Mlsání zdravě a vegansky: Ovesné sušenky a palačinky
První měsíc v roce je plný předsevzetí. Mezi ta nejčastější předsevzetí bezesporu patří začít jíst zdravěji, případně začít s hubnutím. Pokud i vy máte předsevzetí a zatím jste vytrvali můžete mít radost, už jste to zvládli dva týdny. Důležité je vydržet. A co dělat když chcete jíst zdravě a rádi byste něco sladkého? Jak už jsme psali v našem posledním receptu na veganské chilli con carne, měsíc leden je označován jako veganuary – měsíc veganství. Chceme-li tedy jíst zdravě můžeme určitě vyzkoušet tyto veganské recepty. Většinou se jedná o zdravější a vyváženější verzi známých a oblíbených receptů. Zdravé, snadné, veganské a ještě k tomu výtečné. To je popis našich dnešních receptů. A jaké to vlastně jsou? Připravíme si veganské ovesné sušenky a také se podíváme na lahodně nadýchané palačinky.
Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Doba přípravy: 100 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 25 minut)
Obtížnost: Snadné
Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.
Suroviny na cca 20 sušenek:
170 g veganského margarínu
170 g třtinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 lžíce jablečného pyré
3 lžíce ovesného nápoje, nebo jakéhokoliv rostlinného mléka
150 g extra jemných ovesných vloček
100 g pšeničné hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
80 g čokoládových kapiček
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 682/ 163 kJ/ kcal (*8%); sacharidy 20 g (*8%); bílkoviny 2 g (*4%); tuky 8 g (*11%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Margarín, cukr a vanilkový cukr dohromady vyšleháme ručním mixérem s metlami do nadýchané pěnové hmoty. K tomu přidáme ovesný nápoj a jablečné pyré. Důkladně promícháme. V další misce smícháme sypké suroviny – ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přidáme špetku soli. Promícháme a přidáme postupně pěnovou hmotu. Poté co máme všechny suroviny dobře smíchané přidáme čokoládové kapičky a přikryté dáme na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím si dáme předehřát troubu na 190 stupňů horní/spodní ohřev nebo pokud máme horkovzdušný program tak stačí na 170 stupňů. Připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Po hodině vyndáme těsto z lednice a dvěma lžícemi nabíráme asi 20 stejně velkých kuliček, které dáme na plech. Pokud máme doma naběračku na zmrzlinu můžeme ji na nabírání a tvarování těsta použít. Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut dozlatova. Po vyndání necháme asi 15 minut sušenky na plechu zchladnout a zcela vychladnou necháme na mřížce.
Banánové palačinky
Doba přípravy: zhruba 45 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 20 minut)
Obtížnost: Snadné
Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.
Suroviny na 4 porce:
Na palačinkové těsto:
2 zralé banán
1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
250 g špaldové mouky
250 ml mandlového nápoje
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
50 gramů třtinového cukr
špetka soli
K podávání:
300 g oblíbeného ovoce (maliny, borůvky, jahody, banán)
javorový sirup dle chuti
Na pečení:
kokosový olej
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1712/ 409 kJ/ kcal (*20%); sacharidy 92 g (*38%); bílkoviny 10 g (*20%); tuky 1 g (*1%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Banány oloupeme a v misce rozmačkáme na kaši pomocí vidličky. K rozmačkaným banánům přidáme dužinu vydlabanou z vanilkového lusku nebo vanilkovou pastu a pořádně promícháme. Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva, přidáme cukr, banánové pyré a mandlové mléko. Vše důkladně promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. V předehřáté pánvi rozehřejeme kokosový olej a naběračkou na ní lijeme těsto. Pečeme na mírném ohni dozlatova z obou stran. Obracíme je jakmile se na povrchu začnou tvořit malinké bublinky. Podáváme s oblíbeným ovocem, které předtím zbavíme stopek a umyjme. Přeléváme javorovým sirupem.