Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Německý eintopf se zelím

Kysané zelí je oblíbené nejen u nás ale i v sousedním Německu. V naší kuchyni jej využijeme především při přípravě tradičního vepřo-knedla-zela, zelných placek, segedínského guláše nebo zelňačky. Němci jsou při jeho přípravě kreativnější. Zkuste tento rychlý recept, který kombinuje kysané zelí s rajčatovou omáčkou. Zelí bychom měli zařadit do svého jídleníčku, protože má četné výhody –  obsahuje vitamíny C, B6, A, také je zdrojem vápníku, hořčíku, železa a vlákniny. Připravit si ho můžete klidně i doma. Pokud si ho koupíte stačí ho jen prohřát, jinak můžete použít čerstvé zelí, které budete vařit asi tak 20 minut.

Doba přípravy:  35 minut 

Obtížnost: Snadné 

Kalorií na porci: 562 kcal /2353 kJ

Suroviny na 4 porce:

Ingredience:

1 červená cibule

250 g brambor

1 lžíce olivového oleje lisovaného za studena

400 ml hovězího vývaru

400 ml pasírovaných  rajčat

400 ml zeleninového vývaru

1 mrkev

100 g šunka/klobásy/uzeného

150 g kysaného zelí

pepř

sůl

2 lžíce petrželky, ploché

K podávání:

12 plátků oblíbené bagety

100 g smetanového sýra

1 stroužek česneku

1 lžíce bazalky

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2353 kJ/ 562 kcal (*28 %); sacharidy 74 g (*28 %); bílkoviny 28 g (*56 %); tuky 17 g (*24 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme nadrobno.V hrnci necháme rozehřát olej a poté přidáme brambory a cibuli a opékáme asi 5 minut dozlatova.Poté zalijeme vývarem,přídáme pasírovaná rajčaty, kysané zelí a zeleninovým vývar. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.Mezitím si nakrájíme mrkev a šunku a přidáme je do hrnce, vaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí a pepřem. Připravíme si k tomu plátky bagety, které potřeme smetanovým sýrem, do kterého jsme si utřeli česnek. 

Při dochucování můžete experimentovat se solí a pepřem, kmínem, fenyklem, tymiánem, majoránkou nebo libečkem: Tyto bylinky nejen dodají vašemu pokrmu šmrnc, ale takého učiní stravitelnějším. 

 

V rubrice Blog a recepty, naleznete spoustu dalších zajímavých receptů a inspirace.  Na podzim pro vás vybíráme: 

Podzimní dezert s ořechy 2x jinak 

Dýňové tarte flambée 

Čokoládové brownies s jablky a karamelem

Zvěřinový guláš se zeleninou

Jak posílit imunitu

Podzim je tu!

Houby: Mýty a zajímavosti     

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz