Letní koláč s ostružinami
Léto je obdobím bobulovin – proto je náš ovocný koláč s ostružinami obzvláště vhodný jako dezert na piknik nebo jako lehký letní dezert k ledové kávě. Dort nevyžaduje téměř žádné úsilí: upeče se pouze křehké těsto, náplň se jednoduše nanese a pak se dort nechá ztuhnout v lednici. V našem receptu na ostružinový koláč používáme na těsto mleté lískové ořechy. Pokud je nemáte rádi, můžete je také vyměnit za mandle. Pokud vám po upečení zbyde pár ostružin , není problém. V lednici vydrží asi 4 dny a tak je můžete třeba přidat do jogurtu. S naším receptem přinesete na stůl na stůl lahodný dezert, který chutná sladce a svěže díky kombinaci smetanového sýra a lesních plodů - a je ideální pro horké letní dny!
Doba přípravy: asi 240 minut, z toho aktivní pracovní doba 30 minut, zbytek je pečení a tuhnutí
Obtížnost: Snadné
Počet kalorií na porci: 435 kcal/ 1821 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 8 porcí:
Na těsto:
125 g polohrubé mouky
100 g studeného másla
50 g cukru
120 g lískových ořechů (mletých)
1 vejce
Na náplň:
50 g bílé čokoládové polevy
150 g smetanového sýra
400 g ostružin
70 g cukru
1 balíček instantní želatiny
Na tzv. slepé pečení bude potřeba fazolí nebo hrachu.
Na ozdobu si dáme stranou asi hrstku ostružin.
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 4354 kcal/ 1821 kJ (*22 %); sacharidy 38 g (*15 %); bílkoviny 9 g (*18 %); tuky 29 g (*41 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na křehké těsto smícháme máslo, cukr a vejce. Přidáme mouku a lískové ořechy a rukama prohněteme dokud nemáme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme asi na 1 hodinu odležet do lednice.
Troubu si předehřejeme na 160°C. Formu na dort o průměru asi tak 22 cm si vymažeme tukem. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme křehké těsto na kruh a vyložíme jím dortovou formu. Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme na něj alobal, ten také propícháme vidličkou a vysypeme luštěninou. Pečeme asi 20 minut. Poté luštěniny vyndáme a necháme vychladnout.
Rozpustíme si bílou polevu a smícháme ji se smetanovým sýrem. Poté ji rozetřeme na dortový základ. Dáme na 30 minut do ledničky ztuhnout.
Mezitím dáme do hrnce ostružiny a cukr, rozmačkáme je a přivedeme k varu. Směs prolisujeme přes sítko a protlak sbíráme do misky. Vmícháme instantní želatinu a bobulovou směs nalijeme na koláč. Necháme ztuhnout. Před podáváním ozdobíme čerstvými ostružinami.
Pranostiky
V srpnu mlhy na výšinách - jistá voda, když v nížinách - to pohoda.
Mlhy na lukách, potocích a řekách v srpnu zvěstují trvalé počasí.
Teplé a suché léto přivádí za sebou mírný podzimek, tuhou zimu a nejlepší víno.
Když v srpnu moc hřímá, bude na sníh bohatá zima.
Když pálí srpen, bude pálit i víno.
Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.
Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.
Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.
Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.
Jak Vavřinec zavaří, Bartoloměj zasmaží, tak se podzimek daří.
Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim!
Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice.
V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!