Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Podzimní dezert s ořechy 2x jinak

Při slově podzimní suroviny nás asi nejčastěji napadají dýně a jablka. Mezi důležité sezónní plodiny však také patří vlašské ořechy. Právě nasává jejich čas a padají jako zralé hrušky – i pozdní odrůdy právě dozrávají. Při jejich sbírání na zahradě si rozhodně nezapomeňte vzít dobré rukavice. Slupky od ořechů opravdu moc dobře a poměrně i na dlouhou dobu očerní ruce.  My vám dnes naservírujeme hned 2 podzimní recepty na dezerty s ořechy – jablečno-ořechový koláč a dýňovo-ořechový chlebíček. Uvidíte, že to sbírání a louskání se vyplatí!

Jablečno-ořechový koláč

Doba přípravy:  100 minut (aktivní pracovní doba asi 40 minut)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 451  kcal / 1888 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 12 porcí:

Na ořechovou náplň:

2 lžíce másla

1 lžička skořice

80 g cukru

80 ml smetany

120 g  vlašských ořechů

Na jablečnou náplň:

4 jablka

1 citron (šťáva z něj)

půl lžičky skořice

Na ořechový krém:

60 g másla

40 g cukru

1 vejce

1 vanilkový lusk

80 g vlašských ořechů

Na  těsto:

280 g špaldové či celozrnné hladké mouky

70 g hnědého cukru

špetka soli

140 g másla

1 vejce

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 451  kcal / 1888 kJ (*22 %); sacharidy 34 g (*13 %); bílkoviny 7 g (*14 %); tuky 31  g (*44 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Začneme přípravou těsta. Mouku smícháme s cukrem a solí. Studené máslo rozdělíme na dvě části, jednu větší a druhou menší a nakrájíme jen na menší kousky. Do větší části másla vmícháme moučnou směs. Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílku si uděláme sníh a do žloutku přidáme asi dvě lžíce vody. Oboje přidáme do těsta a důkladně promícháme. Na pomoučené pracovní ploše zapracujeme druhou část másla, které jsme si nakrájeli na malé kousky. Takto zpracované těsto rozválíme a dáme do kulaté formy, propícháme ho na několika místech vidličkou, aby se nám netvořily bubliny. 

Do doby, než si připravíme náplň dáme těsto do lednice.

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Dále pokračujeme přípravou krému. Máslo a cukr utřeme pomocí ručního mixéru. Přidáme vejce a dobře promícháme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme na polovinu, vyškrábeme dužinu a také ji přidáme k cukru a máslu. Vlašské ořechy dáme do mixéru, rozemeleme je najemno a vmícháme do směsi. Ořechový krém rozetřeme na těstový základ.

Jablka oloupeme, zbavíme stopky a jádřince a nakrájíme na tenké klínky. Citron omyjeme, rozkrojíme na polovinu, vymačkáme z něj šťávu a pokapeme jí jablka, poté jablka poprášíme skořicí. Na krém rozložíme plátky jablek.

Jablečný koláč pečeme v troubě 45 minut. Necháme krátce vychladnout a připravíme si ořechovou náplň. Máslo rozpustíme na nepřilnavé pánvi, přidáme cukr a smetanu. Jakmile směs trochu zhoustne, vmícháme skořici a vlašské ořechy a vaříme další 2-3 minuty. Na jablečný koláč rozetřeme ořechovou směs a opět vložíme na 15 minut do trouby.

 

Dýňovo-ořechový chlebíček

Doba přípravy:  80 minut (aktivní pracovní doba asi 40 minut)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 942  kcal / 3944 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Poleva:

300 g ořechů

100 g cukru

Špetka mořské hrubé soli

Chlebíček:

500 g dýně hokkaido

200 g hladké mouky

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžička perníkového koření

50 ml kokosového oleje

2 vejce

150 g cukru

180 ml mléka

Výživové údaje:

Energetická hodnota:  942  kcal / 3944 kJ  (*47 %); sacharidy 94 g (*36 %); bílkoviny 32 g (*64 %); tuky 48  g (*69 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Pro přípravu dýňového chlebíčku rozkrojíme dýni hokkaido na polovinu, odstraníme stopku a semínka. Dáme ji do trouby předem předehřáté na 165 °C asi 30 minut, dokud nezměkne.

Mezitím prosejeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a perníkovým kořením.

Vejce s cukrem vyšleháme ručním mixérem do pěny. Postupně přidáme kokosový olej a mléko.

Měkkou pečenou dýni hokkaido rozmačkáme šťouchadlem na brambory a vmícháme do vaječné směsi. Po lžících přidáváme suché přísady a mícháme, dokud nevznikne těsto.

Předehřejte troubu na 180 °C . Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Nalijeme těsto a dýňový koláč pečeme 30-40 minut při 180 °C. Těsně před koncem pečení zkontrolujeme dřevěnou špejlí, zda je koláč upečený. Dřevěnou špejli zapíchneme do středu, počkáme chviličku a vytáhneme ji. Pokud je na dřevěné špejli ještě trochu těsta, pečeme koláč dalších 10 minut.

Koláč necháme vychladnout, vyndáme ho z formy.

Vlašské ořechy opékáme 5-6 minut ve zbytkovém teple trouby.

Cukr dáme do hrnce se lžící vody a zahříváme jej na mírném ohni. Jakmile se voda odpaří a cukr zkaramelizuje, přidáme ořechy, promícháme a posypeme špetkou soli.

Chlebíček posypeme karamelizovanými vlašskými ořechy a podáváme.

Pro více inspirace navštivte naši rubriku Blog a recept.

V naši nabídce už také naleznete vánoční sortiment sladkostí, které ale můžete využít i na blížící se Halloween. Neváhejte a podívejte se na naši nabídku Vánoce 2022! 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz