Lasagne s chřestem a holandská omáčka
Kdo by neměl rád lasagne? I vy patří k těm, co je mají rádi? Vyzkoušejte si ještě před koncem sezony chutné lasagne s chřestem, který toto jídlo pozvedne na chutný hlavní chod, který vás zaručeně zbaví hladu. Jeho příprava je snadná a určitě ji zvládnete raz dva a to za pouhých 70 minut. Ochutnejte tuto moderní variaci lasagní, uvidíte, že ji snadno přidáte do oblíbených jídel. Navíc vám přinášíme recept na lahodnou, bleskově rychle připravenou, holandskou omáčku, která je k chřestu nutností.
Doba přípravy: Přibližně 70 minut, z toho 40 minut aktivní pracovní doby
Obtížnost: Snadný
Porce: 381 kcal/ 1595 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
3 lžíce pšeničné hladké mouky
1/2 lžičky muškátového oříšku
3 lžíce másla
300 ml polotučného mléka
250 g bílého chřestu
250 g zeleného chřest
Edeka Italské Lasagne n.61 asi tak 14 plát lasagní by mělo stačit, ale záleží na vás
100 ml holandská omáčky
100 gramů parmazánu
sůl
pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1595 kJ/ 381 kcal (*19 %); sacharidy 28 g (*11 %); bílkoviny 15 g (*30 %); tuky 22 g (*31 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Chřest zbavíme spodního konce, umyjeme a ten bílý ještě oloupeme. Poté si připravíme bešamelovou omáčku. Mouku smícháme s nastrouhaným muškátovým oříškem a v mělkém hrnci nebo pánvi si rozehřejeme máslo. Poté, co je máslo rozehřáté přidáme postupně mouku s muškátovým oříškem a důkladně rozmícháme a necháme trošku opéct- Vzniklou jíšku zalijeme vlažným mlékem. Mléko přilíváme po částech, aby nám vznikla hladká omáčka. Důkladně promícháme a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny. Pokud vám vznikly hrudky, stačí omáčku procedit skrz síto.
Mezitím si v druhém hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody, povaříme v něm nejprve bílý a poté zelený chřest, zelený chřest vaříme asi 6 minut, bílému stačí o trochu méně času. Troubu si zapneme na horkovzdch a to na 165°C. Z chřestového vývaru si odebereme asi 150– 200 ml a to přidáme do bešamelové omáčky. Ochutíme solí a pepřem.
Do hrnce či zapékací mísy vrstvíme lasagne následovně: pláty lasagní, chřest, omáčka. Na vrch přijde vrstva chřestu, kterou zalijeme holandskou omáčkou a navrch dáme strouhaný parmazán. Holandskou omáčku můžete použít koupenou nebo si ji připravit podle následujícího receptu:
(Pozor recept je na více než 100 ml omáčky!)
Budete potřebovat:
180 g másla
3 žloutky
160 ml suchého bílého vína
lžička citronové šťávy
sůl, pepř, kajenský pepř
Jak na to?
Máslo si rozehřejeme v hrnci a připravíme si vajíčka, žloutky dáme do nádoby tyčového mixéru a přidáme citronovou šťávu, sůl a oba pepře, bílé víno. Krátce promixujeme a přidáme rozpuštěné máslo. A je hotovo!
Lasagne pečeme na střední příčce asi 25–30 minut do zlatovo-hněda.
Venku už je opravdu krásné počasí. Jste vybaveni na grilovací sezónu? Ještě ne? Připravte se na ni! Navštivte naši kategorii grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii nápoje.