Kávový moučník
Milujete kávu? A milujete i sladké? Pak je tento recept přímo pro vás. Očarujte své hosty tímto skvělým dezertem z kávy a čokolády. Nikdo jeho vůni neodolá!
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: Střední
Vegetariánský recept
Suroviny na 16 porcí:
4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
150g másla
160g cukru
1 balíček strouhané pomerančová kůry
3 lžičky rozpustné kávy
300g pšeničné mouky
½ balíčku kypřícího prášku
špetka soli
100g jemně hořké čokolády na vaření nebo švýcarské hořké čokolády
Na dozdobení + pečení:
kousky hořké čokolády a moučkový cukr
kousek másla a mouka nebo strouhanka na vymazání pečící nádoby nebo pečicí papír
špejle
TIP: Kávový moučník se dá péct i v papírových či silikonových košíčcích na muffiny. Těstem je pak plníme tak do dvou třetin. Košíčky není potřeba vymazávat. Budete-li péct v muffinové formě nezapomeňte ji vymazat.
Výživové údaje:
1001kJ/239kcal; sacharidy 28g, tuky 12g; bílkoviny 4g;
Postup:
Zapneme si troubu a necháme si ji předehřát na 180 stupňů. V misce si smícháme povolené máslo nakrájené na kostičky se špetkou soli a polovičním množstvím cukru do krémové pěny. Pěnu vytvoříme dostatečně dlouhým mícháním, nepotřebujeme-li tvarovat svalstvo, doporučuji míchat za pomoci kuchyňského robota. Jinak ručně šleháme alespoň 7 minut! Žloutky ze 4 vajec si důkladně smícháme se 3 lžičkami rozpustné kávy. Vzniklou směs zamícháme do máslovo-cukrové pěny. Přidáme skořici a pomerančovou kůru a opět důkladně promícháme. Do odvážené mouky si vmícháme prášek do pečiva. Následně do pěnové směsi si postupně vsypeme polovinu odváženého množství mouky s pečicím práškem. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáme zbylou polovinu cukru. Ke sněhu pak přidáme zbylou mouku a opatrně přimícháme k druhé směsi. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu. Vzniklou směs nalejeme do nádoby ve které ji chceme péct. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 až 25 minut. Že je moučník hotový poznáme jednoduchým testem špejlí. Tu píchneme do těsta a že je pečené poznáme když ji vytáhneme čistou. Po upečení necháme vystydnout a podáváme posypané kousky čokolády a se šlehačkou nebo posypané moučkovým cukrem.
K tomuto dezertu si uvařte šálek lahodné kávy. Tu nejlepší najdete v naši nabídce špičkové německé kávy.