Med - tekuté zlato
I tak se někdy přezdívá potravině zvané med. O jeho pozitivních účincích na vaše zdraví i na vaši krásu není pochyb. Tato surovina tak právem bývá označována jako všelék, tekuté zlato či superpotravina, mezi další označení například patří i pokrm bohů či prostředek mládí, nesmrtelnosti a moudrosti. Ostatně i o ostatní včelí produkty jsou blahodárné, například vosk nebo propolis. V červnu se nejčastěji začíná tzv. točit nový med. V našem článku vám dnes přineseme zajímavosti právě o medu.
Jak vlastně med vzniká?
Med vzniká z nasbírané šťávy z květin – tzv. nektaru. Z těchto šťáv si včely tvoří zásoby na zimu, na kterých jsou poté závislé. Tento nektar doplní dalšími enzymy a odnesou ho do úlu, kde ho předají dalším včelám, které jej dále zpracují a uloží do plástve, respektive do jedné z buněk plástve. Tam tekutinu vysušují a zhušťují za vyšší teploty. Poté, co je buňka naplněná, zavíčkují ji voskovým víčkem. Podle zavíčkovaných plástů pozná včelař, že je čas med tak zvaně vytočit. Vezme se rámek s pláství, který je nutný odvíčkovat a následně se z nich nejčastěji za pomoci odstředivé síly vytáčí med. Místo něj je po sezóně nutné včelám dodat cukr.
K čemu jej použít
Med má všestranné použití jako lehce stravitelná, energeticky hodnotná potravina, která vedle cukrů obsahuje mnoho cenných výživných látek. Je možné jej konzumovat bez úprav třeba s pečivem, přidat jej do jogurtu, čaje, či mléka. Používá se však i při samotné výrobě pečiva, nahrazujeme s ním třeba i cukr. Jeho tradice v pečení je velmi rozšířená, hlavně v období Vánoc, kdy se přidává třeba do těsta na perníčky.
Med je znám také pro své léčivé účinky. Med má antibakteriální účinky a také obsahuje enzymy, které dovedou omladit a zjemnit pokožku. Obvykle se také doporučuje používat med při nachlazení a bolesti v krku. Nejčastěji se proto přidává do čaje spolu s citronem. Stejně jako jiné sladkosti povzbuzuje med tvorbu endorfinů – hormonů štěstí, které tiší bolest. V kombinaci se skořicí snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pomoci by měl i při bolesti zubů – staří smíchat opět vmíchat jednu lžíci skořice do pěti lžic medu a jíst třikrát denně.
Med platí i na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce.
Zajímavosti o včelách a medu
Věděli jste, že med uchovávaný v chladu a temnu se nezkazí? To, že ztuhne není známka kazu, nýbrž kvality. V pyramidách se dokonce našel med ještě z doby před naším letopočtem a je pořád jedlý! Včelí med existuje už přes 150 milionů let. Ve starověku se dokonce med používal na balzamování těl.
Med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, vitamínů, minerálů a vody; a je to jen potravina, která obsahuje také "pinocembrin", což je antioxidant spojený s lepším fungování mozku.
Med může mít mnoho barev, od bílé přes žlutou až po tmavě hnědou.
Bez včel by většina stromů neplodila. Jsou nezbytné pro naše přežití. Važme si jich!
Díky jejich dokonalému čichu dokáží rozpoznat stovky rozlišných druhů pylu, nektaru a jeho přesnou lokaci. Čich používají rovněž při komunikaci v rámci úlu.
Včela mává křídly opravdu rychle a to rychlostí až 200 mávnutí za sekundu – právě extrémně rychlý pohyb křídel vytváří jejich bzučení. Včely dosahují rychlosti 29 km/h a za hodinu navštíví asi 800 květů. Na 1 gram medu musí včela navštívit zhruba 7000 květů.
Průměrná včela dělnice vyprodukuje za život asi 9 gramů medu – asi půl čajové lžičky.
K nasbírání 1 kg medu včely uletí vzdálenost rovnající se cestě čtyřikrát kolem země.
Včely dosahují rychlosti 29 km/h a za hodinu navštíví asi 800 květů.
Nejznámějším patronem včelařů je Sv. Ambrož, další jsou například sv. Prokop, sv. Medard nebo sv. František z Assisi.
Bez včel by většina stromů neplodila. Jsou nezbytné pro naše přežití. Važme si jich i jejich pilnosti!
Pranostiky pro měsíc červen
Prvního června začíná meteorologické léto, jednadvacátého pak léto astronomické. Počasí podle toho také vypadá, noci jsou nejkratší. Prvního června slavíme Den dětí, na konci června pak začínají letní dvouměsíční prázdniny. Svůj název získal tento měsíc pravděpodobně díky dozrávání různých druhů červeného ovoce (jahody, třešně).
Chladný květen, červen vlažný – je pro sýpky, sudy blažný.
Červen-li více sucho než mokro bývá, urodí se hojnost dobrého vína.
Co v červnu nedá do klasu, červenec nažene v času.
Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.
Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
Červnové večerní hřmění – ryb a raků nadělení.
Hřímá-li v červnu, zvede se obilí.
Červen studený – sedlák krčí rameny.
Když v červnu severní větry vějí, tu se bouřky opozdějí.
Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začne kositi.
Pláče-li červen a neoschne žitko, v zajících, koroptvích budem mít řídko.
V červnu deštivo a chladno způsobí rok neúrodný snadno.
Červen mokrý a studený – bývají žně vždy zkaženy.
Často-li se v červnu hrom ozývá, kalné léto potom přicházívá.