Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Podzimní menu plné sezonních surovin – dýňová polévka, topinky s hříbky a jablkový koláč

Podzim přichází s chladným větrem a kývavými stromy, ale také s bohatou úrodou sezonních surovin, které nás lákají do kuchyně. Je to doba, kdy se naše talíře stávají plnými barev, vůní a chutí, připomínající nám, že i v tomto ročním období můžeme objevovat gastronomické poklady. Podzim je časem, kdy příroda začíná přecházet do zimního spánku, ale zároveň nám ještě nabízí svou hojnost. Jednou z ikonických plodin tohoto období je dýně, která se stává středem pozornosti mnoha kuchařů. Z ní si připravíme lahodnou dýňovou polévku, která hřeje jak tělo, tak duši.

Ale podzim není jen o vaření. Je také dobou, kdy se traduje o tzv. "babím létě", jež nám nabízí teplé a slunečné dny uprostřed chladného a vlhkého počasí. Mnoho lidí věří, že v tuto dobu se babí léto projevuje nejen ve stavu přírody, ale také v pozorování neobvyklých jevů, jako jsou pavučiny s kapkami rosy nebo netradiční migrace ptáků. 

V tomto článku se budeme nejen věnovat receptům, ale také se ponoříme do světa babího léta a jeho fascinujících zajímavostí. Máte-li rádi podzim, dýně a tajemství babího léta, pak jste na správném místě. Připravte se na chuťový zážitek i trochu poznání o krásách přírody v tomto zvláštním ročním období.

Dýňová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

1 menší dýně hokkaidó

1 cibule

1 celer

1 petržel

150 ml smetany na vaření

400 ml vody

olivový olej

sůl a pepř na dochucení

TIP: Přidejte si do polévky krutony z pečiva případně i špetku chilli

Postup přípravy:

Do rozpálené pánve přidáme olivový olej a poté na něm začneme smažit cibuli, celer a petržel do zlatova. Během tohoto procesu si připravíme dýni hokkaidó – nakrájíme ji na menší kousky. Jakmile je zelenina na pánvi dozlatova, přidáme nakrájenou dýni a dusíme ji pod pokličkou po dobu 10 minut. Množství tekutiny, kterou dýně uvolňuje, se může lišit, takže případně přilijeme trochu vody, abychom zabránili připékání směsi zeleniny na pánvi.

Nyní si připravíme větší hrnec, do kterého přeneseme podušenou zeleninu z pánve. Přilijeme 400 ml vody a necháme vše vařit pod poklicí po dobu 20 minut.

Zeleninový vývar můžeme buď rozmixovat přímo v hrnci pomocí tyčového mixéru nebo použít vysokootáčkový mixér, abychom získali hladkou konzistenci. Přidáme 150 ml smetany na vaření a podle své chuti dochutíme solí a pepřem. Nakonec necháme směs krátce povařit, aby se chutě hezky spojili.

 

Věděli jste, že označení "babí léto" se v angličtině překládá jako "Indian summer"? Toto idiomatičtější označení odkazuje na teplé a slunečné období, které následuje po chladném a deštivém létem. Tento termín je používán k popisu krásných podzimních dnů, kdy se příroda třpytí v dozrávajících barvách a počasí je stále příjemné.

Topinky a houby

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

500 g hřibů nebo žampionů

4 plátky chleba

2 stroužky česneku

1 cibuli

3 lžíce oleje

1 a půl lžíce másla

2 lžíce pažitky

2 lžíce čerstvého tymiánu

1 lžičku kmínu

sůl a pepř

Postup přípravy:

Zahřejeme část oleje na pánvi. Nakrájíme houby na plátky a dáme jje na pánvičku smažit. Přidáme k nim kousek másla, nakrájenou cibuli a česnek. Ochutíme solí a pepřem a přidejte tymián a kmín. Smažíme na středním ohni, dokud houby nezískají zlatavou barvu. Nakonec posypeme čerstvou pažitkou, vyjmeme směs z pánve a odložíme ji stranou.

Na téže pánvi rozpalíme zbytek oleje a opečeme plátky chleba z obou stran. Pokud se vám zdá, že varianta s olejem je příliš mastná, můžete chléb opékat i bez použití oleje, případně jej dát do topinkovače

Hotové opečené topinky přesuňte na talíř a přidejte na ně usmažené houby.

 

V němčině se babí léto nazývá "Altweibersommer," což by se přímo přeložilo jako "léto starých žen." Toto pojmenování pravděpodobně vzniklo z německého folkloru, kde se věřilo, že v tomto období vítr starých žen vyčesává listí ze stromů, což vytváří to krásné podzimní scenérie.

Jablečný koláč

Doba přípravy: 65 minut

Ingredience:

250 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

100 g másla

6 g kypřícího prášku do pečiva

1 vejce

1 tvaroh

4 jablka

skořicový cukr

Postup přípravy:

Do misky prosejeme mouku, do které následně přidáme cukru, kypřící prášek a rozpuštěné máslo. Vytvoříme drobenku a odložíme si asi hrst stranou.

Do větší části směsi přidáme vajíčko a vypracujeme těsto, které dáme poté na chvíli ztuhnout do lednice.

Zatímco se těsto chladí v lednici, nastrouháme si jablka nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.  Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme do placky, kterou pak vložíme do koláčové formy (vymazané a vysypané moukou) a vytvarujeme ji podle formy. Vezmeme tvaroh, který rozetřeme na těsto a na něj rozprostřeme kousky jablek.

Koláč posypeme drobenkou a skořicovým cukrem. Troubu vyhřejeme na 175 °C a pečeme asi 50 minut, poté necháme vychladnout.

 

V naši rubrice Blog a recepty  najdete další recepty ale i spoustu jiných článků, například:
V hlavní roli jablka!

Podzim je tu!

Babí léto

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz