Pečeme doma – Díl 2: Bagel, hamburgerová bulka a tipy jak pečivo uchovávat
Od fast foodu k tak zvanému slow stravování. Všichni známe hamburgery z řetězců rychlého občerstvení, kdy je maso vloženo mezi gumové cosi. Pokud si však připravujete burgery doma, je škoda je zkazit koupenou houskou. Vyhraďte si proto raději více času na přípravu oběda či večeře a připravte si hamburgerové bulky podle našeho receptu.
Hamburgerové bulky
Doba přípravy: 2 hodiny (aktivní pracovní doba cca 30 minut)
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na základ těsta:
20 g pšeničné hladké mouky
60 ml mléka
35 ml vody
Na dokončení těsta:
100 ml mléka
320 g pšeničné hladké mouky
9 gramů suchého droždí
25 gramů cukru
1 vejce
55 gramů másla
1 lžička soli
1 lžička slunečnicového oleje
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 lžíce sezamových semínek
Výživové údaje:
Energetická hodnota 2223/ 531 kJ/ kcal (*27 %); sacharidy 75 g (*29 %); bílkoviny 15 g (*31%); tuky 21 g (*30 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Připravíme si základ těsta, v malém hrnci si smícháme mouku s vodou, cílem je kašička bez hrudek, poté za stálého míchání vlijeme mléko a zahřejeme. Odstavíme z plotny a před dalším zpracováním necháme vychladnout.
Poté si připravíme kvásek, vlažné mléko smícháme s droždím a cukrem a počkáme dokud se nevytvoří bublinky, odležet na teplém místě. To bude trvat asi 10 minut.
Mouku, vejce a máslo si ušleháme metličkou. Do této směsi pomalu vmícháme již zchladlý základ těsta, sůl a kvásek. Vše důkladně prohněteme v míse dokud se těsto neodlepuje od mísy. Těsto přendáme do misky vymazané olejem a necháme kynout při pokojové teplotě asi hodinu. Misku zakryjeme čistou utěrkou. Po vykynutí lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme jej na 4 stejné díly. Ty vytvarujeme do kouličky a přendáme na pečícím papírem vyložený plech. Necháme znovu zakryté asi 20 minut kynout. Předehřejme si troubu na 160 stupňů a před pečením potřeme žloutkem s mlékem a posypeme semínky. Pečeme 15 minut do zlatova.
(Obložené) Bagely
Doba přípravy: 2 hodiny (aktivní pracovní doba cca 55 minut)
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
23 gramů cukru
2 balíčky suchého droždí
500 g pšeničné hladké mouky
6 gramů soli
1 lžíce oleje
320 ml vody
Na potření:
1 lžička česnekových vloček
1 lžička cibulových vloček
1 lžička sezamu
1 lžička černého sezamu
1 lžička máku
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1 vejce
Podle chuti:
Avokádo, smetanový sýr, rajče, ledový salát,
Výživové údaje:
Energetická hodnota 3082/ 736 kJ/ kcal (*37 %); sacharidy 121 g (*47 %); bílkoviny 22 g (*44%); tuky 21 g (*30 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Připravíme si kvásek z 320 ml vlažné vody, cukru a suchého droždí a necháme ho asi 10 minut vzejít.
Do mísy nasypeme mouku a sůl, přidáme vzešlý kvásek a vše vypracujeme v hladké těsto. To vložíme od mísy vymazané olejem a necháme asi hodinu kynout. Potom těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, které vytvarujeme do kuliček. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky důlek a necháme kynout dalších deset minut. Předehřejeme si troubu na 250.
Mezitím si dáme vařit vodu do hrnec a poté co začne vřít v ní vykoupeme bagely, z každé strany minutu. Poté je přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Na polevu smícháme česnek, cibuli, světlý sezam, tmavý sezam, mák a sůl v misce s rozšlehaným vejcem. Touto směsí bagely potřeme a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.
Poté je vyndáme a necháme vychladnout, po vychladnutí plníme dle chuti. Představivosti se meze nekladou ať už v případě přípravy posypky, kam klidně přijdete semínka dle chuti, tak v případě náplně- klidně si do bagelu připravte vajíčka, oblíbenou šunku, zkrátka vše co máte rádi.
Jak správně skladovat pečivo?
Cílem je samozřejmě, aby nám pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé. Proto je důležité dodržovat následující zásady:
Pečivo uchovávejte při pokojové teplotě 18 °C.
Vyhněte se igelitovým sáčkům, zejména je-li pečivo ještě teplé. Zapařilo by se a podlehlo by rychleji zkáze, potažmo plísni.
Pečivo balte do čisté utěrky nebo látkových pytlíků.
Podpořit výdrž může i uchovávání v nádobách určených pro pečivo, které je však důležité pravidelně čistit octovým roztokem.
Pečivo nevystavujte světlu a přímému proudění vzduchu.
Přesto, že domácí pečivo je rozhodně chutnější někdy na něj zkrátka není čas, pro tyto případy mějte doma vždy pečivo k rozpečení, které budete mít vždy čerstvé a hotové raz dva. Z naší nabídky pečiva vám doporučujeme:
G&G Mix houstiček k dopečení 540g
G&G Bagetky k dopečení 4ks, 300g
Edeka bezlepkové houstičky k dopečení, 240 g
Někdy se naopak, a je to ten častější případ, stane, že nám pečivo zůstane. Podívejte se na náš článek Jak zužitkovat starší pečivo a uvidíte, že i tento problém se stane minulostí.