Rajčata v kuchyni
Rajčata jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně a jejich využití je velmi pestré. Od čerstvých salátů přes omáčky až po polévky, možnosti jsou téměř nekonečné. Níže najdete několik tipů, jak rajčata zpracovat a využít v různých pokrmech.
Loupání rajčat
Loupání rajčat může být zdlouhavé, ale existuje několik triků, jak si tuto práci usnadnit.
- Blanšírování: Rajčata nejprve ze spodní strany nařízněte do kříže. Ponořte je na několik sekund do vařící vody, pak je rychle přeneste do misky s ledovou vodou. Slupka se začne sama kroutit a bude ji snadné oloupat.
- Utěrka: Ochlazená rajčata vložte do bavlněné utěrky a jemně otřete, zbytky slupky se snadno oddělí.
- Mražení: Celá rajčata vložte do mrazáku na 1–2 hodiny. Po rozmražení slupka popraská a půjde snadno sloupnout.
- Opečení nad plamenem: Rajče napíchněte na vidličku a držte nad plamenem, dokud slupka nezačne praskat. Po vychladnutí slupku jednoduše stáhněte.
- Odšťavňovač: Pokud máte odšťavňovač, můžete jej využít k oddělení dužiny od slupky. Rajčata jednoduše vložte do přístroje, který oddělí šťávu a dužinu od slupky a semen.
Zpracování rajčat
Rajčatové pyré
Oloupaná rajčata rozmixujte do hladka. Pyré je skvělé jako základ pro omáčky, polévky nebo domácí kečup. Pyré můžete i zavařit a uchovat na zimu.
Mutti italská pasírovaná rajčata 700 g
Domácí kečup
Vyrobte si domácí kečup z čerstvých rajčat. Rajčata povařte s cibulí, česnekem, octem, cukrem a kořením (skořice, hřebíček, nové koření). Směs pak rozmixujte a vařte, dokud nezhoustne.
Hellmanns Rajčatový kečup 430 ml
Papa Joe's rajčatový kečup 500ml
Sušená rajčata
Menší masitá rajčata rozpulte a usušte v troubě (60–80 ºC) nebo na slunci. Usušená rajčata naložte do olivového oleje s bylinkami, česnekem a chilli.
Rajčatové pokrmy
Rajčatová polévka
Rajčata orestujte na olivovém oleji s cibulí a česnekem, přidejte vývar, bazalku, sůl a pepř. Polévku rozmixujte a podávejte s krutony a parmazánem.
G&G Krémová rajčatová polévka se smetanou 400 ml
Bruschetta
Na chlebové plátky dejte směs z nakrájených rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje. Osolte, opepřete a krátce zapečte.
G&G Extra panenský olivový olej 750ml
Caprese salát
Nakrájená rajčata, mozzarellu a čerstvou bazalku přelijte olivovým olejem a balsamikovým octem. Osolte a podávejte jako lehký předkrm.
Domácí pizza
Na těsto rozetřete rajčatovou omáčku, přidejte oblíbené suroviny (sýr, šunku, olivy, zeleninu) a pečte v předehřáté troubě.
Rajská omáčka
Osmahněte cibuli s mrkví, přidejte rajčata a vývar. Omáčku dochuťte cukrem, solí a octem. Pro jemnou konzistenci ji rozmixujte a podávejte s těstovinami nebo knedlíkem.
G&G Rajčatová omáčka s bazalkou 390 g
Těstoviny můžete doplnit ale i o jiné omáčky z rajčat: G&G Pesto Rosso - rajčatové 190g
Tipy na pěstování a skladování
Rajčata můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i na balkóně. Stačí vám velký truhlík nebo závěsný vak se substrátem. Rajčata mají ráda slunné místo a pravidelnou zálivku.
Při skladování vybírejte rajčata spíše menší a tvrdší, která vydrží déle. Měkká rajčata zpracujte co nejdříve. Pokud máte velkou úrodu, můžete rajčata zavařovat nebo mrazit.
Výhody konzumace rajčat
Rajčata jsou bohatá na vitamíny (C, K) a antioxidanty, zejména lykopen, který má prokazatelné zdravotní přínosy. Konzumace rajčat podporuje zdraví srdce, zlepšuje pleť a může snižovat riziko některých druhů rakoviny.
Zajímavosti o druzích rajčat
Rajčata se pěstují v různých barvách a velikostech. Kromě klasických červených rajčat můžete najít i černá, fialová, žlutá, modrá a bílá rajčata. Různé odrůdy mají odlišné vlastnosti – některá jsou více masitá, jiná více šťavnatá. Výběr správné odrůdy může výrazně ovlivnit chuť a konzistenci výsledného pokrmu.
Velké masité odrůdy jsou ideální pro výrobu domácího kečupu nebo leča. Keříkové odrůdy, jako je Šejk, vynikají vysokým obsahem lycopenu, který dodává kečupu lahodnou chuť i barvu. Steakové odrůdy, například Marmande nebo Homestaed Maxi, jsou skvělé do salátů, sendvičů a na zapékání.
San Marzano je top odrůda pro kuchyňské využití. Má velké plody s minimem semínek, ideální pro přípravu bruschetty nebo pizzy. Těsto zůstane krásně křupavé a nerozmočí se.
Pokud máte rádi italskou kuchyni, vyzkoušejte domácí sušená rajčata. Uchováte tím chuť léta do zimních měsíců a vytvoříte si zdravou lahůdku a výtečnou ingredienci pro další kulinářské kouzlení. Na sušení se hodí masitá rajčata s menším obsahem šťávy. Menší třešničkové plody můžete sušit celá, stačí je dobře omýt a rozpůlit. Větší plody je lepší zbavit části dužiny se semínky. Pokud přeje teplé letní počasí, je ideální sušit rajčata na sítech na přímém slunci. Podle velikosti plodů to trvá zhruba 4 dny. Rajčata můžete nasolit (tím se zakonzervují a sníží se riziko plísně). Správně usušená rajčata budou kožovitá, nesmí se lámat.
Sušit je samozřejmě můžete i v troubě (při 60 – 80 ºC s lehce otevřenými dvířky asi 10 – 12 hodin) nebo v sušičce na ovoce a zeleninu. Kromě soli můžete experimentovat s různými bylinkami (výborně funguje tymián, rozmarýn, bazalka nebo česnek). Usušená rajčata můžete uskladnit na chladném a temném místě, nebo je možné naložit je do olivového oleje s dalšími ingrediencemi (kapary, česnek, chilli a další bylinky).
Rajče pro zdraví
Rajčata jsou nejen chutná, ale i velmi zdravá. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k našemu zdraví. Jsou bohatá na vitamín C, který posiluje imunitní systém, a vitamín K, který je důležitý pro zdravé kosti. Obsahují také lykopen, silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a může snižovat riziko některých druhů rakoviny.
Ať už máte rajčata z vlastní zahrádky nebo z trhu, jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Experimentujte s různými recepty a objevte nové způsoby, jak tuto oblíbenou zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Rajčata jsou skvělá pro letní osvěžení, ale i pro zimní zahřátí v podobě polévek a omáček.
Pro více receptů a inspirace navštivte naši rubriku Blog a recepty