Pečeme doma – Díl 1:Chleba, houstičky a vegan bulky
Domácí pečení je momentálně v kurzu. Určitě jste zaznamenali ten boom toho, jak všichni zkouší doma péct chleba. Slova jako udržitelnost, soběstačnost a tzv. slow-food se dostávají do popředí a nahrazuje dříve tak populární fast foody a polotovary. Trendem je tedy připravit si vše doma, sami a z kvalitních surovin. Ne každému se však chce trávit v kuchyni tolik času, aby si připravil domácí chleba. Ne každý je zdatný natolik, aby vůbec zvládl přípravu. Přinášíme vám recepty ze kterých si vybere a zvládne je každý – některé jsou rychlé, jiné zas úplně jednoduché. V dnešním díle si připravíme domácí chleba, housky a veganské bulky.
Chleba bez hnětení
Příprava chleba bývá náročná, hlavně časově. Většina receptů vyžaduje znalosti techniky, které ne každý má. Práce se dá ulehčit ale bohužel ne uspěchat. Proto vám přinášíme tento jednoduchý i když trochu časově náročnější recept. Uvidíte, že tento chleba zvládnete levou zadní a že se opravdu vyplatí počkat.
Doba přípravy: 5 hodin, aktivní čas zhruba 45 minut
Obtížnost: Snadné, časově však náročné
Veganský recept bez laktózy
Suroviny na menší bochník:
půl kostky droždí
lžička cukru
lžička soli
350 ml vody
550 g pšeničné mouky (hladké nebo chlebové) + mouka na pomoučení pracovní plochy
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1034/ 247 kJ/ kcal (*12 %); sacharidy 54 g (*21 %); bílkoviny 8 g (*16 %); tuky 1 g (*1 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
V míse si smícháme droždí s cukrem, mícháme dokud nám nevznikne řídká kašička, potom k němu přilijeme 350 ml vlažné vody a prosejeme mouku se solí. Suroviny důkladně promícháme a vzniklé těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Potom těsto mokrýma rukama vyndáme z mísy a párkrát ho roztáhneme a opět přeložíme. Vložíme zpět do mísy a necháme další hodinu kynout.
Po vykynutí z těsta vytvarujeme kouli a dáme kynout do ošatky, případně do mísy vyložené lněnou utěrkou. Necháme další hodinu kynout.
Chleba můžeme péct v pekáči, v hrnci nebo na plechu. Pro nejlepší výsledek doporučujeme použít žáruvzdorný hrnec.
Po půl hodince závěrečného kynutí si předehřejme troubu na 250 °C a s troubou si předehřejeme i nádobu na pečení. Tu následně vyložíme pečicím papírem, přendáme na ni těsto a přiklopíme poklicí případně si můžeme pomoci alobalem. Pečeme na 250 asi půl hodinky a poté teplotu ztlumíme na 230, sejmeme poklici a pečeme dalších 15 minut. Po upečení necháme chleba vychladnout na mřížce aby se zespoda nezapařil a krájíme nejdříve po 30 minutách po vyndání z trouby.
Na závěr: Pokud nemáte doma čerstvé droždí lze jej nahradit droždím sušeným Pokud nemáte hladkou mouku, nebo chcete prostě použít jinou lze použít i špaldovou nebo žitnou mouku. V závislosti na druhu mouky však je nutné upravit trochu i poměr vody, protože každá mouka je jinak “savá” – žitná mouka vypije víc vody než pšeničná. Pokud nemáte čas na přípravu – Bohužel tady u tohoto receptu vám nepomůže nic, zkrátka to zkuste jindy. Protože jediná věc co nejde uspíšit je proces kynutí.
Skyr houstičky
Určitě znáte těsta s jogurtem nebo podmáslím. Tyto houstičky se připravují ze skyru – islandského mléčného výrobku podobnému tvarohu a jogurtu. Tento produkt je velmi bohatý na bílkoviny. Až vyzkoušíte tento recept na houstičky z něj, nebudete chtít jiné.
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 1,5 hodiny, aktivní pracovní doma 20 minut, pečení 25 minut
Vegetariánský recept
Suroviny na 12 houstiček:
500 g hladké pšeničné mouky
půl lžičky soli
2 balíčky prášku do pečiva
2 vejce
400 g skyru
Podle chuti: Semínka vlastního výběru – sezam, dýně, slunečnice
Výživové údaje:
Energetická hodnota 708/ 169 kJ/ kcal (*8 %); sacharidy 33 g (*13 %); bílkoviny 8 g (*16 %); tuky 1 g (*1 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Do mísy si prosejeme mouku, sůl a prášek do pečiva a dobře promícháme. Poté přidáme vejce a skyr a mícháme dokud nevznikne hladké těsto. To rozdělíme na 12 dílů a lehce pomoučenýma rukama z nich vytvarujeme bulky. Ty vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a necháme 45 minut přikryté odpočnout. Mezitím si dáme troubu předehřát na 200 stupňů. Potom co máme předehřátou troubu můžeme povrch těsta naříznout do kříže ostrým nožem a posypat oblíbenými semínky. Pečeme 20-25 minut do zlatova.
Veganské kynuté bulky
Veganský měsíc leden ještě není u konce a tak vám přinášíme další recept na veganský pokrm. Většina chlebů, včetně toho našeho v dnešním článku, je veganská. Housky už však ne vždycky. Zkuste proto tento recept a uvidíte, že i bulky můžou být chutné i bez použití živočišných produktů.
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 2 hodiny, aktivní pracovní doba 25 minut
Veganský recept
Suroviny na 12 bulek:
1/2 kostky droždí
1 lžička třtinového cukru
300 g pšeničné hladké mouky
200 g špaldové hladké mouky
350 ml vody
1 a půl lžičky soli
50 ml olivového oleje
Výživové údaje:
Energetická hodnota 762/ 182 kJ/ kcal (*9 %); sacharidy 31 g (*12 %); bílkoviny 4 g (*8 %); tuky 4 g (*6 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
V míse si utřeme droždí se lžičkou cukru do řídké kašičky, přidáme 350 ml vlažné vody a přidáme mouku, sůl a olej. Na pomoc povolejte kuchyňského robota a míchejte asi 5 minut na středním stupni výkonu. Poté přendáme těsto do pomoučené nádoby a přikryté utěrkou necháme asi hodinu a půl kynout při pokojové teplotě. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Na dno trouby si dáme pekáč s vodou.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme z něj bulky. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut, po 10 minutách ztlumíme troubu na 200 a pečeme dalších 15 až 20 minut do zlatova.
Pečivo můžete posypat před pečením hrubozrnnou solí, kmínem, mákem nebo oblíbenými semínky.
Pečivo chutná nejlépe první den. A nejlépe chutná s vodnou přílohou.
Z naši nabídky vám doporučujeme k pečivu podávat výtečné německé paštiky s velkým podílem masa.
Vyzkoušejte: