Lišková omáčka
Letošní rok je bohatým na houby. Zejména na lišky, jež v posledních letech rostly spíše ojediněle. Letos jich je ale, jak se lidově říká, jako naseto. Patří mezi nejoblíbenější a nejchutnější houby a jsou součástí mnoha receptů. Oblíbené jsou také pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných látek jako například: železa, vitaminu D a C2 ale také serotoninu. Houba má vysoké protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Zkuste je připravit v této lahodné omáčce, která se skvěle hodí například k masům, ale naprosto výborná je i kombinace s těstovinami.
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept (Samozřejmě pouze samotná omáčka, bez masové přílohy)
Suroviny na 4 porce:
Na omáčku:
250g lišek
1 velká nebo 2 menší cibule,
1 menší pórek
50g másla
200ml smetany
150ml masového či zeleninového vývaru (lze nahradit 1 kostkou bujónu rozmíchaného v odpovídajícím množství horké vody)
2 stroužky česneku
sůl
pepř
kmín
Na přílohu vyzkoušejte:
Edeka Italia Tagliatelle 500g nebo Edeka Italia Těstoviny Fusilli Tricolori 500g
Postup:
Cibuli nakrájíme na drobno a do vyšší pánve si dáme rozehřát máslo. Do rozehřátého másla nasypeme cibuli a rozdrcené dva stroužky česneku a necháme chvilku osmahnout. Po chvíli přidáme dobře očištěné a trochu pokrájené lišky. Osolíme, opepříme a přidáme i trochu kmínu. Pokračujeme dokud lišky nepustí trochu šťávy. Poté přilijeme vývar. Necháme 2 minutky povařit. Pokud chceme lišky trochu křupavé nastal čas jejich vyjmutí. Lišky přelijeme přes síto a tekutinu vrátíme zpět do pánve. Do tekutiny přidáme povařit na kolečka nakrájený pórek a smetanu. Redukujeme na požadovanou hustotu. Ideální je vařit omáčku alespoň 15 minut, zkrátka dokud se vám omáčka nezdá tak akorát hustá. Zahustit se dá samozřejmě i jíškou z mouky, másla a vývaru ale většinou to není potřeba. Potom co dosáhneme požadované konzistence vrátíme do omáčky zpátky to co jsme nechali v sítu a necháme chviličku ještě povařit, aby se nám lépe spojily chutě. Dochutíme pepřem a solí. Takto připravenou omáčkou poléváme uvařené těstoviny. Více zredukovaná omáčka se hodí například ke steaku s hranolkami. Dozdobit můžeme omáčku například petrželovou natí, v případě podávaní s těstovinami i různými druhy sýra.