Nejčastější mýty o instantní kávě
Ranní šálek kávy je neodmyslitelnou součástí dne velkého množství lidí. Ne každý si však svoji dávku kofeinu vychutnává stejným způsobem. V posledních několika letech se objevil trend kávového hipsterství a „snobství“. Díky tomu se někteří milovníci kávy ostýchají pít instantní variantu tohoto nápoje. Ano, čerstvě pražená a umletá kávová zrna vytvářejí skvělý chuťový zážitek, ale i instantní káva dokáže vykouzlit osvěžující šálek, který vás nabudí na celý den. Pojďme si společně projít a vyvrátit několik často omílaných mýtů o instantní kávě, které jí zcela zbytečně kazí pověst.
Instantní káva je moderní výmysl bez chuti
Káva se může chlubit více než tisíciletou tradicí napříč kontinenty, ovšem i její instantní verze má relativně hluboké kořeny. První instantní káva byla vyrobena v Británii v roce 1771. Nazývala se „kávová směs“ a měla patent udělený britskou vládou. První americká instantní káva byla vytvořena v roce 1851. Byla používána během občanské války a experimentální „koláče“ instantní kávy byly rozděleny do dávek vojákům. Podoba dnešní instantní kávy je ovlivněna především firmou Nescafé, která přišla s variantou granulované kávy v roce 1938.
Chuťově záleží na vybrané značce. Kvalitní instantní káva se vyrábí z dobře vybraných kávových zrn úplně stejně jako klasická zrnková káva. Pro vytvoření kávového prášku je potřeba nejdříve vytvořit extrakt (silné kávové chuti) a poté jej zbavit nadbytečné vlhkosti. K tomu dochází 2 způsoby:
- Sušení rozprašováním: Kávový extrakt se nastříká na horký vzduch, který rychle vysuší kapičky a promění je na jemný prášek nebo malé kousky
- Sušení vymrazováním: Kávový extrakt je zmrazen a nakrájen na malé fragmenty, které jsou poté sušeny při nízké teplotě ve vakuu
Instantní káva obsahuje méně kofeinu
Opět záleží na značce, kterou preferujete. Některé instantní kávy naopak obsahují několikanásobně více kofeinu v jedné dávce a nabudí vás tedy ještě více než zrnková káva. Pravdou však je, že se vyplatí pozorně číst složení kávy. Instantní kávy mohou obsahovat aditiva v podobě cikorky či fíkového prášku, které vás moc nepovzbudí, ale mohou podpořit její chuť. Občas výrobci také přidávají ke kávě aroma, ale to jenom zvyšuje požitek z pití. Na samotnou kvalitu produktu nemá přidaná vůně vliv.
Instantní káva se vyrábí chemicky a není zdravá
V první sekci jsme si již osvětlili, že výroba instantní kávy se zakládá na přirozené manipulaci s extraktem z kávových zrn. Rozhodně tedy žádná magie ani nezdravé chemické procesy. V dobré instantní kávě dostanete pouze to, co by vám dodala ta zrnková. Z hlediska zdraví se instantní a zrnková káva neliší, poskytují tedy stejné benefity i nesou stejná rizika:
- Obsah kofeinu v kávě může zlepšit funkci mozku
- Kofein zrychluje metabolismus a pomůže vám spalovat více tuků
- Káva může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu (s minimem cukru, samozřejmě)
- Káva a kofein mohou snížit riziko onemocnění jater, jako je cirhóza a rakovina
- Všeho moc ale škodí a příliš mnoho kofeinu může způsobit úzkost, narušení spánku, neklid, podráždění žaludku, třes či rychlý srdeční rytmus
Opravdu kvalitní instantní káva z naší nabídky
Toužíte po šálku skvělé instantní kávy? Tak vyzkoušejte jeden z produktů z našeho e-shopu:
Krüger Cappuccino Original classico 500g
Vynikající cappuccino s krémovou pěnou pro milovníky kávy, kteří se chtějí nechat po ránu rozmalovat.
Ideální osvěžení pro horké dny. Ledová káva s vyváženou moka příchutí, kterou lze připravit během chvilky.
Excelentní instantní originální káva špičkové kvality z Německa. Šetrné sušení mrazem pomáhá uchovávat jedinečné aroma kávy.
Amaroy Express Kaffee bezkofeinová instantní káva 100g
Vynikající volba pro ty, kteří si chtějí užít osvěžující chuť kávy, ale nemohou nebo nechtějí přijímat velké množství kofeinu.