Okurková polévka
Léto je v plném proudu, a to teplo bývá občas úmorné. Je ten nejlepší čas vyzkoušet přípravu studené polévky. Okurek je v téhle době plno ať už na pultech obchodů či doma na zahradě či ve skleníku. Nabízí se otázka co nimi? Okurkových salátů se člověk brzy přejí, zkuste proto tento recept na trochu netradiční studenou okurkovou polévku s jogurtem, koprem a lososem. Vynikající nízkosacharidové osvěžení pro horké dny.
Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Polévka:
500g okurky (odpovídá přibližně 2 kusům střední velikosti)
400g bílého jogurtu
3 stroužky česneku
kopr
máta
sůl
voda dle potřeby
Plněná okurka:
100g filet z lososa
lžíce citronové šťávy
100ml smetany
kopr
2 menší okurky
Dle chuti: Oříšky, ředkvičky
Výživové údaje:
1172kJ/280kcal; sacharidy 22g; tuky 16g; bílkoviny 11g
Postup:
Filet z lososa nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Poté je zakapeme citronovu šťávou, osolíme a opepříme a dáme do mrazáku na 10 minut. Po 10 minutách rybu vyndáme a rozmixujeme ji společně s dobře vychlazenou smetanou. Do této směsi pak dáme najemno nakrájený kopr a dokořeníme dle chuti. Směs dáme odpočinout do lednice. Okurky na plnění omyjte a na obou koncích jim odřízněte špičky. Ty ale schovejte! Nevyhazujte ani nejezte. Pomocí vykrajovače na jablka je vydlabejte tak, aby vám zůstaly takové trubičky. Ty pak pomocí například cukrářské zdobičky naplňte lososovou směsí. Obě okurky uzavřete “víčky” za pomocí párátek. Zabalte je do pečícího papíru nebo alobalu a na několika místech je propíchněte vidličkou. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Pravidelně otáčejte. Po uvedené době vyndejte z trouby a nechte zabalené vystydnout.
Okurky na polévku omyjeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme prolisované stroužky česneku a osolíme, opepříme a necháme chvilku odpočinout. Poté přidáme jogurt. Zdá-li se nám polévka moc hustá přidáme trochu vody. Vmícháme také olivový olej a nakrájený kopr. Takto připravenou polévku dáme vychladit do lednice. Mezitím si plněnou pečenou okurku nakrájíme na plátky. Okurkovou polévku podáváme dobře vychlazenou s plátky plněné okurky dozdobené mátou. Do polévky je možné přidat i drcený led, na plátky nakrájené ředkvičky nebo opražené ořechy.
TIP: Polévka chutná skvěle i s praženými ořechy. Ty si připravíme následovně: Do rozehřáté trouby na 160 stupňů dáme na plechu oříšky dle chuti. Vlašské, lískové ale třeba i arašídy. Pečeme 5 minut. Jsou-li oříšky se slupkou po 5 minut je vyndáme a promneme v utěrce abychom je slupky zbavili. Poté dáme na dalších 5 minut dopéct. Ještě teplé promícháme s olivovým olejem.
V naši nabídce najdete jak oříšky lískové …
G&G Lískové ořechy - celá jádra 200g
tak třeba i vlašské.