Německý eintopf se zelím
Kysané zelí je oblíbené nejen u nás ale i v sousedním Německu. V naší kuchyni jej využijeme především při přípravě tradičního vepřo-knedla-zela, zelných placek, segedínského guláše nebo zelňačky. Němci jsou při jeho přípravě kreativnější. Zkuste tento rychlý recept, který kombinuje kysané zelí s rajčatovou omáčkou. Zelí bychom měli zařadit do svého jídleníčku, protože má četné výhody – obsahuje vitamíny C, B6, A, také je zdrojem vápníku, hořčíku, železa a vlákniny. Připravit si ho můžete klidně i doma. Pokud si ho koupíte stačí ho jen prohřát, jinak můžete použít čerstvé zelí, které budete vařit asi tak 20 minut.
Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 562 kcal /2353 kJ
Suroviny na 4 porce:
Ingredience:
1 červená cibule
250 g brambor
1 lžíce olivového oleje lisovaného za studena
400 ml hovězího vývaru
400 ml pasírovaných rajčat
400 ml zeleninového vývaru
1 mrkev
100 g šunka/klobásy/uzeného
150 g kysaného zelí
pepř
sůl
2 lžíce petrželky, ploché
K podávání:
12 plátků oblíbené bagety
100 g smetanového sýra
1 stroužek česneku
1 lžíce bazalky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2353 kJ/ 562 kcal (*28 %); sacharidy 74 g (*28 %); bílkoviny 28 g (*56 %); tuky 17 g (*24 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme nadrobno.V hrnci necháme rozehřát olej a poté přidáme brambory a cibuli a opékáme asi 5 minut dozlatova.Poté zalijeme vývarem,přídáme pasírovaná rajčaty, kysané zelí a zeleninovým vývar. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.Mezitím si nakrájíme mrkev a šunku a přidáme je do hrnce, vaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí a pepřem. Připravíme si k tomu plátky bagety, které potřeme smetanovým sýrem, do kterého jsme si utřeli česnek.
Při dochucování můžete experimentovat se solí a pepřem, kmínem, fenyklem, tymiánem, majoránkou nebo libečkem: Tyto bylinky nejen dodají vašemu pokrmu šmrnc, ale takého učiní stravitelnějším.
V rubrice Blog a recepty, naleznete spoustu dalších zajímavých receptů a inspirace. Na podzim pro vás vybíráme:
Podzimní dezert s ořechy 2x jinak