Podzimní dýňové menu: Polévka z dýně hokaido
Podzim je tu. Dokazuje to nejen barvami hýřící listí, ale také výzdoba a nabídka v obchodech. Ještě než pulty obchodů zaplaví vánoční výzdoba a vánoční šílenství je před námi ještě jeden podzimní svátek a sice Halloween. Dýni je momentálně všude plno a všechny jsou jedlé! Používají se mimo dekorace právě i hojně v kuchyni a my vám postupně přineseme inspiraci na dýňové pokrmy. Protože co by byl říjen bez dýní.
A začneme polévkou, protože jak už říkaly naše babičky polévka je grunt!
Slova dýně a polévka jdou skvěle dohromady. Venku už je sychravo a znatelně se ochlazuje, dopřejte proto svému tělu zahřátí v podobě této husté, výživné, chutné a také rychlé polévky právě z dýně hokaido.
Doba přípravy: 45 minut (15 minut příprava, 30 minut tepelná úprava)
Obtížnost: Snadné
Bezlepkový a vegetariánský recept.
Suroviny na 4 porce:
1 kg dýně hokaido
1 pórek střední velikosti
1 jarní cibulka
2 stroužek česneku
1 kousek zázvoru (cca 3 cm)
1 lžíce řepkového oleje
1 litr zeleninového vývaru ( připravit si ho můžete také z Edeka BIO zeleninového vývaru)
špetka skořice
sůl
pepř
zakysaná smetana
petržel na posypání
Výživové údaje:
Energetická hodnota 850 kJ/ 203 kcal (*10%); sacharidy 22 g (*8%); bílkoviny 7 g (*14%); tuky 9 g (*13%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Dýni pečlivě omyjeme, klidně i za pomoci houbičky či kartáčku. Dýni hokaido totiž není třeba loupat. Poté ji podélně rozpůlíme a za pomoci lžíce ji zbavíme dužiny a nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci si rozpálíme olej a poté přidáme dýni.
Česnek oloupeme, zázvor oškrábeme lžící. Oboje poté nasekáme nadrobno. Pórek a jarní cibulku očistíme a zbavíme horní vrstvy a nakrájíme na kolečka. Přidáme do hrnce k dýni a orestujeme. Poté zeleninu okořeníme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.
Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut do měkka. Když jsou kousky dýně dostatečně měkké rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem na jemno. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a podáváme posypané petrželkou. Zakysanou smetanu také můžeme dát až během servírování doprostřed talíře.
TIP: Do polévky můžete přidat také pražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Pokud máte rádi chilli neváhejte a přidejte ho i do polévky, dodá ji ještě větší říz.