Kuřecí Tikka Masala

Kousky kuřecího masa naložené v jogurtu a opečené – Chicken Tikka je považováno za klasiku indické kuchyně. S pikantní rajčatovou omáčkou se z něj stalo proslulé Chicken Tikka Masala.

Doba přípravy: 360 minut
Aktivní doba práce: 20 minut
Obtížnost: Lehká
Kalorie na porci: 448 kcal

Výživové údaje (na jednu porci):

Referenční hodnoty pro průměrného dospělého (8 400 kJ / 2 000 kcal)

  • Energie: 1 876 kJ / 448 kcal (22 % denního příjmu)
  • Bílkoviny: 34 g (68 % denního příjmu)
  • Tuky: 9 g (13 % denního příjmu)
  • Sacharidy: 59 g (23 % denního příjmu)

Tyto hodnoty se mohou mírně lišit v závislosti na konkrétních surovinách a jejich přesném množství. Pro přesnější výpočet doporučuji použít nutriční kalkulačku dle vlastních ingrediencí.

Suroviny (4 porce):

 

  • 400 g kuřecích prsou
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 30 g zázvoru
  • 1 cibule
  • 200 g masitých rajčat
  • 2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koriandrových semínek
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • Sůl
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 240 g basmati rýže
  • 1 svazek koriandru
  • 5 lžic limetkové šťávy
  • Kůra z 1 limetky

 

Postup

  1. Marinování masa:
    Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky, smíchejte s jogurtem v misce, zakryjte a nechte marinovat v lednici 4–6 hodin nebo přes noc.
  2. Příprava surovin:
    Zázvor a cibuli oloupejte. Rajčata, cibuli a zázvor nakrájejte na malé kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nasekejte najemno. Česnek rovněž nasekejte.
  3. Pražení koření:
    Na pánvi nasucho orestujte koriandrová semínka, hořčičná semínka, chilli papričky a česnek, dokud nezačnou uvolňovat aroma.
  4. Příprava pasty:
    Orestovanou směs koření, rajčata, cibuli, česnek, zázvor a chilli vložte do hmoždíře, osolte a rozmělněte na pastu.
  5. Smažení masa:
    Marinované kuřecí maso vyndejte z jogurtu, osušte a opečte v hrnci na rostlinném oleji. Přidejte připravenou pastu a rajčatový protlak a chvíli společně vařte.
  6. Vaření omáčky:
    Přilijte pasírovaná rajčata, zamíchejte a vařte asi 10 minut na středním plameni, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Příprava rýže:
    Rýži důkladně propláchněte a vařte ve 360 ml vody s lžičkou soli, dokud není měkká.
  8. Dokončení pokrmu:
    Těsně před podáváním vmíchejte do omáčky nasekaný koriandr, limetkovou šťávu a kůru.
  9. Servírování:
    Na talíř dejte rýži, přelijte Chicken Tikka Masala a ozdobte čerstvým koriandrem.

Recept na kuře tikka masala: kuře s indickou příchutí

Tento indický pokrm se původně podával bez omáčky, ale teprve vliv britské kuchyně změnil marinované kuře (kuře tikka) v evropské jídlo s pikantní rajčatovou omáčkou. Kuře tikka masala se často podává s rýží nebo chlebem naan jako přílohou. Pro přípravu našeho receptu na kuřecí tikka masala byste si měli vyhradit trochu času na přípravu, protože kuřecí kousky se musí nejprve marinovat v jogurtu po dobu čtyř až šesti hodin. Poté se osmaží s cibulí na rostlinném oleji, podusí s česnekem, koriandrem a zázvorem a uvaří se s pasírovanými rajčaty v pikantní a ovocné omáčce masala - hotovo.

Mimochodem: Jako tikka masala můžete připravit i jiné druhy masa. Hodí se k tomu různé směsi koření, jako v našem receptu na indické kuřecí řízky: zázvor, kmín, kurkuma a chilli se hodí k vepřovému, hovězímu nebo krůtímu masu. Pro vegetariánské pokrmy indické kuchyně se jako sytá složka hodí zejména sladké brambory, brambory a mrkev. 

Správné ochucení indického jídla

Indická kuchyně je známá svou rozmanitostí a důmyslnou kombinací koření. Jednou z nejznámějších směsí koření je tandoori, známá také jako tandoori masala. Obsahuje chilli, kmín a koriandrová semínka, která se drtí a míchají v hmoždíři, a používá se v klasických pokrmech, jako je kuře tandoori. Směs koření se smíchá s jogurtem, česnekem, cibulí, zázvorem, solí a citronovou šťávou a poté se v ní marinuje kuře.

Dalším oblíbeným kořením je garam masala, které se skládá z kardamonu (černého a zeleného), černého pepře, skořice, hřebíčku, kmínu, chilli, semínek koriandru a fenyklu. Používá se například do kuřecího masa bhuna. V závislosti na vašich preferencích se chuť kořenící směsi může značně lišit. Tip: Před zpracováním koření krátce opražte na pánvi a teprve poté směs vložte do hmoždíře - díky tomu se lépe uvolní aromatické oleje. Mimochodem, takto se nejlépe připravuje i recept na kuře Madras.

 

 V naší rubrice Blog a recepty naleznete spoustu zajímavých článků a receptů

 

Gratinované brambory

Veganské chilli con carne

Únor – nejkratší měsíc v roce

Oslavy Nového roku

Péče o pokožku v chladných měsících

My Tři Králové jdeme k vám, úklid stromku neseme vám

Suchý únor

Únor – nejkratší měsíc v roce

Byl pozdní večer… 14. února?! Slavíte Valentýn nebo první máj?

365 dní…tedy vlastně 366 dní v roce. Přestupný rok je tu. Jak naložíte s dnem navíc?

Valentýnské oslavy

Banány – proč je jíst a na co využít slupky?

Postní období

Připravte se na zahrádkářskou sezonu: Papriky a rajčata

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz