Další způsoby sušení jsou například sušení na niti. V tom případě navlékněte jednotlivé plátky pomocí jehly na nit a sušte na suchém, avšak tmavém a teplém místě. Ideální je třeba půda. Stejný postup použijte i při sušení na novinách či pečícím papíře. Houby se dají sušit i v troubě nastavené na nejnižší teplotu a s pootevřenými dvířky, aby měla kudy utíkat vlhkost. Tento způsob však není moc ekonomický, sušení trvá minimálně celou noc. Houby sušíme tak dlouho dokud se nezačnou lámat a šustit. Poté uchováváme v dobře vymytých a suchých, uzavřených sklenicích. Aby jste si byli jisti, že jsou sklenice suché, můžete je dát nahřát do trouby. Dobře skladované houby vydrží i několik let a jejich použití je opravdu široké.
Mražení
Dalším oblíbeným způsobem uchovávání hub je mražení. Houby očistíme a nakrájíme na kostičky dle libosti a způsobu následného zpracování. Můžeme zmrazit syrové ale i trochu povařené houby. Máme-li v plánu je povařit, je možné je v tomto případě při čištění i umýt. Takto nakrájené houby je možné použít na omáčku či do polévky. Za vyzkoušení také rozhodně stojí nakrájet větší hřiby na trochu tlustší plátky na řízky a zamrazit je syrové. V zimě pak stačí ještě mražené obalit a smažit jako obvykle. Houby v mrazáku uchováváme v dobře uzavřených nádobách, aby nám od nich “nenačichly” ostatní potraviny v něm. Houby před použití nerozmrazujeme jen je na sítu propláchneme studenou vodou a rovnou přidáváme do připravovaného pokrmu. Houby v mrazáku vydrží až do příští sezóny. Nejchutnější jsou však spotřebované do šesti měsíců.
Nakládání do octa
Pro tento způsob je nutné vybrat mladé, ideálně i malé a pevné houby. Hodí se například hříbky, václavky nebo lišky. Houby se krátce povaří a pak se zalijí připraveným lákem. Existuje na něj spousta receptů i “polotovarů” a tak si každý určitě vybere. Houby zalité lákem a uzavřené ve sklenicích se sterilizují zhruba půl hodiny při teplotě 95 stupňů. Takto zpracované houby vydrží i dva roky. Skvěle se hodí jako příloha k masu.
Houby ve vlastní šťávě.
Očištěné, nakrájené houby zprudka opečte a až pustí šťávu, zakryjte je a duste na mírném ohni asi 20 minut. Občas promíchejte, aby se houby nepřipálily. Pozor houby nijak neochucujte. Takto podušené houby napěchujte do sklenic. Sklenice zvolte pokud možno co nejmenší. Po otevření je nutné je zkonzumovat do 2 dnů od otevření. Houby zalijte šťávou, kterou pustili během dušení. Skleničky uzavřeme a sterilizujeme asi 25 minut na 95 stupňů. Houby vydrží asi rok a jsou skvělé jako polotovary do omáček či pod maso. Případně také jako náplň do omelet či sekané.
Způsobů jak zpracovat či uchovat houby je opravdu mnoho, tohle jsou ty nejvíce oblíbené. Máte-li chuť na houbovou pochoutku, ale nechce-li se vám, či z nějakého důvodu nemůžete na houby do lesa vyrazit není nic snazšího než si je objednat u nás.
V nabídce máme:
Edeka houbová melanž, čerstvá z lesa 155g
Edeka nakládané kaštanové hřiby 100g
A nemáte-li zrovna náladu dlouho vařit, vyzkoušejte: