Medvědí česnek: Vše co potřebujete vědět
Jarní bylinky začínají už vykukovat a není divu je tu skoro duben a jejich sezóna právě začíná, u některých dokonce už dávno začala. Začíná i sezóna medvědího česneku. Kde h najít, proč si ho dopřát a co to vlastně je? O tom se dozvíte v našem dnešním článku.
Co to je medvědí česnek a proč si ho dopřát?
Medvědí česnek je rostlina s širokým listem, která se vyskytuje v Evropě, Asii a Severní Americe. Má charakteristickou cibulovou vůni a chuť podobnou česneku. Název „medvědí“ se odvozuje od toho, že medvědi ji prý konzumují po probuzení ze zimního spánku.
Medvědí česnek obsahuje mnoho živin, včetně vitaminu C, železa a hořčíku. Má také vysoký obsah antioxidantů a antibakteriálních látek. Mezi hlavní benefity medvědího česneku patří:
Podpora imunitního systému – díky obsahu vitaminu C, antioxidanty, které také obsahuje navíc chrání tělo před infekcemi a chorobami, navíc také chrání pokožku a zpomaluje stárnutí kůže.
Zlepšení trávení – obsahuje enzymy, které pomáhají trávit potravu a zlepšují funkci trávicího traktu.
Snížení krevního tlaku – studie naznačují, že medvědí česnek může pomoci snížit krevní tlak a snížit tak riziko srdečních onemocnění.
Protizánětlivé účinky – antibakteriální a protizánětlivé látky obsažené v medvědím česneku pomáhají snižovat riziko zánětu v těle.
Pomoc při detoxikaci těla – medvědí česnek obsahuje síru, která pomáhá při detoxikaci těla a čištění jater.
Kdy a kde ho najdeme?
Nejčastěji v lužních listnatých lesích, spíše ve stínu. Listy jsou podobné jedovaté konvalince, ovšem pokud si k nim přičichnete, nemůžete se díky česnekovému aroma splést. Dá se také rozeznat podle květu, protože konvalinka má květy zvonečkovité, ale česnek medvědí má polokulovitý složený okolík. Nejčastěji vylézá ze země na přelomu března a dubna. Od té doby pak je venku zhruba 2-3 týdny, pak začne kvést a jeho aroma už není takové, po odkvětu zas zaleze do země.
Medvědí česnek je chráněný druh a jeho sběr je v České republice regulován zákonem. Pokud chcete sbírat medvědí česnek, musíte tak dodržovat následující pravidla:
Sbírat jej jen pro vlastní potřebu, povoleno je sbírat jen listy, nikoli kořeny. Sbírá se pouze tolik, kolik budete skutečně potřebovat, aby bylo zajištěno přežití druhu – není vhodné ostříhat celou rostlinku ale vždy jen pár listů.
Při sběru je třeba respektovat přírodní prostředí a nezasahovat do dalších rostlin či života zvířat.
V žádném případě nesbírejte nic, o čem si nejste jistí, že poznáte. Ideálně vyrazte s někým, kdo medvědí česnek pozná.
Jak ho zpracovat a kam všude ho použijete?
Medvědí česnek je nejlepší konzumovat co nejdříve po sběru, aby si udržel co nejvíce svých výživových hodnot a aroma. Pokud ho ale nechcete ihned spotřebovat, existují způsoby, jak ho lze skladovat.
Můžete jej dát do uzavíratelné nádoby, kterou dáte do lednice, v té vydrží až týden, ale jeho aroma se postupně vytrácí. Nasekaný česnek také můžete uložit do mrazáku. Tam vydrží o dost déle. Stejně jako jiné bylinky je možné medvědí česnek usušit. Listy se omyjí a nechají usušit na vzduchu nebo v sušičce na bylinky. Usušené listy se poté mohou uložit do uzavřené nádoby a skladovat na suchém a temném místě. Sušený medvědí česnek si udržuje svou chuť a vůni, ale ztrácí část svých živin.
A co potom s ním? Využít ho můžete při přípravě spousty pokrmů:
Pesto – medvědí česnek se skvěle hodí do pesta, které můžete použít na těstoviny, bagety nebo jako dip. Stačí smíchat medvědí česnek s olivovým olejem, sýrem, ořechy a solí a rozmixovat.
Polévky a omáčky – bylinku můžete přidat do polévek a omáček, aby jim dodala výraznou chuť. Pokud hledáte jednoduchou a zdravou polévku, zkuste medvědí česnek vařit s bramborami, cibulí a vývarem.
Saláty – medvědí česnek se také skvěle hodí do salátů. Stačí ho nasekat a přidat k ostatním ingrediencím, jako jsou rajčata, papriky, cibule a dresink.
Pečení – medvědí česnek můžete také použít při pečení, například jako náplň do chleba nebo do slaných koláčů.
Marinády a koření – dá se také použít jako marináda pro maso nebo jako koření při přípravě různých jídel.
Receptů s medvědím česnekem je spoustu, ale jak už víte nejlépe si ho vychutnáte zasyrova. Nakrájejte listy třeba do vajíčkové pomazánky. Nebo si jednoduše namažte chleba máslem či čerstvým sýrem, lehce osolte a navrch položte klidně celé medvědí listy. Přidat jej můžete i do bramboráků.
Pranostiky:
Mokrý březen od rolníků nenáviděn.
Na déšť březnový nanásleduje požehnání boží.
Mnoho dešťů březnových - hubené léto.
Jak prší v březnu, tak také v červnu.
Hřmí-li v březnu, tak také v červnu.
Kolik mlh v březnu k nebi stoupá, tolik bude ještě mrazů po velikonocích.
Mlha v březnu znamená za 100 dní bouřku.
Březnové mlhy - za 100 dní déšť.
Kolik březnových mlh, tolik lijavců v roce.
Suchý březen, mokrý máj, bude humno jako ráj.
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky kde si můžete přečíst například:
Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
Co jíst v postním období? Brambory!
Na svatého Řehoře čáp letí od moře
Co jste možná nevěděli o kávě?
(Ne)Obyčejný ocet - kde všude jej použít?
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.