Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Lívance

Kdo by neznal nadýchané a jemné lívance, luxusnějšího příbuzného klasických palačinek. tejně jako palačinky i lívance jsou dokonalou pochoutkou, oblíbené u dětí i dospělých. Receptů je opravdu mnoho. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, různými zavařeninami i třeba s jogurtem či zmrzlinou. Vhodné jsou k snídani, obědu ale i k večeři. Záleží jen a jen na vás.

Doba přípravy: 45 minut + kynutí

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce po 4 kusech:

Na těsto:

500ml mléka

300g polohrubé mouky

10g droždí (¼ kostky)

1 vejce

špetka soli

lžíce cukru

lžíce másla

citronová kůra z půlky citronu

špetka muškátového květu

Na smažení a dokončení:

2 lžíce másla nebo sádla na smažení

Na dokončení a dochucení vše co máte rádi, tipy najdete na konci receptu.

Výživové údaje: 

895kJ/214kcal; sacharidy 40g; tuky 3g; bílkoviny 5g

Postup: 

V menší misce rozetřeme droždí s cukrem na řídkou kaši. K vzniklé kaši přidáme lžíci z odváženého množství mouky a zalejeme přibližně 100ml vlažného mléka. Poté necháme chvilku stranou vzejít kvásek. Že je kvásek vzešlý poznáme tak že nám “vybublal” a nabyl na objemu. Do větší mísy si mezitím připravíme mouku, špetku muškátového květu, sůl a zalijeme to rozpuštěným máslem, rozšlehaným vajíčkem a zbylým mlékem. K tomu přilijeme vzešlý kvásek.
TIP: Pokud vám kvásek nevybublal zkontrolujte jestli nemáte prošlé droždí. Mívá krátkou trvanlivost a poté co projde je nepoužitelné. Bez kvásku ani těsto nevykyne. Můžete do těsta místo kvásku přidat k mouce ještě před přidáním mokrých suroviny asi tak čtvrt až půl sáčku droždí sušeného. 

Vše důkladně promícháme, a mícháme do té doby dokud nám nevznikne hladké, řídké těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout alespoň půl hodiny.

Poté, co je těsto vykynuté si rozpálíme nepřilnavou pánev nebo lívanečník a na troše másla smažíme jednotlivé lívanečky. Smažíme je na středním ohni. Lívanečky přibližně po 2 minutách, poté co se na povrchu zatáhnou a “zaschnout”, otočíme a smažíme chvilku, asi tak minutu, z druhé strany. Hotové lívance udržujte v teple do podávání. Pomoct vám k tomu může trouba zapnutá na 70 stupňů.

A teď to nejdůležitější: Co k nim? Někdo volí starou známou klasiku: moučkový cukr se skořicí, rozpuštěné máslo a k tomu třeba zakysaná smetana nebo třeba vyzkoušejte z naši nabídky tento přírodní sirup: Grafschafter Goldsaft přírodní sirup 500g.

Skvěle chutnají také se zmrzlinou a G&G Šlehačkou ve spreji 29% 250ml

A stejně jako palačinky jsou moc dobré taky v kombinaci s džemem či marmeládou. Vyberte si svůj oblíbený z naší nabídky kvalitních německých džemů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz