Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Jak zužitkovat starší pečivo

Všichni to známe, nakoupíme více pečiva a druhý den už o něj nikdo nemá zájem. Pokud je pečivo den dva staré chuť už bohužel není nejlepší, to samé platí o textuře – rohlíky zgumovatí a pakliže je chceme podat jako přílohu nesetkají se s velkým nadšením – ale rozhodně nejsou na vyhození! To samé platí i u chleba. Dnes se spolu podíváme na to, jak tyto přebytky zpracovat abychom se vyhnuli plýtvání a vyhazování jídla. 

Sušení a pečení, aneb strouhanka a krutony

Máte-li přebytky rohlíků není nic jednoduššího než je nechat ztvrdnout a následně nastrouhat či rozmixovat na strouhanku. Hotovou strouhanku je třeba uchovávat v suché, čisté a dobře uzavíratelné nádobě. Použít ji pak můžete na obalování řízků, vysypání forem na pečení nebo třeba opečenou na másle jako posyp ovocných knedlíků.

Starší ale ještě měkké pečivo lze použít na přípravu krutonů. Pečivo rozkrájíte na malé čtverce. Rozpálíte troubu asi na 200 stupňů a kousky pečiva do ní dáte na pečícím papírem vyloženém plechu. Krutonky můžete dle libosti okořenit, zakápnout trochou oleje a nechat pár minut zapéct. Takto připravené krutonky se výborně hodí do salátů či krémových polévek. Nejjednodušší na přípravu jsou krutony z toustového chleba.

Chleba ve vajíčku nebo topinka?

Dalším možným způsobem zpracování je namočení chleba ve směsi vajec a mléka a následným smažením nebo upečením. Chleba ve vajíčku je velmi jednoduchý na přípravu. Starý chleba nakrájíme na tenčí krajíce, namočíme ve směsi mléka a vajíčka a osmažíme na tenké vrstvě oleje. Tak se připravuje také slavný French toast – chleba ve vajíčku na sladko. Chleba se po usmažení  navíc ochutí skořicí a cukrem. Připravit jej můžete ale třeba i se zavařeninou. Chcete-li spíše něco slaného můžete do chleba dát i šunku a sýr. Postup je pořád stejný na tenčí krajíc chleba namažeme zavařeninu/ položíme šunku a sýr a přiložíme druhý krajíc. Pevně k sobě oba krajíce přitiskneme. Obalíme ve vajíčku s trochou mléka a navíc ještě potom ve strouhance. Smažíme na středním stupni z obou stran. Poté obalíme ve směsi cukru a skořice. “Obyčejný” chleba ve vajíčku neboli smaženku, lze doplnit třeba přidáním nastrouhaného sýra nebo uzeniny do vajíčka. 

Dalším klasickým zpracováním jsou rozhodně topinky. I chleba osmažený na sádle a potřený česnekem může být lahůdkou. Topinky můžete doplnit o tatarák, různé masové nebo zeleninové směsi nebo paštiku. 

Zapékáme

Dalším možným zpracováním pečiva je použití do zemlbáby. Tu můžete udělat ze starých rohlíků, housek, veky, toustového chleba ale i chleba normálního. Formu vytřete máslem a postupně se dovnitř vrství pečivo namočené v mléce a vajíčku na střídačku s ovocem. Nejčastěji to jsou jablka ale lze použít i jiné ovoce. Ovoce osladíte dle chuti. Lze také přidat tvaroh. Peče se v troubě do zlatova. 

Staré rohlíky můžou posloužit jako skvělý základ pro zapečené “bagetky”, kde můžete spotřebovat i přebytky z lednice – sýry, uzeniny, bylinky nebo také houby. Rohlíky rozpulte a nandejte na ně vše, co máte rádi. Poté už jen stačí zapéct v troubě a rychlá večeře typu “co dům dal” je hotová. A když už jsme u zapékání starší pečivo, ať už chléb, rohlíky či housky, lze použít jako náhradu za toustový chléb. 

Doplnit by se také dalo i to, že jeden až dva dny staré pečivo lze dát na chvilku do trouby rozpéct a poté zkonzumovat. Uvidíte, že bude chutnat jako čerstvé. Je důležité ho ale hned sníst a nenechat ho v troubě moc dlouho, po vychladnutí totiž ztvrdne ještě víc. 

TIP: Máte-li starý chleba zkuste z něj udělat polévku. Na tuku zpěníte cibuli a zalejete vodou, přidáte chleba a vaříte dokud se chleba nerozvaří. Polévku pak rozmixujte a přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř. Do polévky můžete také přidat i vajíčko. 

Knedlíky a nádivky

Tvrdé rohlíky nakrájené na kousky můžete po čase namočit do mléka a použít do knedlíků. Ať už do houskových, karlovarských či jiných. Stejně tak lze ze staršího pečiva připravit nádivku a ta nemusí být nutně jen do kuřete. Existuje spousta chutných receptů na nádivky například s cuketou, houbami nebo uzeninou, které se můžou klidně stát hlavním chodem.

Nikdy však rozhodně nejezte nic co má na sobě známky plísně, a to ani po té co “postižený kus” odříznete. Plíseň již totiž je v celém kusu pečiva. 

Věděli jste, že pečivo patří mezi nejčastější potraviny, co končí na smetišti? Přitom to vůbec není nutné. Pokud víte, že pečivo nestihnete zkonzumovat, zkuste jej zamrazit. V mrazáku vám vydrží až půl roku. A pokud jste si nevybrali z našich tipů výše, zkuste pečivo usušit a poptat se v okolí jestli jej někdo nechce pro zvířátka. Vyhněte se, ale krmení zvířat bez předchozí domluvy s jejich majitelem. Pečivo proto raději vždy předávejte k rukám majiteli a zvířata nekrmte bez jeho vědomí.

Aby vás už nemusela trápit otázka co se zbylým pečivem rozhodně se vyplatí koupit pečiva míň a do zásoby si pořídit třeba pečivo k dopečení. To jednoduše stačí dát do trouby a za pár minut už vaši kuchyň provoní vůně čerstvého pečiva. Podívejte se do naší nabídky pečiva, kde mimo jiné najdete právě třeba G&G Mix houstiček k dopečení 540g

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz