Pistácie a jejich využití v kuchyni

Pistácie zažívají obrovský boom. Nejde jen o oblíbené zobání při večerním posezení, ale také o hlavní ingredienci mnoha sladkých i slaných pokrmů. Pekaři plní své croissanty pistáciovým krémem, cukrárny nabízejí pistáciové dorty a kavárny experimentují s pistáciovými nápoji. Neodmyslitelnou součástí moderní gastronomie se staly pistáciové latté, horká čokoláda s pistáciovým přelivem nebo třeba lívance s jemným pistáciovým krémem. Přestože patří k dražším ořechům, jejich popularita stále roste a mnoho lidí si za jejich charakteristickou chuť rádo připlatí. Pokud však nechcete utrácet, můžete si pistáciové dobroty připravit i doma.

Pistácie jsou ceněné nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro bohatý obsah bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Obsahují důležité vitamíny, jako je B6, E a K, a minerály, včetně hořčíku, draslíku či železa. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i při redukční dietě. A co je nejlepší? Hodí se do sladkých i slaných jídel, což je činí neuvěřitelně univerzální surovinou. Ve slané kuchyni jsou pistácie skvělým doplňkem do salátů, omáček nebo pesta. Skvěle ladí s parmazánem, bazalkou a česnekem v domácím pistáciovém pestu, které lze využít na těstoviny, k masu nebo do sendvičů. Hodí se i jako křupavá složka do krémových polévek nebo jako součást obalovací směsi na maso a ryby.

Díky své máslové konzistenci lze pistácie rozmixovat na jemnou pastu a použít jako základ pro různé pomazánky nebo náplně. Jsou nejen chutné, ale také výživné, což z nich činí skvělou volbu pro zdravé vaření a pečení. Pojďme si představit několik receptů, ve kterých pistácie hrají hlavní roli.

Domácí pistáciový krém

Tento jemný pistáciový krém se skvěle hodí jako pomazánka na pečivo, náplň do dortů nebo jako sladká pochoutka na lžičku.

Ingredience:

  • 100 g nesolených pistácií
  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g másla
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 80 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Pistácie rozmixujte na hladkou pastu.

Bílou čokoládu nasekejte a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte máslo a promíchejte.

Do směsi přidejte pistáciovou pastu, moučkový cukr, kondenzované mléko a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.

Horký krém nalijte do sterilizované skleničky, nechte vychladnout a poté skladujte v lednici. Spotřebujte do týdne.

Pistáciové pesto

Nejen bazalkové! Pistáciové pesto dodá vašim těstovinám nebo pečené zelenině skvělou oříškovou chuť.

Ingredience:

  • 150 g nesolených pistácií
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky čerstvé bazalky
  • kůra a šťáva z 1 bio citronu
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

Česnek oloupejte a nasekejte. Pistácie nasucho opražte na pánvi, aby se rozvinula jejich chuť.

Všechny suroviny vložte do mixéru a postupně přidávejte olivový olej, dokud nevznikne hladká pasta.

Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Uložte do sklenice a skladujte v lednici.

Pistáciový dort s limetkou

Kombinace pistácií a svěží limetky vytváří neodolatelně vláčný dort, který si zamilujete.

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g pistácií
  • 1 limetka (šťáva)
  • 120 g másla
  • 90 g cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté vanilky
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce ovocné šťávy (např. malinové)
  • hrst malin a sekané pistácie na ozdobu

Postup:

Pistácie rozmixujte na jemnou moučku. Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si vymazanou formu.

Máslo vyšlehejte s cukrem, solí a vanilkou. Po jednom zašlehejte vejce a poté přidejte limetkovou šťávu.

Smíchejte mouku s práškem do pečiva a pistáciemi, a poté vmíchejte do těsta.

Nalijte do formy a pečte přibližně 45 minut. Po upečení nechte 15 minut chladnout.

Na polevu smíchejte moučkový cukr s ovocnou šťávou a rozetřete na vychladlý dort. Ozdobte malinami a pistáciemi.

Krémová pistáciová zmrzlina

Lahodná domácí zmrzlina bez umělých přísad, která vás osvěží kdykoliv během roku.

Ingredience:

  • 150 g nesolených pistácií
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 3 žloutky

Postup:

Pistácie rozmixujte na hladkou pastu.

V hrnci zahřejte mléko, smetanu a špetku soli, ale nevařte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.

Žloutky vyšlehejte a postupně k nim přilijte část horké mléčné směsi. Poté vlijte zpět do hrnce a míchejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Přidejte pistáciovou pastu a promíchejte. Směs nechte vychladit a poté ji vložte do zmrzlinovače nebo dejte do mrazáku a každých 30 minut promíchejte, dokud zcela neztuhne.

Podávejte s nasekanými pistáciemi.

 

Pistácie nejsou jen chutné, ale i výživné a jejich využití v kuchyni je téměř nekonečné. Ať už se rozhodnete pro sladký pistáciový krém, aromatické pesto, vláčný dort nebo osvěžující zmrzlinu, určitě si pochutnáte. Tak neváhejte a vyzkoušejte tyto recepty ve své kuchyni!

dubajské čokolády, určitě neuděláte chybu!

G&G pistácie pražené a solené 250g

 Edeka Premium Pistácie pražené, solené 150g

 Edeka Mozartovy koule s marcipánem a pistáciemi 200 g 

Pro více inspirace navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete například:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz