Mléčná rýže s třešněmi
Mléčná rýže je oblíbena napříč generacemi. Většinou si ji však kupujeme hotovou jako druh jogurtu – bez příchutě nebo s různými druhy ovocných či čokoládových příchutí. Její příprava ale není vůbec složitá. A s čím jiným si ji připravit než s pravým symbolem léta – třešněmi, které se pomalu, ale jistě začínají červenat.
Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský a bezlepkový recept
Suroviny na 4 porce:
Na mléčnou rýži:
200g mléčné rýže
600ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
70g cukru
1 lžíce másla
Na třešňový přeliv:
500g třešní
500ml třešňového džusu
1 lžička solamylu
100g cukru
Na dochucení dle chuti například skořice nebo kakao, na zdobení lze použít lístky máty.
Výživové údaje na jednu porci:
2985 kJ/713 kcal; sacharidy 132g; tuky 15g; bílkoviny 10g
Postup:
Příprava mléčné rýže:
Odvážíme si požadované množství rýže (poměr mléka a rýže je 1:3, tzn. na každých dalších 100 gramů rýže 300 mililitrů mléka), kterou propláchneme ve vodě. Necháme okapat. V hrnci si rozpustíme lžíci másla. Nenechte máslo, aby se připálilo! Po chvíli přidáme okapanou rýži a opékáme ji na mírném ohni asi 3 minuty. Přidáme dužinu vyškrábanou z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, 3 – 4 lžíce cukru (Vrchovatá lžíce = cca 20 gramů krupicového cukru), špetku soli a zalijeme to připraveným plnotučným mlékem. Vaříme na mírném ohni po dobu 20-30 minut dokud není rýže do krémova vařená. (Doba vaření závisí na typu rýže, vždy se držte pokynů uvedených na obale.)
Příprava třešňového přelivu:
Než se nám rýže uvaří připravíme si třešně. Všechny třešně zbavíme stopek, propláchneme je ve vodě a vypeckujeme je. Do hrnce si dáme vařit třešňový džus se zbylým množstvím cukru. Připravíme si lžičku bramborového škrobu – solamylu. Tu smícháme se lžičkou studené vody a vmícháme do vařícího třešňového džusu. Za stálého míchání necháme povařit na mírném ohni 5 minut. Poté si vzniklou omáčkou přelejeme připravené třešně a dobře promícháme. Na hotovou rýži nandáme třešně s omáčkou a dozdobíme skořicí a mátou. Jídlo lze podávat za tepla i za studena. Jako dezert, ale i jako hlavní chod.
TIP: Třešně lze nahradit i jiným ovocem. Rýže chutná skvěle například i s jahodami. Ty stačí umýt, odstranit stopky a rozčtvrtit a podávat za studena nebo rozmačkat a chvilku povařit v hrnci s cukrem a podávat za tepla. Oblíbené jsou i varianty pouze se skořicí nebo s čokoládou, kterou stačí nasekat a přidat do připravené rýže.
Základní recept na mléčnou rýži zůstává pořád stejný.