Podzimní dýňové menu: Dýňová pánev s rýží
Podzim je tu. Začínají mlhavá rána, kdy je vše zakryté mlhou tak hustou, že by se dala krájet. Pokud vám chybí ty zářivé, podzimní barvy, není nic jednoduššího než si vytvořit doma chutné, výživné a barevné hlavní jídlo se spoustou zeleniny a dýní. Ať už s masem mletým či krájeným, s tofu nebo pouze se zeleninou, po tomto pokrmu se u vás doma jen zapráší. Přinášíme další recept z řady dýňového menu, tentokrát hlavní chod, v podobě podzimní dýňové pánve.
Doba přípravy: 35 minut
Obtížnost: Střední
Suroviny na 4 porce:
Na dresing:
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce za studena lisovaného sezamového oleje
sůl, pepř
Na salát:
300 g salát dle chuti
hrst oříšků, semínek nebo oblíbených klíčků
Na dýňovou pánev:
400 g vepřového masa nakrájeného na nudličky (lze nahradit jiným masem, případně tofu, či zvýšit dávku zeleniny)
lžička chilli pasty Sambal Oelek
2 lžičky sojové omáčky
1 kávová lžička kari koření
mořská sůl
3 jarní cibulky
350 g bílého zelí
350 g dýně (hokaido nebo jakéhokoliv jiného druhu dle chuti)
1 lžíce libečku sušeného, případně čerstvého
200 ml zeleninového vývaru
250 g basmati rýže
pepř
Energetická hodnota: 2102 kJ/ 502 kcal (*25%); sacharidy 65 g (*25%); bílkoviny 30 g (*60%); tuky 12 g (*17%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy
Větší pánev si zahřejeme s trochou oleje a poté, co je olej rozpálený přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso (mleté maso, či tofu), smíchané se sambal oelek pastou a smažíme několik minut do zlatova. Poté maso vyjmeme z pánve, posypeme kari kořením, osolíme a přikryté ho necháme odstát.
Nakrájíme si cibulku; do pánve přidáme zbytek sojového oleje a poté co je zahřátý do něj dáme cibulku a krátce restujeme dokud nezesklovatí. Mezitím si nastrouháme zelí, které přidáme k cibulce, dýni si nakrájíme na kostičky, přidáme k zelí a cibuli spolu s nakrájenými meruňkami a libečkem; dusíme a smažíme asi 10 minut. Poté osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Rýži připravíme podle pokynů na obale. Poté ji smícháme s hotovou směsí zeleniny, masa a případně ještě dochutíme solí a pepřem. K tomu si připravíme lehký salát, ze všeho co máme rádi – salát omyjeme a přidáme zálivku, kterou jsme si vedle promíchali v mističce, okořeníme dle chuti a doplníme o klíčky, oříšky a nebo semínka. Samozřejmě můžeme přidat vše, záleží jen na vaši chuti.