Pečený čaj
Venkovní teploty klesají a zima se nezadržitelně blíží. Není nic lepšího než se zahřát teplým nápojem a co takhle si připravit domácí pečený čaj? Tento originální nápoj z čerstvého ovoce nejenom zahřeje, ale také potěší chuťové buňky. Navíc můžete připravit větší množství a vytvořit z něj originální ručně dělaný dárek.
Pokud vás již omrzelo pít klasické pytlíkové či sypané čaje, zkuste tuto zajímavou alternativu. Pečený čaj můžete sice zakoupit v obchodě, ale pokud si ho připravíte doma, bude to nejen levnější, ale také zdravější, protože budete mít plnou kontrolu nad jeho obsahem, bez zbytečných chemikálií.
Co to vlastně pečený čaj je?
I když pečený čaj neobsahuje listy z čajovníku, stále je oblíbený pro svou lahodnou chuť. Naše babičky ho znaly a v posledních letech se znovu těší velké oblibě. Jeho příprava je jednoduchá – používá se libovolné ovoce, ideálně kombinace sladkého a kyselého, a dochucuje se různým kořením, sirupem, cukrem, medem nebo dokonce rumem či ovocnými likéry.
Výhody pečeného čaje
Bez zbytečné chemie: Domácí pečený čaj je stoprocentně přírodní, bez dochucovadel, konzervantů a barviv. Neobsahuje ani kofein či tein, což ho činí vhodným pro všechny věkové kategorie, včetně dětí, těhotných žen a pro pití před spaním.
Skladování: Jeho jednoduchá příprava a skladování z něj dělají ideálního společníka na dlouhé zimní večery. Stačí si udělat větší várku a uskladnit ji do špajzu. Případně připravený čaj můžete zavařit při 80°C na 20 minut.
Dárek: Pečený čaj je skvělým ručně dělaným dárkem. Připravte si čaj na míru pro své nejbližší, vložte ho do pěkné sklenice a udělejte jim radost originálním dárkem.
Rakytníkový pečený čaj se zázvorem:
2 kg rakytníku
10 cm zázvoru
5 badyánů
15 hřebíčků
Med podle chuti
Oloupejte a nastrouhejte zázvor, promíchejte ho s rakytníkem, přidejte koření a med. Péct 15 minut při 200 °C, občas promíchejte a naplňte do sklenic.
Pečený čaj ze švestek, jablek a hrušek:
2 kg ovoce (jablka, hrušky, švestky)
4 lžíce medu
1,5 lžičky skořice
5 hřebíčků
Šťáva z jednoho citronu
Ovoce nakrájejte, promíchejte s medem, kořením a citronovou šťávou. Péct 40 minut při 180 °C, občas promíchejte a pak naplňte do sklenic.
Pečený čaj z lesního ovoce:
2 kg lesního ovoce
4 lžíce medu nebo 300 g cukru
10 hřebíčků
1 lžička skořice
150 ml rumu
Ovoce s kořením pečte 10 minut při 190 °C, přidejte rum s cukrem a pečte dalších 20 minut. Naplňte do sklenic ještě teplé.
Pečený čaj s citrusy a rumem
Pečený čaj s citrusy a rumem je nekonvenční alternativou k tradičnímu svařáku a zároveň skvělým dárkem pro vaše nejbližší. Plný osvěžujících citrusů, aromatického koření a především hřejivého rumu, tento nápoj vás okouzlí svým jedinečným směrem. Během pouhých 60 minut ho můžete mít připravený, a recept poslouží na 10 lahodných porcí, což je dost na pro celou rodinu. Jak rychle se vám bude chtít zahřívat, záleží jen na vás.
Ingredience:
1 kg citrusů
3 ks citronu
200g třtinového cukru
4 panáky rumu
3 ks skořice
15 ks hřebíčku
3 ks badyánu
špetka mleté vanilky
3 lžíce medu
Postup přípravy:
Všechny citrusy omyjte.
Citróny vařte v horké vodě asi 30 minut, dokud nezměknou. Tím se omezí hořkost kůry v čaji.
Ostatní citrusy oloupejte, zbavte bílých vláken a nakrájejte na stejně velké kousky. Také nakrájejte vychladlé citróny.
Připravte zapékací nádobu a přesuňte do ní všechny nakrájené citrusy. Přidejte třtinový cukr, med, vanilku, koření, 3 panáky rumu a směs dobře promíchejte.
Zaklopte nádobu víkem a pečte 30 minut na 220 stupňů. Následně směs promíchejte a dopečte dalších 15 minut bez víka.
Po upečení přidejte do čaje poslední panák rumu a promíchejte.
Připravte si 10 umytých malých sklenic a ještě vřelý čaj do nich přelijte. Zavíčkujte a utáhněte.
V hrnci položte starou utěrku a na ni umístěte všechny sklenice. Zalijte vodou do 3/4 sklenice.
Zavařujte na 80 stupňů po dobu 20 minut.
Opatřete hotový pečený čaj štítkem, abyste později nemuseli přemýšlet nad obsahem sklenice.
Hotový pečený čaj (pár lžiček na hrnek) stačí zalít horkou vodou, a máte skvělý horký nápoj, který vás dokonale nakopne po náročném dni. Skladujte v chladu a temnu, a vaše zavařeniny s čajem vydrží až 1 rok. Tento vánoční nápoj je nejen lahodný, ale i perfektním dárkem pro milovníky teplých a aromatických chutí.
Další recepty a inspiraci najdete v naši rubrice Blog a recepty. Už teď si můžete přečíst:
- Keltové a Vánoce, nebo spíš slunovrat?
- Vánoční filmy, které musíte vidět – Díl první: Filmy (ne)jen pro děti
- Adventní věnec
- Vánoční filmy, které musíte vidět – Díl druhý: Filmové komedie
- Vánoční cukroví na poslední chvíli
- Adventní kalendář
- Adventní období
- Vánoční pečení: Perníčky
- Jak naplánovat letošní svátky? Začněte už teď!
- Perníčky - vůně Vánoc
Přejeme Vám příjemné prožití vánočních svátků, chvíle pohody, klidu a radosti.