Mrkvové nudle
Zeleninové nudle vyrobené z mrkve a jiné zeleniny jsou v módě, pokud jde o dietu s ohledem na sacharidy. Náš recept na mrkvové těstoviny dokazuje, že chuť a požitek nezůstávají pozadu.
Doba přípravy: 45 minut (30 minut aktivní pracovní doby)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 559 kcal /2341 kJ
Suroviny na 4 porce:
Na masovou omáčku:
400 g mletého masa
1 vejce
1 stroužek česneku
1 kousek zázvoru
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice
1 lžička mleté papriky, sladké
2 lžíce řepkového oleje
2 lžíce zeleninového vývaru
250 ml pasírovaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička kari
špetka cukru
špetka soli
špetka pepře
4 lžičky sezamu
koriandr
Na mrkvové nudle:
1 kg mrkve
svazek jarní cibulky
200 g celeru
2 lžíce řepkového oleje
špetka soli
špetka pepře
Pokud máte spiralizér na zeleninu tak vám přípravu nudlí usnadní, ale nudle lze připravit i bez něj.
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 559 kcal /2341 kJ (*28 %); sacharidy 27 g (*10 %); bílkoviny 30 g (*60%); tuky 36 g (*51 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na mrkvové nudle oloupeme mrkev, odřízneme konce a nakrájíme na nudličky nebo použijeme spiralizér. Jarní cibulky omyjeme, odkrojíme kořeny a konce a nakrájíme na šikmé plátky. Celer omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Pokračujeme přípravou masové omáčky – dáme do misky mleté maso a rozklepneme na něj vejce. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Zázvor oloupeme a nastrouháme s kůrou. Do mletého masa vmícháme zázvor a česnek s vejcem.
Sojovou omáčku, hořčici a papriku smícháme dohromady, vmícháme do mletého masa. Z mletého masa vytvarujeme 12 malých kuliček. V rozpálené pánvi rozehřejeme řepkový olej a masové koule opékáme ze všech stran na středním plameni 6–7 minut.
Zeleninový vývar rozpustíme ve 100 ml vlažné vody. Zeleninový vývar smícháme s pasírovanými rajčaty a rajčatovým protlakem a nalijeme na masové kuličky. Vaříme 5 minut na mírném ohni. Dochutíme kari, cukrem, solí a pepřem.
Mezitím na velké pánvi rozehřejeme řepkový olej. Přidáme mrkvové nudle a celer a za občasného promíchání restujeme 3–4 minuty. Přidáme jarní cibulku a sezamová semínka a na mírném ohni restujeme další 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme. Mrkvové nudle naaranžujeme na talíře, přelijeme masovou omáčkou a koriandrem a podáváme
Pokud patříte k milovníkům těstovin, ale z nějakého důvodu ty normální nemůžete, zeleninové je nahradí a uvidíte, že si i tak pochutnáte.
Malým tajemstvím našeho receptu na mrkvové nudle je mnoho použitých příchutí. Jarní cibulka, celer, česnek, zázvor, koriandr a kari zajišťují intenzivní, orientální chuť. Spolu s mletým mase a křupavými zeleninovými nudlemi se pokrm stává mnohem více než jen alternativou nudlového pokrmu. Nejen mrkev se však hodí ke zpracování na špagety. Zkusit můžete i cuketu nebo kedlubny. Pokud potřebujete do dětí dostat více zeleniny uvidíte, že s těmito variantami těstovin to půjde snadno. Důležité pro všechny druhy zeleninových nudlí: nešetřete kořením! Omáčka na těstoviny, přílohy a zálivka nutně potřebují výraznou chuť.
Pranostiky:
Pakli mokrý a zimavý duben, jest úroda na víno.
Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy.
Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň.
Mokrý duben - hojnost ovoce.
Je-li v dubnu teplý déšť, hojné požehnání jest.
Duben hojný vodou - říjen vínem.
Jaký duben - takový říjen.
Když dubnový vítr do stodoly fučí, po žních díru nenajde.
Hrom v dubnu - dobrá novina, mráz květů více nepostíná.
Je-li v dubnu krásně a povětří čisté, bude květen nepříjemný jistě.
Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.
Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší.
Co duben našetří, to květen spálí.
Když jest plný Měsíc a není oblaky zastřený, tedy vždy stahuje stromový květ, takže se zadusí.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.